REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėnesius trunkančios kandidato paieškos, ilgi pokalbiai ir apklausos, be jokios abejonės, yra labai svarbus procesas darbdaviui, tačiau ar jų „sukti“ klausimai išties padeda atsirinkti tinkamiausią kandidatą  į siūlomą darbo vietą. Ir ar „teisingi“ atsakymai į klausimus gali garantuoti jums darbo vietą?

REKLAMA
REKLAMA

„Darbdavių klausimai skirti ne tik nustatyti žmogaus šaltakraujiškumą ir gebėjimą sklandžiai dėstyti mintis, – sako Mičigano Vilties Universiteto karjeros centro direktorė, Dale Austin. – Bet ir įvertinti jų išradingumą ir sugebėjimą spręsti problemas. Pavyzdžiui, „Google“ korporacija, ieškodama darbuotojų, atsižvelgia į jų loginį ir impulsyvų mąstymą, gebėjimą prisitaikyti ir samprotauti“.

REKLAMA

Suprantama, kad „Google“ ieško žmonių, turinčių analitinį mąstymą, tuo tarpu Chuckas Pappalardo, įdarbinimo agentūros veteranas, sako, kad klausimų įvairovė priklauso nuo to, kokiam darbo pobūdžiui ieškomas darbuotojas. Tai, ko šie „sukti“ klausimai negali atskleisti, yra kokybė.

„Kokybiškas darbdavio ir darbuotojo pokalbis reikalauja ne tik gerų klausimų. Ne mažiau svarbus yra charakterio bruožų ir elgsenos suvokimas. Parinkus atitinkamus klausimus galima susidaryti nuomonę apie kandidatą ir jo sugebėjimą pasirodyti nuoširdžiai ir reikšmingai.“

REKLAMA
REKLAMA

Puiku, jei sėdite darbdavio stalo pusėje, tačiau kaip žmogui, kandidatuojančiam į darbo vietą, pateikti teisingus ir sklandžius atsakymus į kartais pakankamai „suktus“ klausimus. Ch. Pappalardo sutinka, kad tai nėra lengva, todėl žemiau pateikiame 10 dažniausių ir sunkiausių klausimų, užduodamų pokalbio dėl darbo metu, bei galimus atsakymus į juos.

1. Kodėl yra šis nedarbingumo tarpsnis jūsų darbo istorijoje?

„Visi darbdaviai supranta, kad žmonės praranda darbus ir ne visada lengva greitai surasti kitą“, – sako Teksaso Krikščioniškojo Universiteto studentų atstovybės rinkodaros direktorė Susan Nethery. Atsakydami į šį klausimą, išvardykite visas veiklas, kuriomis užsiėmėte, kol buvote nedarbingas. Savanoriavimas, dalyvavimas įvairiuose projektuose ar rūpinimasis šeima leis darbdaviui suprasti, kad laiką leidote produktyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Prisiminkite konfliktinę situaciją, kurioje jūsų taikyti sprendimo būdai nebuvo veiksmingi?

Šis klausimas reikalauja išradingo atsakymo. Apklausėjas bando išsiaiškinti, kiek jūs pažįstamas su šiuolaikiniais darbais ir kokius metodus taikote problemoms spręsti.

3. Ką asmuo, kuris jūsų nemėgsta, pasakytų apie jus?

„Žmonės, kurie negali atsakyti į šį klausimą, kelia didžiausią rūpestį, – sako „Randstad“ įmonės personalo vadovas Jimas Linkas. – Galiu pasakyti viena – niekada neįdarbinau tokio žmogaus.“

REKLAMA

J. Linkas sako, kad šis klausimas yra klausimo „kokios tavo blogiausios charakterio savybės ar silpnybės“ atmaina. Po jo dažnai stoja nejauki tyla, nes apklausiamasis bijo pateikti save iš blogosios pusės. „Nereikalauju greito atsakymo, žmogus turi apsvarstyti ir atsakyti į klausimą nuodugniai.“ Išryškinkite tokias „blogas“ savybes, kurios iš tikrųjų yra geros. Pavyzdžiui, tai, kad esate darboholikas, užtikrins jūsų darbdavį, kad tikrai užbaigsite visus darbus laiku.

4. Kokia buvo didžiausia jūsų gyvenimo rizika?

„Dauguma darbdavių tiki, kad svarbiausia yra didelis pasitikėjimas savimi ir atkaklumas siekiant tikslo, net jei tai atrodo ir neįmanoma“, – sako Mičigano Vilties Koledžo karjeros centro direktorė Dale Austin. Pateikdami tokius pavyzdžius, jūs ne tik parodote, kad nebijojote pralaimėti, bet ir tikite savimi, kad pavyks pasiekti užsibrėžto tikslo.

REKLAMA

5. Ar kada nors sulaukėte priekaištų iš vadovo? Kaip į tai reagavote?

Pavyzdys: Internetinių technologijų vadovas pristatė naujas technologijas pardavimų vadybininkams, kurie reikalavo dviejų dienų apmokymų jais naudotis. Pasakius, kad tam laiko nebus skiriama, vadovas susilaukė priekaištų iš įmonės prezidento. Vėliau buvo prieita kompromiso. Svarbiausia ne pati situacija, o tai, kad galėjote mokytis iš savo klaidų ir jas taisyti.

6. Nupasakokite situaciją, kaip elgėtės, kai jums būnant projekto ar kokios nors veiklos nariu, jūsų siūlymai ir idėjos buvo atmetamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Northeasterno Universiteto verslo mokyklos karjeros centro direktorius Lynne'as Sarikas užduoda tokius klausimus, kad nustatytų, kaip galimai pasielgsite savo būsimame darbe. Svarbu glaustai nupasakoti situaciją ir paaiškinti, kokių veiksmų ėmėtės, kad prieitumėte vieningos nuomonės su grupe arba kompromiso, ir kokie buvo to rezultatai.

7. Jeigu galėtumėte pakeisti vieną dalyką savo buvusiame darbe, kas tai būtų?

Stenkitės neniekinti ir nekritikuoti buvusių darbdavių arba kolegų, juk niekada negalite žinoti jų „ryšių“. Taylor įspėja, kad komentuodami kitus žmones tik parodote savo nesugebėjimą spręsti problemas vos joms iškilus. Geriausia atsiriboti nuo pokalbių apie kitus žmones ir susitelkti ties technologijomis ar kitais dalykais.

REKLAMA

8. Kaip trimis sakiniais paaiškintumėte, kas yra duomenų bazė aštuonerių metų vaikui?

Tai dažnas „Google“ darbdavių klausimas ir, pasak Taylor, jis gali būti pritaikytas bet kuriame sektoriuje. Paaiškindami tokius žodžius ar žodžių junginius kaip „ryšiai su visuomene“, „hipoteka“ suprantamai ir aiškiai parodote savo išmonę ir gebėjimą perteikti terminus buitine kalba.

9. Papasakokite apie save..

Atrodo paprasta, ar ne?

Taip nėra. „Tai padaryti yra sunku, nes žmonės paprastai kalba tą patį, kol galiausiai pradeda pilstyti iš tuščio į kiaurą“, – sako personalo ir įdarbinimo viceprezidentė Jana Fallon. „Šiam atsakymui skirkite ne daugiau kaip dvi minutes“. Apibūdinkite keturis etapus: ką veikėte pastaruosius metus, koks jūsų išsilavinimas, darbo patirtis ir karjera. Paprastai tai būna įžanginis klausimas, todėl pateikite save kaip įmanoma geriau. Nepasakokite apie tai ką veikiate savaitgaliais, ką kolekcionuojate ir t.t.

REKLAMA

10. Kodėl turėtumėme įdarbinti būtent jus?

Dažnai kandidatai apie šį klausimą pamiršta ir nebūna pasirengę į jį atsakyti. Chandler sako, kad taip atsitinka todėl, kad kandidatai negali išskirti savo gerųjų unikalių savybių ir įrodyti savo pranašumo prieš kitus kandidatus į siūlomą darbo vietą. Ką darbdavys nori išgirsti, yra tai, kad jūs esate kur kas labiau kvalifikuotas nei kiti.Permąstykite savo darbo patirtį ir išskirkite tas žinias ir įgūdžius, kurie atitinka siūlomo darbo reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų