REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne milijonas ir ne du milijonai litų mokesčių mokėtojams kainuos Šiaulių priemiestyje planuojami gyvenamųjų namų kvartalai. Prieš keliolika metų padarytos klaidos atsigręžė ir prieš sklypų savininkus, negalinčius pradėti statybų, ir prieš visą miestą.

REKLAMA
REKLAMA

„Viduramžiai“, – taip architektas Vytenis Rudokas vadina naujuosius Šventupio, Medelyno ir kitus priemiestyje planuojamus gyvenamuosius kvartalus.

REKLAMA

Kaina – keturiskart didesnė

Buvusio Šiaulių mero Genadijaus Mikšio uošvės žemės išpirkimo istorija gali pasikartoti – tik žymiai arčiau Šiaulių, pačiame priemiestyje. Šiaulių savivaldybėje jau „vaikšto“ planai prie išvažiavimo iš miesto link Aleksandrijos suplanuotame Šventupio rajone valstybės poreikiams paimti porą sklypų – gatvei nutiesti. Neoficialiai įvardyta ir kaina – apie 8 tūkstančiai litų už vieną arą. Skaičiuojama, kad visa gatvė miestui kainuos apie šimtą tūkstančių litų, nors realiai šiame kvartale arą žemės sunku parduoti ir už porą tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viena gatvė – tik lašas jūroje, kurią teks „užpilti“ mokesčių mokėtojų pinigais.

Išpirks du sklypus

„Kiek žinau, kalba ėjo apie du sklypus“, – sako Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius. Jo žodžiais, didelę sklypų kainą galėjo nulemti prieš kelerius metus sudaryti sandoriai.

Pastaraisiais metais prekyba žemės sklypais buvo apmirusi, tačiau nustatinėjant išperkamos žemės kainas, anot administracijos vadovo, vertinami paskutiniai sandoriai gretimuose sklypuose. Sklypų, parduotų prieš kelerius metus, kaina galėjo būti didelė. O ar tai paskutiniai sklypai, kuriuos reikės išpirkti už mokesčių mokėtojų pinigus? Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius netiesiogiai patvirtina, kad gatvėms Šventupio rajone gali tekti išpirkti ne vieną sklypą. Tačiau, anot direktoriaus, sklypų savininkams galbūt bus siūloma kompensuoti sklypais kitose miesto vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainuos milijonus

Šiaulių savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus Teritorijų planavimo poskyrio vedėja Vitalija Petronytė kalba tai, ko nelinkę viešai įvardyti miesto politikai – Šventupio gyvenamajame kvartale teks tiesti dar ne vieną gatvę, vadinasi reikės išpirkinėti ir sklypus.

Kiek reikės išpirkti sklypų ir kiek tai kainuos miesto biudžetui? Į šį klausimą Teritorijų planavimo poskyrio vedėja negalėjo atsakyti. Tačiau Šventupio rajono detalųjį planą prieš du dešimtmečius rengęs architektas Vytenis Rudokas sako, jog šis malonumas kainuos ne vieną milijoną litų. Ir ne tik šiame kvartale – dėl klaidų, kurios buvo padarytos grąžinant žemes aplink Šiaulių miestą.

REKLAMA

Žemę išdalijo rėžiais

Architektas V. Rudokas prisipažįsta, rengdamas detalųjį planą pasiūlęs išpirkti du sklypus – kad būtų galima privažiuoti prie suplanuotų pastatų.

Architektas V. Rudokas sako, kad anuometinio Šiaulių rajono vyriausiojo architekto Algimanto Juknos vadovaujamas skyrius, planuodamas Šiaulių priemiestyje grąžinamas žemes, neatsižvelgė į parengtą miesto plėtros planą ir sklypus išdalijo rėžiais. „Kaip viduramžiais – chaosas“, – liūdnai piktinasi architektas. Ir šiuose „viduramžių“ rėžiuose gyvens 20–30 tūkstančių šiauliečių.

REKLAMA

Kadangi žemė buvo išdalyta keliolikos metrų rėžiais kaip žemės ūkio paskirties sklypai, apie gatves, inžinerinius tinklus niekas negalvojo. Dabar nutiko taip, kad viduryje kvartalo sklypą įsigiję žmonės net negali pradėti statybų, nes nėra privažiavimų.

Anot V. Rudoko, kvartalas formuojamas chaotiškai. Jis ironizuoja, kad atvažiavusių svečių kvartalo gyventojai turės važiuoti pasitikti iki Karaliaučiaus gatvės, nes pašalinis žmogus pasiklys.

Pasigenda ryžtingų sprendimų

„Po to, kai panaikino „Šiaulių planą“, planavimas mieste nebeegzistuoja – visi daro kas ką nori. Čia akmenėlis – ir į mano kolegų daržą. Pavyzdžiui, viduryje Šventupio gyvenamojo kvartalo išdygo „Sanitekso“ sandėlis. Paprastam žmogeliui planuojant namą dėl kablelio reikia prašymą perrašyti, o čia...“ – liūdnai kalba architektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak architekto V. Rudoko, situacija nepasikeis, kol miesto vadovai nepriims ryžtingų sprendimų, ką toliau daryti su Šventupio rajonu. Jo žodžiais, neekonomiška už biudžeto pinigus gatvę tiesti dėl vieno namo. Apsimokėtų, jeigu šiame kvartale būtų statomi daugiabučiai. „Dėl vieno namo atiduoti biudžeto pinigus – neprotinga. Ir aš nesutinku, kad už mano pinigus gatvė būtų tiesiama vienam ar dviems namams“, – sako V. Rudokas, kuris abejoja, ar situacija artimiausiu metu iš esmės pasikeis.

Juozas GINKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų