REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas yra vienatvė ir kaip ją įveikti?

Žmonės jaučiasi vieniši dėl daugybės priežasčių. Vieni neturi draugų, su kuriais galėtų pasidalyti mintimis ir išgyvenimais, kiti jų turi pakankamai, bet nežino, kaip deramai bendrauti. Kiekvienas žmogus vienu ar kitu gyvenimo periodu patiria vienišumo jausmą. Laimei, yra daugybė būdų, padėsiančių jį įveikti – bet apie viską nuo pradžių.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra vienatvė?

Vienatvei apibūdinti yra daugybė terminų ir žodžių, tačiau patys pagrindiniai – nusivylimas, tuštuma, beviltiškumas ir ilgesys. Koks vienatvės jausmas būdingiausias jums?

REKLAMA

* jausmas, kad neturite nieko bendro su supančiais žmonėmis,

* jausmas, kad esate nuo kitų nutolę,

* jaučiatės liūdni, nes šalia jūsų nieko nėra,

* būdami savimi nesijaučiate gerai,

* jausmas, kad niekam šiame pasaulyje nerūpite,

* neturite draugų,

* jaučiatės atstumti ir palikti,

* jaučiatės negalį užmegzti ar palaikyti draugiškų santykių su kitais.

Pristatome tris pagrindinius žingsnius, kuriuos turėtumėte žengti, jei norite kovoti su vienatve.

REKLAMA
REKLAMA

Supraskite

Suvokite vienatvę. Supraskite, kad visi kartais jaučiasi vieniši ir šis jausmas nėra būdingas tik jums. Žmogus dažnai pasijunta vienišas, kai gyvenime vyksta „pereinamasis laikotarpis“, pavyzdžiui, kai savo gyvenime ieškote naujų kelių ir alternatyvų: kraustotės į kitą miestą, keičiate darbą, pomėgius ir kita. Jeigu tai užtrunka ilgiau nei tikėjotės, gali apimti vienišumo jausmas.

Skirkite vienatvę nuo vienišumo. Vienatvė – toks jausmas, kai būnate vienas, bet nesijaučiate vienišas. Tai puikus būdas atsipalaiduoti ir pabėgti nuo aplinkinių. Vienišumas nėra malonus jausmas – tai tarsi bausmė, nevisavertiškumo pojūtis, atskirties ir atitolimo nuo žmonių jausmas. Vienatvę galite pasirinkti patys, o vienišumą jums „primeta“ kitų elgesys su jumis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisijunkite prie bendruomenės. Įsitraukite į sporto ar knygų mylėtojų, religinės bendruomenės veiklą, taip užmegsite naujų ryšių ir praplėsite akiratį. Be to, internete gausu vienišių bendruomenių, kurios kartais gali labai pagelbėti. Bendraukite su žmonėmis, kurie išgyvena panašius jausmus, dalykitės patirtimi ir patarimais. Atminkite, bendraudami internetiniuose forumuose galite paslėpti savo vardą, gimimo metus ir tokiu būdu jaustis kur kas laisviau bei išsakyti būtent tai, ką galvojate.

Bendraukite

Būkite tarp žmonių. Paskambinkite ir susitikite su žmonėmis, kuriuos gerai pažįstate (net jei šiuo metu mažiausiai norite su kuo nors bendrauti). Tai gali būti mama ar vaikinukas iš kulinarijos parduotuvės. Stenkitės daugiau klausytis nei kalbėti. Klausymasis padės sustiprinti kontaktus kur kas labiau nei nepaliaujamas skundimasis savomis problemomis ir pasakojimai, kokie nelaimingi esate.

REKLAMA

Meskite iššūkį sau ir pabandykite imtis iniciatyvos užmegzdami naujus santykius. Nelaukite, kol jus dominantis žmogus prieis pirmas. Prieikite ir pasiteiraukite, ar jis nėra užsiėmęs ir norėtų pasišnekučiuoti prie kavos puodelio. Atminkite, kad visi turi problemų, tad parodydami susidomėjimą kitais ir jų gyvenimu, tikrai sulauksite išskirtinio dėmesio.

Leiskite laiką su šeima ir giminėmis. Net jei nesate tokių susibūrimų gerbėjai, giminaičiams pasiūlę susitikti greičiausiai sulauksite teigiamo atsakymo.

Kovokite

Neleiskite sau prasmegti. Darykite ką nors, kas išblaškytų neigiamas mintis ir emocijas. Tai gali būti paprasčiausias pasivaikščiojimas gryname ore, pasivažinėjimas dviračiu, knygos skaitymas ir pan. Išsirinkite veiklas, kurios jums maloniausios ir skirkite joms daugiausiai laiko.

REKLAMA

Veikite. Neatsisakykite mėgstamų hobių tik dėl to, kad šiuo metu esate vienas. Beje, išėję į filmą ar restoraną vieni, turite didesnę tikimybę užmegzti naujų pažinčių.

Ieškokite veiklos. Užsiimkite sodininkyste, pradėkite groti gitara ar lankyti šokių pamokas. Taip nesijausite tokie vieniši. Nauja veikla neabejotinai puiki proga susipažinti su naujais žmonėmis.

Savanoriaukite. Prisijunkite prie kokios nors jus dominančios organizacijos ir nereikalaukite už tai užmokesčio. Tai ne tik suteikia pasitenkinimą, bet ir padeda surasti bendraminčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinkite ryšius su senais draugais. Dauguma žmonių dažnai prisimena senus draugus ir pagalvoja, kad būtų smagu atnaujinti ryšius. Jei dar turite jums mielo draugo adresą, parašykite jam ir pasiūlykite susitikti. Tikriausiai jis liks maloniai nustebintas, kad jį prisiminėte.

Įsigykite naminį gyvūnėlį ar augalą. Kai kurie tyrimai rodo, kad žmonės, kurie laiko kokį nors naminį gyvūnėlį ar namuose turi daug gėlių, jaučiasi mažiau vieniši. Juk tuomet jie turi kuo rūpintis. Tačiau reikia būti atsargiam, kad augalai ar gyvūnai nepakeistų žmonių, nes niekas negali atstoti bendravimo su jais.

REKLAMA

Darbų sąrašas. Surašykite darbų, kuriuos visada norėjote atlikti, sąrašą ir juos padarykite. Juk visi turime darbų, kuriuos visada norėjome padaryti, bet niekada nerasdavome laiko. Sutvarkykite senas nuotraukas, atrinkite ir išmeskite drabužius, kurių seniai nebenešiojate, išvalykite spinteles namuose.

Surinkite vienišių būrelį. Patikėkite, tikrai ne jūs vienas jaučiatės vienišas. Jei jums nesiseka meilės reikaluose ir niekaip nepavyksta rasti antrosios pusės, raskite draugų. Subūrę aplink save tuos, kurie taip pat jaučiasi vieniši, galite kartu dorotis su vienatve, galbūt net rengti reguliarius susitikimus. Pavyzdžiui, kiekvieną sekmadienį galėtumėte visi eiti į kiną.

REKLAMA

Paprasti patarimai, padėsiantys įveikti vienatvę

* Prisiminkite, kad tokie jausmai ateina ir praeina – daug kas priklauso nuo jūsų. Be to, tą patį patiria ir kiti.

* Nereikalaukite iš savęs per daug.

* Nebūkite pernelyg savikritiški.

* Ugdykitės gerus mitybos įpročius, mankštinkitės, išsimiegokite.

* Imkitės kūrybos, mokykitės ko nors naujo.

* Nespręskite apie žmones remdamiesi ankstesne patirtimi.

* Vertinkite draugus ir unikalias jų savybes. Stenkitės išplėsti gerų draugų būrį. Prašykite vyresnių, labiau patyrusių žmonių patarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Būkite dėmesingi kitiems – nusišypsokite, pasakykite ką nors malonaus, pasidalykite mintimis.

* Jei turite sutuoktinį, nesitikėkite, kad jis patenkins visus jūsų emocinius poreikius. Mokykitės bendradarbiauti, padėti ir remti vienas kitą.

* Mokykitės bendradarbiauti ir tapti geresni klausytojai. Sutelkite dėmesį į kitus žmones ir jų interesus. Stenkitės atjausti.

* Venkite rutinos. Į dienotvarkę įtraukite bent pusvalandį jums malonumą teikiančios veiklos.

* Susikurkite jaukią atmosferą namuose, kad į juos visada būtų malonu sugrįžti.

* Pripažinkite, kad jaučiatės vieniši ir pasikalbėkite su brandžiu, patikimu draugu. Nekentėkite tylomis.

* Venkite padauginti svaigalų arba išvis jų nevartokite. Savo bėdų juose nepaskandinsite – greit jos vėl iškils į paviršių.

* Nugalėkite išdidumą. Atleiskite tiems, kurie jus skaudina, ir stenkitės pagerinti santykius su jais.

R. Čepulinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų