REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone pirmą kartą vykusiose bendrose visų Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų prieštankinių padalinių lauko pratybose kariai mūšio sąlygomis išbandė naujausius prieštankinius ginklus. Tris dienas vykusiose pratybose jie šaudė koviniais sviediniais ir pasitikrino, kaip yra pasirengę atakuoti ir duoti atkirtį šarvuotai priešo technikai.

REKLAMA
REKLAMA

Kariai treniravosi su prieštankiniais ginklais CARL GUSTAF, vienkartiniais prieštankiniais granatsvaidžiais, beatošliaužiais prieštankiniais pabūklais ir vidutinio nuotolio prieštankinėmis raketų paleidimo sistemomis JAVELIN.

REKLAMA

„Prieštankinė raketų sistemą JAVELIN – tai  valdoma raketų sistema, veikianti principu „iššoviau pamiršau“. Operatoriui užtenka užfiksuoti taikinį ir paleisti raketą. Sistema yra vidurinio nuotolio, gali naikinti taikinius, esančius nuo 65 metrų iki 2 km atstumu“, – po pratybų pasakojo Birutė bataliono prieštankinio būrio vadas Tomas Šeibokas.

Jis aiškino, kad ši sistema aptinka taikinius, kurie spinduliuoja šilumą, parodo  operatoriui aptiktą šilumos šaltinį, operatorius į jį nusitaiko, užfiksuoja ir šauna. O toliau visą darbą padaro pati raketa.

REKLAMA
REKLAMA

Rodydamas savo ginklą, kurį naudojo pratybose, prieštankinio būrio vadas Saulius Šimoniutis pasakojo, kad rankinis prieštankinis granatsvaidis šaudo įvairiais sviediniais: dūminiais, skeveldriniais, skirtais sukurti dūmų uždangą ir apšviesti teritoriją.

„Jo svoris yra apie 9 kg. Jeigu naudosime apšviečiamuosius, raketa gali nulėkti iki 2 100 m, o minimalus atstumas, kai norime sunaikinti priešo tanką, yra 500 metrų“, – pasakojo karys.

Apibendrindamas spalio 24-26 d. vykusias pratybas, kurias kartu su  Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybe stebėjo užsienio šalių gynybos atašė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius žurnalistams sakė, kad jos  pasiteisino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokios pratybos vyko pirmą kartą. Anksčiau prieštankines pratybas rengdavo atskirai kiekvienas padalinys, o šį kartą visus pajėgumus sukoncentravome vienoje vietoje, šaudėme koncentruota ugnimi. Tai labai efektinga, ir šitos pratybos savo tikslą pasiekė – pamatėme visą ugnies galią“, – kalbėjo A. Pocius.

Majoro Alberto Žagunio teigimu, prieštankiniai ginklas – neatskiriama šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės ginkluotės dalis. Todėl ir kariams buvo įdomu išbandyti moderniausius Lietuvos kariuomenės ginklus artimomis mūšiui sąlygomis. Tačiau svarbiausias pratybų tikslas buvo pamatyti, ką sugeba Lietuvos kariuomenė.

REKLAMA

„Jie patys pamatė, kokį poveikį šie ginklai gali padaryti vieno ar kito tipo taikiniui. Su JAVELIN kariai išbandė situacinio šaudymo galimybes, o prieštankiniais ginklais CARL GUSTAF šaudantys kariai vykdė pozicinę gynybą“, – aiškino majoras A. Žagunis.

Pratybas, kuriose dalyvavo motorizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionų prieštankinių būrių, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) prieštankinio skyriaus ir Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai ir karininkai  kartu su  Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybe stebėjo ir užsienio šalių gynybos atašė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų