REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trispalvės kėlimas per valstybines šventes yra ne tik gyventojų sąžinės, pilietiškumo reikalas, bet ir įstatymų numatoma prievolė, tačiau kartais dėl to kyla daugiau sumaišties nei vėliau būna naudos.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas Balsas.lt gavo vienos Radviliškio rajono Mėnaičių kaimo gyventojos skundą dėl to, kad šiai neiškėlus trispalvės per Vasario 16-ąją, policijos pareigūnė surašė administracinį protokolą ir patikino, kad liko laukti šaukimo į teismą, maža to – į teismą žygiuos visi gatvės gyventojai.

REKLAMA

Surašytas protokolas ir nusipirkta vėliava

Balsas.lt susisiekė su skaitytoja ir pasiteiravo apie minėtos situacijos aplinkybes. „Vasario 16-aja į mūsų namus užsuko policijos pareigūnė ir įspėjo, kad nesame iškėlę vėliavos ir jei mes iki Kovo 11-osios nepasirūpinsime šiuo klausimu, būsime nubausti. Tuo viskas lyg ir pasibaigė, bet po dviejų savaičių į namus atvyko ta pati pareigūnė ir surašė protokolą, kad Vasario 16 dieną vėliava nebuvo iškelta“, – pasakojo skaitytoja ir pridūrė, kad jai nesutikus pasirašyti protokolo (nes namas priklauso jos motinai) tai padaryti teko vykti į policijos nuovadą, kur buvo informuota, kad netrukus turėtų į namus atkeliauti ir šaukimas į teismą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmą kartą, sako, būna tik įspėjimas, o bauda tik vėliau, bet neaišku, kaip bus... Labai nustebau, kad protokolas buvo surašytas tik po dviejų savaičių... Vėliavą nusipirkome, kainavo 28 litus ir tikimės, kad tuo ir baigsis ši istorija“, – sakė moteris, o paklausta, ar kaimynai su panašiomis problemomis nesusidūrė, patikslino: „Mūsų visa gatvė susidūrė su šia problema, nes vėliavos neturėjo nė vieno namo gyventojai, tad visi kaimynai dabar vyks į teismą.“

Policija: nubaudžiami vienetai

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Matonis, komentuodamas situaciją sakė: „Specialių reidų policija nerengia, nes trispalvės kėlimas yra žmonių pilietinio sąmoningumo reikalas. Žinoma, jei skundų sulaukiame, turime reaguoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Matonio teigimu, baudas dėl trispalvės neiškėlimo gauna vienetai: „Šiemet tikrai nėra daug nubaustų žmonių, jei iš viso tokių yra, nes, kaip minėjau, piliečiai patys turi būti sąmoningi.“

Pareigūnas taip pat patikslino situaciją ir dėl įvykio Mėnaičių gyvenvietėje: „Gyventojai sulaukė įspėjimų todėl, kad ši vieta yra svarbi Lietuvos nepriklausomybės istorijai ir per valstybines šventes ją lanko daug žmonių, valstybės pareigūnų, kurie atvyksta į šias vietas kupini gerų, pakilių emocijų, tačiau nustemba dėl gyventojų pasyvumo. Dėl šio konkretaus atvejo buvo gautas skundas – policijai atsiųsta fotografija, kur užfiksuoti namai be iškeltų vėliavų.“

REKLAMA

Baudos – iki 120 litų

Lietuvos valstybės vėliava ant valstybės ir savivaldybės institucijų, įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų pastatų, gyvenamųjų namų turi būti iškelta nuo 7 iki 22 val. valstybinių švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – Valstybės dieną.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta atsakomybė už vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimus: gyventojai ir įstaigų vadovai įspėjami arba baudžiami nuo 10 iki 30 litų bauda, o jei pažeidimas padaromas antrą kartą, gresia bauda nuo 30 iki 60 litų.

Valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams, neiškėlusiems valstybinės vėliavos, gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 60 litų, jeigu pažeidimas padaromas antrą kartą – gali būti baudžiama 60 iki 120 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų