REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Vilniaus apygardos teismas įpareigojo prokurorą tarpininkauti užtikrinant politiko dalyvavimą kitame teismo posėdyje, o priešingu atveju taikyti priverstinus veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA


Vilniaus apygardos teismas ketino nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros skundą, kuriuo prašo nuteisti „Fronto“ partijos lyderį Algirdą Paleckį už jo pasisakymus televizijos laidoje, kad per Sausio 13-osios įvykius „saviškiai šaudė į savus“.

REKLAMA


Sausio 18 dieną Vilniaus pirmosios apylinkės teismas politiką išteisino teigdamas, kad A. Paleckio žodžiai tebuvo jo nuomonė, suformuota iš įvairių rašytinių šaltinių – knygos „Durnių laivas“ bei straipsnių.


Be to, teismui A. Paleckis pateikė Lietuvos TSR prokuratūros tyrimo medžiagą, kur surašyti liudytojų parodymai.


Antradienį A. Paleckiui neatvykus į teismo posėdį paaiškėjo, kad jo dalyvavimas yra būtinas. Teisėjų kolegija įpareigojo prokurorą tarpininkauti – proceso dalyvis privalo dalyvauti posėdyje, nes priešingu atveju tektų taikyti priverstinus veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA


A. Paleckio gynėjas mėgino teisintis, kad teismo šaukime nurodyta, jog ginamajam nebūtina dalyvauti teismo posėdyje, teismo tai neįtikino.


Į teismo salę susirinkę „Fronto“ partijos atstovai pasipiktino tokiais teismo veiksmais ir teigė, kad taip siekiama palaužti jų lyderį.


Sausio 18 dieną teismas konstatavo, kad kaltinimai A. Paleckiui nepasitvirtino ir teisiamąjį išteisino.


Išnagrinėjęs bylą, teismas padarė išvadą, kad, remiantis surinktais įrodymais, nėra nustatyta, jog pasisakydamas radijo laidoje kaltinamasis A. Paleckis neigė ir šiurkščiai menkino 1991 metų sausio 11–13 dienomis Lietuvos Respublikos teritorijoje SSRS vykdytos agresijos prieš Lietuvos Respublikos gyventojus metu įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, kad jis neigė ir šiurkščiai menkino įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos teismų sprendimais ir Lietuvos Respublikos teisės aktais pripažintą 1991 metų SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą, jos metu SSRS įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, nes iš A. Paleckio pasisakymo šioje laidoje turinio matyti, kad apie tai A. Paleckis visiškai nieko neminėjo, todėl ir negali būti atsakingas už nepasakytus teiginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Iš A. Paleckio teiginio šioje laidoje: „O kas buvo Sausio 13-tąją, reiškiasi, prie bokšto? Ir kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“, matyti, kad tai ne jo, o minėtų šaltinių nuomonė.


„Kadangi A. Paleckis minėtu klausimu išreiškė ne savo asmeninę, o teisiamajame posėdyje įvardytų šaltinių nuomonę, negalima daryti išvados, kad tuo jis įžeidė asmenų, žuvusių ir sužeistų kovoje dėl atkurtos Lietuvos Respublikos nepriklausomybės išsaugojimo atminimą ir jų artimuosius“, – rašoma teismo nuosprendyje.

REKLAMA


Tačiau valstybės kaltintojas teigė surinkęs pakankamai įrodymų, kad A. Paleckio žodžiai yra teiginiai.


Kaip skelbta anksčiau, A. Paleckis kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 2 str. 1 d. (Viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas).


Kaip rašoma kaltinamajame akte, tiesioginės radijo laidos „Raktas“ metu, turėdamas tikslą neigti ir šiurkščiai menkinti 1991 m. sausio 11–13 dienomis Lietuvos Respublikos teritorijoje SSRS vykdytos agresijos prieš Lietuvos Respublikos gyventojus metu įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, tyčia, užgauliu ir įžeidžiančiu būdu viešai pareikšdamas: „O kas buvo sausio 13-ąją prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“, neigė ir šiurkščiai menkino įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos teismų sprendimais ir Lietuvos Respublikos teisės aktais pripažintą 1991 m metų SSRS agresijos prieš Lietuvos Respublikos faktą, jos metu SSRS įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus prieš Lietuvos Respublikos gyventojus, ir tokiu užgauliu ir įžeidžiančiu viešu pasisakymu įžeidė asmenų, žuvusių ir sužeistų kovoje dėl atkurtos Lietuvos Respublikos nepriklausomybės išsaugojimo, atminimą ir jų artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų