REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ciuricho universiteto mokslininkai atliko matematinę 43 tūkstančių transnacionalinių korporacijų tarpusavio ryšių analizę ir priėjo bauginančią išvadą: pasaulį valdo viena milžiniška „superkorporacija“. Būtent ji  „tampo už virvelių" viso pasaulio ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „New Scientist", siekdami sumodeliuoti globalios korporacinės sistemos atvaizdą ekspertai apdorojo milžinišką duomenų, atspindinčių nuosavybės santykius tarp didžiausių pasaulyje transnacionalinių korporacijų, kiekį. Tyrimo rezultatai paskelbti „arXiv.org" svetainėje.

REKLAMA

„Tikrovė tokia sudėtinga, kad turėjome atsisakyti dogmų, įskaitant sąmokslo ar laisvosios rinkos teorijas, – sakė vienas tyrimo autorių, kompleksinių sistemų teoretikas Jamesas Glattfelderis. – Mūsų tyrimas paremtas realiais duomenimis".

Ankstesni tyrimai buvo atskleidę, kad didžioji viso pasaulio ekonomikos „pyrago" dalis priklauso palyginti nedidelei privačių bendrovių ir bankų grupei, o visiems kitiems telieka trupiniai. Tačiau šiuose tyrimuose nebuvo atsižvelgta į šalutinius kompanijų ryšius, tai yra, į jų sąsajas su savo pačių antrinėmis ir susijusiomis bendrovėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Ciuricho universiteto mokslininkai, išanalizavę 37 milijonus bendrovių ir investuotojų iš viso pasaulio, nuo 2007 m. įtrauktų į „Orbis C" duomenų bazę, atrinko  43 060 kompanijų, priklausančių transnacionalinėms korporacijoms, ir nustatė jų bendrus aktyvus. Remiantis šia informacija buvo apskaičiuotas transnacionalinių korporacijų ekonominės įtakos pasiskirstymo modelis, paremtas vienų kompanijų kontrole kitoms per fondų valdymą, dalyvavimą pelne ir kt.

Mokslininkai išsiaiškino, kad įtakos branduolį sudaro 1318 kompanijų, kurių ryšiai su kitomis paremti ekonomine „kraujomaiša". Paaiškėjo, kad kiekviena iš šių 1318 kompanijų yra labai glaudžiai susijusi su 2 ar dar daugiau  šio branduolio bendrovių. Nustatyta, kad vidutinis susijusių partnerių skaičius šiuo atveju lygus 20.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors oficialios šių korporacijų pajamos vos viršija 20 proc. viso pasaulio operacinių pajamų, per susijusias įmones jos faktiškai valdo daugumą vadinamojoje „realiojoje" ekonomikoje veikiančių pasaulio bendrovių. Tai reiškia, kad šis transnacionalinių korporacijų branduolys kontroliuoja apie 60 proc. viso pasaulio ekonomikos pajamų.

Toliau nagrinėdami pasaulinį nuosavybės ryšių voratinklį, mokslininkai aptiko, kad dauguma finansinių grandinėlių veda į vadinamąją „superkorporaciją", susidedančią iš 147 bendrovių. Jų aktyvai glaudžiai persipynę tarpusavyje ir faktiškai yra bendra nuosavybė, o tai šiam nematomam finansiniam konglomeratui leidžia užsitikrinti 40 proc. viso pasaulio korporacijų turto kontrolę.

REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad daugelis šių „superkoroporacijos“ sudėtinių dalių yra finansiniai institutai, tarp jų „Barclays plc“, „Capital Group Companies Inc“, „FMR Corporation“, AXA, „State Street Corporation“, „JP Morgan Chase & Co“, „Legal & General Group plc“, „ Vanguard Group Inc“,  UBS AG, „Merrill Lynch & Co Inc".

50 didžiausių iš 147 superstipriai susijusių bendrovių („superkorporacijos“)  sąrašas:

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group plc

8. Vanguard Group Inc

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc

11. Wellington Management Co LLP

12. Deutsche Bank AG

13. Franklin Resources Inc

14. Credit Suisse Group

15. Walton Enterprises LLC

16. Bank of New York Mellon Corp

17. Natixis

18. Goldman Sachs Group Inc

19. T Rowe Price Group Inc

20. Legg Mason Inc

21. Morgan Stanley

22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc

23. Northern Trust Corporation

24. Société Générale

25. Bank of America Corporation

26. Lloyds TSB Group plc

27. Invesco plc

28. Allianz SE 29. TIAA

30. Old Mutual Public Limited Company

31. Aviva plc

32. Schroders plc

33. Dodge & Cox

34. Lehman Brothers Holdings Inc*

35. Sun Life Financial Inc

36. Standard Life plc

37. CNCE

38. Nomura Holdings Inc

39. The Depository Trust Company

40. Massachusetts Mutual Life Insurance

41. ING Groep NV

42. Brandes Investment Partners LP

43. Unicredito Italiano SPA

44. Deposit Insurance Corporation of Japan

45. Vereniging Aegon

46. BNP Paribas

47. Affiliated Managers Group Inc

48. Resona Holdings Inc

49. Capital Group International Inc

50. China Petrochemical Group Company

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų