REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stevijos lapai: natūralus saldumo šaltinis

Stevijos lapai: natūralus saldumo šaltinis

REKLAMA

Saldiklis steviozidas jau patvirtintas kaip tinkamas vartoti ES ir yra naujausias mūsų saldiklių šeimos narys. Stevijos augalas yra nedidelis chrizantemų šeimos krūmas, kuris jau ilgą laiką vartojamas kaip natūralus saldiklis. Šis augalas auginamas Pietų Amerikoje, jo lapai renkami ir naudojami maistui bei gėrimams saldinti jau du šimtmečius, o pirmieji, pradėję stevijos lapus trinti į miltelius ir jais saldinti gėrimus, buvo Guarani genties atstovai Paragvajuje. Saldiklis stevija yra puikaus skonio, natūralus ir nekaloringas.

REKLAMA
REKLAMA

Visi gėrimai yra svarbūs

Žmonių, kurie kofeiną vartoja reguliariai, jis neveikia kaip diuretikas.

Vanduo yra junginys, kurio žmogaus organizme yra daugiausiai – jis sudaro 2/3 bendro kūno svorio. Tačiau jo kiekis priklauso ir nuo amžiaus: vanduo sudaro 75 % kūdikio kūno masės, šis rodiklis jauniems žmonėms yra 65 %, suaugusiesiems – 60 %, o vyresnio amžiaus žmonėms – 55 %. Norėdami užtikrinti gerą sveikatos būklę ir harmoniją, turite palaikyti skysčių balansą organizme. Mes nuolat netenkame tam tikro kiekio vandens, kuris turi būti atstatytas vartojant skysčius. Norėdami palaikyti skysčių balansą organizme, turite vartoti įvairių gėrimų ir maisto produktų, kurie aprūpina organizmą skysčiais. Dauguma žmonių skysčių poreikį patenkina, kai apimti troškulio vartoja gėrimus valgydami, užkandžiaudami ar tiesiog bendraudami su kompanija.

REKLAMA

Kasdien moterims reikėtų išgerti  2 l, o vyrams – 2,5 l skysčių, atsižvelgiant į vidutinį energijos poreikį – atitinkamai 2 000 kcal moterims ir 2 500 kcal vyrams. Amerikos Nacionalinės mokslų akademijos medicinos instituto (IOM-NAS) duomenimis , apie 80 procentų viso žmogui reikiamo vandens kiekio gaunama geriant geriamąjį vandenį ir kitus gėrimus. Likę 20 procentų gaunami iš maisto. Aštuoniasdešimt procentų moterims reikalingo skysčių kiekio (2-2,5 l) yra 8 stiklinės (po 200 ml) visų per dieną išgeriamų gėrimų, o vyrams – 10 stiklinių (po 200 ml). Į šį kiekį įeina įvairūs gėrimai, ne tik vanduo.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuoja Dr. Maxime Buyckx, vadovaujantis „Coca-Cola“ sveikatingumo programai:

Vartodami skysčius, taip pat ir gaiviuosius gėrimus, mes atstatome skysčių balansą organizme. Skysčiai mums yra būtini: jie gabena maistingąsias medžiagas į mūsų raumenis ir organus bei pašalina iš kūno nereikalingus darinius. Organizmas reguliuoja mūsų suvartojamų ir išeikvojamų skysčių balansą per troškulį.

Kasdien mes netenkame skysčių šlapinantis, prakaituojant, kvėpuojant ir kitais būdais. Taigi turime palaikyti skysčių balansą organizme, gaudami jų su maistu, medžiagų apykaitos būdu bei, visų svarbiausia, gerdami. Nepamirškite, jog skysčių mūsų organizmui teikia visi gėrimai, ne tik vanduo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Putojančiuose gaiviuosiuose gėrimuose vandens yra 85–99 %.

Trijų  paplitusių klaidingų nuomonių apie skysčių balansą organizme paaiškinimas:

Pirmosios klaidingos pažiūros paaiškinimas: visi gėrimai tenkina organizmo skysčių poreikį

Absoliučiai visi gėrimai tenkina organizmo skysčių ar vandens poreikį. Šios 8 stiklinės (po 200 ml) visų gėrimų, kuriuos išgeria moterys, ir 10 stiklinių (po 200 ml) visų gėrimų, kuriuos išgeria vyrai, gali būti įvairūs gėrimai, tarp jų – paprastas ir aromatizuotas vanduo, pienas, sultys, gaivieji gėrimai, kava, arbata ir t. t. Kuo didesnė yra jūsų suvartojamų gėrimų įvairovė, tuo geresnis skysčių balansas organizme. Stengdamiesi vartoti kuo įvairesnius ir labiau subalansuotus gėrimus, turėkite omenyje, kad valgyti ir gerti reikia saikingai.

REKLAMA

Kofeinas neveikia kaip diuretikas asmenims, kurie  vartoja jį reguliariai

IOM-NAS išvadose pažymima, kad kofeino turintys gėrimai, tokie kaip kava, arbata ir gaivieji gėrimai, prisideda prie bendro kasdien suvartojamo vandens kiekio, taip patkaip ir gėrimai be kofeino. Kofeinas gali turėti lengvą, trumpalaikį diuretikų poveikį, trunkantį 3–5 dienas žmonėms, kurie paprastai jo nevartoja, tačiau, kaip parodė tyrimai, to nebūna asmenims, kurie jį vartoja reguliariai. Paprasčiau tariant, skystis iš paties gėrimopapildo organizmo prarastų skysčių kiekį. Kalbant apie kofeino kiekį, viename didesniame puodelyje kavos jo yra tiek, kiek trijuosepuodeliuose arbatos arba 4–5 stiklinėse kofeino turinčių gaiviųjų gėrimų. Maisto produktai, tokie kaip šokoladas, taip pat gali turėti kofeino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų