REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sovietų mokslininkas neigia buvęs Irano branduolinės programos iniciatoriumi, nepaisant JAV žiniasklaidos pranešimų, kad jis padėjo Teheranui kurti branduolinį ginklą. Tai ketvirtadienį skelbia Rusijos dienraštis „Kommersant“.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų (JT) atominės energijos agentūra (TATENA) šią savaitę paskelbtame pranešime teigia, kad užsienio ekspertas padėjo Iranui kurti detonavimo sistemą, bet to asmens tapatybės neatskleidė.

REKLAMA

Tuo tarpu „Washington Post“ laikraštis citavo žvalgybos šaltinius, pasak kurių, Iranui mažiausiai penkerius metus padėjo buvęs sovietų branduolinės fizikos ekspertas Viačeslavas Danilenka.

Rusijos laikraštis „Kommersant“ rašo, kad surado 76–erių V. Danilenką. Jis kelis dešimtmečius dirbo viename iš slaptų Rusijos branduolinių ginklų tyrimo centrų, kuris sovietų laikais buvo žinomas kaip „Čeliabinsk–70“.

„Aš nesu branduolinės fizikos ekspertas ir neįkūriau Irano branduolinės programos“, – „Kommersant“ cituoja V. Danilenką.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak rusų laikraščio, V. Danilenka yra vienas iš svarbiausių nanodeimantų ekspertų pasaulyje. Nuo 1992 iki 1996 m. jis dirbo nanodeimantų bendrovėje „Alit“. Šios įmonės direktorius sakė, kad nanodeimantų technologija visiškai nesusijusi su branduoliniais ginklais. Pasak bendrovės direktoriaus, V. Danilenka tikrai dirbo Irane, bet jo darbas buvo susijęs su nanodeimantais.

Kiek anksčiau Rusija pareiškė, kad nepritars naujoms sankcijoms prieš Iraną nepaisant Jungtinių Tautų pranešimo, kad Teheranas galbūt bando sukurti branduolinį ginklą.

Taip pat skaitykite:

Rusijos mokslininkas padėjo Iranui kurti branduolinį ginklą

Izraelis smogs Iranui dar iki Kalėdų

Rusija gina Iraną: TATENA pranešimas yra šališkas

Iranas vėl pagrasino Izraelio sunaikinimu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų