REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje siekiama įsteigti naują partiją pargrįžtantiems emigrantams, bet kalbinti tautiečiai ir ekspertai skeptiškai vertina tokios partijos poreikį bei perspektyvas. O ir statistiniai duomenys rodo, kad grįžtančiųjų, nors ir daugėja, vis dar yra gerokai mažiau nei išvažiuojančiųjų, rašo savaitraštis „Atgimimas“.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš savaitę Kaune buvo surengtas pirmasis naujai steigiamos emigrantų partijos susirinkimas. Jame dalyvavę iniciatyvos šalininkai užsibrėžė tikslą gerinti gyvenimo sąlygas šalyje, keisti nusistovėjusią psichologinę atmosferą ir požiūrį į darbuotoją.

REKLAMA

Nors į Lietuvą pastaruoju metu grįžta nemažai asmenų iš užsienio ir jiems iš tiesų tenka susidurti su smulkiomis specifinėmis problemomis, „Atgimimo“ kalbintų naujosios emigrantų partijos steigimo argumentai neįtikino. „O aš maniau, kad emigrantus ta pati emigracija išmokė, kad niekas tau nepadės ir NETURI PADĖTI“, – teigė prieš kelis mėnesius į Lietuvą pargrįžusi ir visuomenės informavimo srityje įsidarbinusi Indrė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos manymu, emigrantams skirta partija yra visiškai nereikalingas dalykas

Emigrantams skirtos partijos poreikiu suabejojo ir daugiau nei metus Londone gyvenęs bei paslaugų sektoriuje dirbęs Andrius: „Jos (partijos – aut. pastaba) nereikia, nes iš tikrųjų mūsų Lietuvėlėje ir taip per daug partijų yra, o ir didelių sunkumų grįžus nėra, gal tik kultūringo elgesio trūkumas.“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė dr. Ainė Ramonaitė pripažino, kad toks reiškinys, kai partijos orientuojasi į vieną siaurą socialinę žmonių grupę ar specifinę socialinę problemą, egzistuoja, bet suabejojo tokios partijos galimybėmis įsitvirtinti valdžioje: „Šiaip tokios partijos egzistuoja, bet tai yra gana retas reiškinys, nes partija, atėjusi į valdžią, negali spręsti vienos problemos ar vienos specifinės visuomenės grupės problemos. Ji turi turėti aiškią viziją visais gyvenimo klausimais: ką daryti su žemės ūkiu, ekonomika, kultūra, švietimu ir panašiai. Partija turi suvokti visos visuomenės problemų visumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, pernai į Lietuvą sugrįžo apie 14 tūkst. buvusių emigrantų. Skelbiama, kad šis rodiklis yra 3,3 karto didesnis nei 2010 metais.

Briuselio ekonomistų  duomenimis, 2011 metais Lietuvą apleido beveik 2 proc. gyventojų, 2010 – 1,6 procento. Teigiama, kad šiais rodikliais Lietuva muša emigracijos rekordus visoje Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų