REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O štai ir ligų sezonas su nuolatiniu palydovu – kosuliu. Vos atvėsus orams, nekosintis vaikas atrodo išties retenybė. Ne paslaptis, kad kosulys dažnai tampa rimtesnių ligų pranašu. Vis dėlto nesinori vos kostelėjusio mažylio paversti tikru ligoniu ir suskubti guldyti į lovą bei pulti girdyti stiprių vaistų. Tad ką daryti, jei kosulys vis atkakliau beldžiasi į namų duris?

O štai ir ligų sezonas su nuolatiniu palydovu – kosuliu. Vos atvėsus orams, nekosintis vaikas atrodo išties retenybė. Ne paslaptis, kad kosulys dažnai tampa rimtesnių ligų pranašu. Vis dėlto nesinori vos kostelėjusio mažylio paversti tikru ligoniu ir suskubti guldyti į lovą bei pulti girdyti stiprių vaistų. Tad ką daryti, jei kosulys vis atkakliau beldžiasi į namų duris?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakelkite galvytę

Jei jūsų atžalai – daugiau nei vieni metukai, guldydami į lovą padėkite kiek aukštesnę pagalvėlę, kuri kilstelėtų ne tik vaiko galvą, bet ir šiek tiek pečius. Miegant tokia poza kvėpuoti bus lengviau, kosulys vargins mažiau. Sukosėjo kūdikis? Padėkite pagalvėlę po lovytės čiužinuko galvūgaliu.

REKLAMA

Garų galerija

Paverskite vonią garų kambariu. Užsidarykite ten su vaiku ir nukreipkite į vonią iš viršaus karšto vandens dušo srovę. Tokią garų procedūrą rekomenduojama  daryti du kartus per dieną, ryte – vos pabudus, ir vakare – prieš einant miegoti. Šilti garai padeda atpalaiduoti nosį ir kvėpavimo takus nugulusioms gleivėms, leidžia lengviau jas išpūsti arba iškosėti.  O kad lepintis garais neprailgtų, pasiimkite į vonią knygelių, dėlionių, žaidimų.  Be abejo, galima čia pat išgerti puodelį arbatos. Ir nesukite galvos, kad taip  be reikalo eikvojate karštą vandenį –  per 15 minučių galite prisileisti vonią  sau ar kam nors iš šeimos narių, teliks tik šiek tiek ją papildyti šaltu vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Drėkinkite namų orą

Geriausia ir patogiausia – įsigyti oro drėkiklį, kuris purškia lengvą vandens garų miglą į kambarius. Oro drėkiklį patariama laikyti pastatytą kuo aukščiau – taip drėgmė pasiskirsto tolygiausiai, garai pasklinda plačiau. Beje, jei drėkiklis veikė įjungtas per naktį, ryte būtinai keletą minučių patalpą pravėdinkite, kad namuose neįsiveistų pelėsis.

Išsiurbkite gleives

Po garų procedūros vonioje, nepamirškite aspiratoriumi išsiurbti vaiko nosyje susikaupusių gleivių. Net jei mažylis jau puikiai moka nosį išsišnypšti pats, manoma, kad vaikai iki keturių–penkių metų tai daro nepakankamai efektyviai, taigi nosyje net ir po šnypštimosi lieka didelė dalis gleivių, kurios verčia ne tik nuolat šnirpščioti, bet ir nukeliauja gilyn į gerklę, sukelia kosulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išplaukite nosį

Nuo seno žinomą nosies plovimo pasūdytu vandeniu metodą patiems mažiausiesiems taikyti dar anksti – įtraukti vandens per nosį ir gerai išsišnypšti jiems dar sunkoka. Tačiau specialus jūros vandens purškiklis su šia užduotimi susidoroti padės kuo puikiausiai – praplaukite nosies ertmę juo keletą kartų per dieną.

Šaukštas medaus

Bene seniausiai žinomas ir efektyviausias vaistas nuo skaudančios gerklės ir kosulio – medus. Gydytis tinka įvairiausių rūšių medumi. Geriausia vaikui medaus duoti prieš einant miegoti. Tiesa, medus gana dažnai alergiją sukeliantis produktas, todėl jei mažylis dar nėra jo ragavęs, pirmą kartą medaus duokite vos trečdalį šaukštelio ir stebėkite, ar nepasireikš alerginė reakcija. Medaus dozę iki pilno šaukštelio didinkite palengva.

REKLAMA

Saldainiai – ne tabu

Vyresniems nei ketverių metų vaikams sukosėjus kartais galima griebtis saldainių terapijos. Be abejo, tai nereiškia, kad kasdien jų turėtumėte duoti saujomis. Tačiau ne paslaptis, kad ledinukas išties palengvina gerklės skausmą, padeda sušvelninti sausą, erzinantį kosulį. Taigi turėkite kišenėje keletą saldainių ir pasiūlykite, kai vaiką vėl užpuls kosulys.

Įtrinkite krūtinę tepalu nuo kosulio

Garuodamas tepalas padeda suskystinti gleives, taigi atsikosėti pasidaro lengviau, atsikemša užgulta nosis. Tepalą naudokite prieš miegą. Beje, juo galima įtrinti ne tik krūtinę ir viršutinę nugaros dalį, bet ir padus – tik nepamirškite iškart po to apauti šiltų kojinaičių.

REKLAMA

Duokite daugiau skysčių

Kodėl taip svarbu gerti daug skysčių? Be abejo, todėl, kad jie skystina gleives ir lengvina atsikosėjimą. Todėl duokite mažyliui gerti daugiau arbatėlių, kambario temperatūros vandens, sulčių. Tiesa, venkite citrusinių vaisių sulčių – jos dar labiau sudirgins ir taip jau suerzintą gerklės gleivinę.

Nebijokite pieno

Apie pieną neretai kalbama kaip apie produktą, kuris skatina gleivių kaupimąsi, tačiau jo išbraukti iš vaiko valgiaraščio nereikėtų, jei tik mažylis jį mėgsta. Moksliškai įrodyta, kad teiginys, esą pienas skatina gleivių kaupimąsi – tėra  mitas. Taigi keletas puodelių pieno per dieną tikrai nepasunkins kosulio, užtai papildys organizmą trupučiu vitamino D, kuris sustiprins mažylio imunitetą ir, žinoma, bus papildoma skysčių porcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvirkite vištienos sultinio

Moksliškai įrodyta, kad vištienos sultinys išties turi medžiagų, kurios padeda pasveikti. Jis palengvina ir slogą, ir kosulį.

Skalaukite gerklę

Gerklės skalavimas sūriu vandeniu – dar vienas laiko patikrintas ir iš tiesų veiksmingas būdas kosuliui, užkimimui ir net anginai gydyti. Manoma, kad druska padeda sugerti skysčių perteklių nuo paburkusių gerklės gleivinės audinių, laikinai sumažina paburkimą, taigi savijauta pagerėja jau iš karto po procedūros. Įmaišykite šaukštelį druskos į stiklinę šilto vandens ir tegul vaikas po gurkšnelį jo pagargaliuoja. Procedūrą galite paversti net varžybomis – nagi, kuriam pavyks gargaliuoti ilgiau?!

REKLAMA

Išplaukite kambarį

Kosulį gali sukelti dulkių erkutės ir kiti nešvarumai namuose. Todėl vaikui kosint dažniau drėgnu skudurėliu pavalykite dulkes nuo įvairių paviršių, kasdien plaukite grindis.

Eikite pasivaikščioti

Grynas oras ir jame esanti drėgmė neretai palengvina kosulio simptomus, ypač  jei mažylis serga laringitu. Todėl jei tik  jis neturi temperatūros, atsiminkite: kosulys – ne priežastis užsidaryti namuose. Tiesa, išmokykite vaiką šaltu oru lauke nekalbėti, nešūkauti ir jokiu būdu nekvėpuoti per burną.

REKLAMA

Alternatyva

Kaip alternatyva naminėms priemonėms, gali būti žoliniai preparatai. Jie gaminami iš natūralių augalinių sudedamųjų dalių ir turi didesnę veikliųjų medžiagų koncentraciją, todėl pasižymi greitesniu poveikiu bei didesniu efektyvumu.

Kada kviesti gydytoją?

Jei kosulys nepraėjo per keletą dienų, ypač jei simptomai sunkėja, pakilo temperatūra, taip pat jei kosint girdimas šnypštimas, švokštimas, mažylis skundžiasi, kad skauda krūtinę ar nugarą – paskubėkite kreiptis į gydytoją.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų