REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teroristas užspringo pralietu krauju (20)

1998 metais Artūro Kibildžio surengti kraupiausi Lietuvos istorijoje teroro aktai jų organizatoriui buvo paskutiniai jo nusikaltimai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki soties sprogimais prinervinęs Šiaulių policiją 1997 metais, 1998-aisiais A. Kibildis pradėjo rengti teroro aktus prieš valstybės įstaigas. Jis surado tuomet 37 metų šiaulietį Vladą Bernotą, o šis sutiko už gerus pinigus gaminti laikrodines bombas, tik sakė neturįs trotilo. Tad A. Kibildžio paliepimu jo parankiniai Mantas Stanelis su Mantu Šereiva iš slaptavietės miške V. Bernotui kaskart atveždavo trotilo ar heksogeno.

REKLAMA

Žarijas, žinia, smagiausia ir saugiausia žarstyti svetimomis rankomis, todėl 1998-ųjų sausį A. Kibildžio nurodymus perdavė nauji pastarojo parankiniai: Artūras Morkūnas (40 m.) bei Žydrūnas Kašėta (35 m.).

Šiedviem teistiems sėbrams teroras nebuvo naujiena. Įrodyta, jog A. Morkūnas su Ž. Kašėta 1995 metais terorizavo vieną verslininką, o 1996 metais susibūrusi gauja – jai priklausė A. Morkūnas, Ž. Kašėta, Laimutis Balčiūnas, Laimutis Gruodis ir Henrikas Lukavičius – vogė automobilius, rinko duokles ir naikino nenorinčių jų mokėti verslininkų turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Nekaltųjų kraujas

Taigi 1998-ųjų sausį A. Kibildžiui buvo nesunku pasamdyti A. Morkūną su Ž. Kašėta pabūti jo tarpininkais. Savo ruožtu abu pastarieji, pasikvietę „torpedas“ (nusikaltėlių žargonu tai reiškia vykdytojus) Džuderą Ruslį bei M. Šereivą, už 1200 JAV dolerių atlygį pasiūlė susprogdinti netoli turgaus esančią kavinę „Gausos ragas“.

„Torpedos“ užsuko pas V. Bernotą, o šis už 1200 litų pagamino laikrodinę bombą. 1998-ųjų sausio 29-ąją atsiimdami užtaisą, Dž. Ruslys su M. Šereiva V. Bernoto paprašė laikrodį nustatyti, kad bomba sprogtų po valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik Dž. Ruslys su M. Šereiva patys padėti kavinėje sprogmenį nesiryžo – geriau susirado kvailesnį. Jaunas ir dar neteistas sportininkas Laimutis Balčiūnas (25 m.) norėjo būti priimtas į gaują, todėl sutiko įrodyti esąs patikimas „torpeda“ ir įvykdyti nurodymą. Įėjęs į „Gausos ragą“ L. Balčiūnas maišelį su bomba padėjo į spintelę prie tualeto po kriaukle.

16 valandų 37 minutės driokstelėjo galingas sprogimas... Skeveldrų buvo sunkiai sužaloti trys tuo metu kavinės žaidimų automatais žaidę paaugliai – jie kruvini išbėgo lauk. Labiau nukentėjo viena moteris, kuri eidama iš darbo namo buvo užsukusi į kavinės tualetą. Sprogimo metu moteris stovėjo netoli bombos ir tik per stebuklą nežuvo, bet dėl sunkiai sužalotos kojos liko invalide.

REKLAMA

Bejausmiai išgamos

Kitą dieną sutikęs Dž. Ruslį su M. Šereiva, A. Morkūnas abu pagyrė už puikiai atliktą pavedimą ir ne tik sumokėjo suderėtąjį atlyginimą, bet ir liepė skubiai gaminti naują bombą.

Pirmosiomis 1998-ųjų vasario dienomis M. Stanelis su M. Šereiva miško slaptavietėje iškasė dar porą gabalų trotilo ir vėl nuvežė V. Bernotui.

Vėliau D. Ruslys su M. Šereiva teisme liudijo, kad 1998-ųjų vasario 3-iąją A. Kibildžio užsakymu už 600 dolerių atlygį parduotuvėje „Šiaulių baldai“ padėjo V. Bernoto gamintą bombą. Laimei, tąkart žmonės nežuvo, bet sprogimo padaryta žala siekė net 38 000 litų.

REKLAMA

Teisme buvo įrodyta, jog A. Kibildžio užsakymu to paties V. Bernoto pagaminta bomba 1998-ųjų balandžio 15-ąją sprogo ir Šiaulių mokesčių inspekcijoje – žuvo sekretorė J. Radavičienė, o dar 40 žmonių atsidūrė ligoninėje. Prie mokesčių inspekcijos lengvuoju automobiliu D. Ruslio bei M. Šereivos atvežtas, sprogmenį į inspekciją buvo įnešęs ir po kriaukle paslėpęs 22 metų šiaulietis Helmutas Poškus. Atlikti šį nusikaltimą jį buvo pasamdęs M. Šereiva, su kuriuo buvo mokęsis vienoje klasėje Šiauliuose.

Ironiška šypsenėlė

Teisme taip pat buvo įrodyta, kad 1997-aisiais Šiauliuose už pažadėtą atlygį M. Stanelis su Nerijumi Preibiu (22 m.) A. Kibildžio duota granata susprogdino parduotuvę „Technocentras“. Ne itin išprusęs A. Kibildis tik nesuvokė, kad iš tikro daro žalą ne parduotuvės savininkams, o... draudimo bendrovei, nes turtas buvo apdraustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kibildis, kaip ir vėliau suimtas jo draugas S. Gaidjurgis, kaltu nesipripažino, ignoravo net akivaizdžius įkalčius. Teisme A. Kibildis sėdėjo viską neigdamas ir šypsodamasis savo „firmine“ ironiška šypsena.

Nuosprendžiai buvo rūstūs: A. Kibildis už serijos sprogimų Šiauliuose organizavimą, netiesiogiai Šiaulių mokesčių inspekcijoje įvykdytą žmogžudystę ir kitus nusikaltimus nuteistas kalėti 19 metų – visus kalėjime. Keleto sprogimų organizatorius A. Morkūnas nuteistas kalėti 18 metų, jam aktyviai talkinęs Ž. Kašėta – 17 metų. Bombų gamintojas V. Bernotas ir jų nešikas L. Balčiūnas pasodinti kalėti po 15 metų. Tardomas atvirai prisipažinęs, bet savo žodžių teisme išsigynęs mokesčių inspekcijos sprogdintojas H. Poškus nuteistas kalėti 16 metų. V. Kupreščenka įkalintas 11 metų, N. Preibiui skirta 7 metų bausmė. Sprogdintojai įpareigoti sumokėti ieškinius už padarytas žalas – iš viso per milijoną litų.

REKLAMA

Padėję atskleisti A. Kibildžio organizuotus teroro aktus M. Stanelis, Dž. Ruslys ir M. Šereiva nuo atsakomybės atleisti ir saugomi. Žadėtos 100 000 litų premijos už informaciją taip niekas ir nepasiėmė, tik Šiaulių rajono kriminalinės policijos vadovas A. Lideikis buvo apdovanotas ordinu ir gavo aukštesnes pareigas – buvo išsiųstas vadovauti Panevėžio kriminalinei policijai, kurioje tvyrojo netvarka ir pareigūnų tarpusavio rietenos.

Išpažintis prieš mirtį

Kaip ir dabar Lukiškėse kalintis S. Gaidjurgis, A. Kibildis teismus apipylė skundais ir, tenka pripažinti, kažkiek laimėjo. Jis pasiekė, kad bausmė būtų sumažinta iki 16 metų. Laikas bėga greitai. 2014-ųjų gegužę – kiek čia belikę – A. Kibildžiui turėjo atsiverti kalėjimo vartai, bet laisvės jis nebeišvydo, nes 2005 metais kalėjime mirė nuo ūmaus kraujo vėžio.

REKLAMA

Po 8 chemoterapijų kurso supratęs, kad jam nebe daug belikę, banditas prieš mirtį buvo nutaręs apvalyti sielą ir papasakojęs apie nusikaltimą, už kurį išvengė teismo.

1997-ųjų sausio 17-ąją Maskvoje prie bendrovės „Roskontraktpostavka“ nugriaudėjo lietvamzdyje paslėpta ir nuotolinio valdymo pulteliu susprogdinta bomba – kaip tik tuo metu, kai pro šalį ėjo šios bendrovės savininkas Genadijus Dzenis su dviem asmens sargybiniais... G. Dzenis ir vienas apsaugininkų žuvo vietoje, kitas, sunkiai sužeistas, ligoninėje išsikapstė. Kadangi G. Dzenis buvo Rusijos liberaldemokratų partijos lyderio, skandalingai pagarsėjusio Vladimiro Žirinovskio patarėjas ir finansuotojas, kilo didžiulis rezonansas bei skandalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kibildis papasakojo, kad prie šio Rusijos mafijos užsakyto nusikaltimo nagus yra prikišęs ir S. Gaidjurgis, ir Telšių banditų vadeiva V. Šilys, ir Panevėžio nusikaltėliai, ir pats A. Kibildis.

Veržiasi į laisvę

Gavęs pasiūlymą ir keliasdešimt tūkstančių litų, A. Kibildis į žvalgybą Maskvoje pasiuntė savo gaujos narius. Tie grįžo nukabinę nosis – G. Dzenį nuolat lydi keli asmens sargybiniai, į jį šauti gali nebent savižudis. Vis dėlto 4 banditai – panevėžiečiai Rolandas Sakalauskas (35 m.) bei Laisvūnas Jurys (33 m.), vilnietis Alvydas Velička (35 m.) ir šiaulietis R. M. – surengė sėkmingą pasikėsinimą. Bombos, paslėptos namo lietvamzdyje, nuotolinio valdymo pultelio mygtuką, kai pro šalį ėjo G. Dzenis su dviem sargybiniais, paspaudė L. Jurys.

REKLAMA

Dabar L. Jurys už tai yra nuteistas kalėti 15 metų. Jis jau veržiasi į laisvę, prašosi paleidžiamas anksčiau laiko kaip pasitaisęs. Šiemet sausį L. Jurys teisme aiškino, kad padaryti nusikaltimą jį privertęs A. Kibildis – neva šantažavęs dėl nesugrąžintos skolos. „Jis grasino ne tik mane nužudyti – nukirsti pirštus, užpilti benzinu, – teisme sakė L. Jurys. – Žinau, kad jis grasino ir mano žmonai, kad jos akivaizdoje nužudys mūsų sūnų. Man pastoviai buvo daromas psichologinis spaudimas, kitaip pasielgti negalėjau“.

REKLAMA

Teismas įvertino tai, kad lig šiol 4 sykius teistam L. Juriui jau 2 kartus (1988 m. ir 1998 m.) buvo taikyta lygtinio paleidimo sąlyga. Tačiau jis ne tik nepadarė jokių išvadų – atvirkščiai, laisvėje jis darė vis sunkesnius nusikaltimus. Taigi teismas dviejų žmonių žudiką paliko už grotų. Kol kas.

Kitą šeštadienį portale „Balsas.lt“ skaitykite:

Kitame numeryje bandysime rasti atsakymą, dėl ko A. Kibildis užaugo bejausmiu teroristu, paskelbsime prieš mirtį „Akistatai“ duotą išskirtinį interviu

Sigitas STASAITIS

Susiję straipsniai:

Banditų triumfo valanda – sprogimai policijos panosėje (19)

Savo kailio gelbėjimas išduodant sėbrus (18)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų