REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sakinį „saviškiai šaudė į savus“ Socialistinio liaudies „Fronto“ lyderis teigė paėmęs iš viešai naudojamų šaltinių – buvusio Krašto apsaugos departamento direktoriaus Algirdo Butkevičiaus interviu bei rašytojo Vytauto Petkevičiaus knygos

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje A. Paleckis kaltinamas radijo laidoje „Raktas“ menkinęs  Sausio 13-osios aukas ir dalyvius, pirmas prabilo „Fronto“ lyderis.

REKLAMA

Į teisėjo  Antano Virbalo klausimą, kodėl  jaunasis politikas atėjo į laidą, A. Paleckis atsakė negalėjęs nesutikti: „Privalėjau dalyvauti diskusijoje, jog Lietuva nėra teisinė valstybė. Mėginau paaiškinti, jog iš tautos atimta teisė žinoti, kas vyko 50 metų. Tai „kastruojama“ ir makaluojama jau 20 metų. Vėliau kalba nukrypo prie Sausio 13-osios įvykių“.

A. Paleickis  savo kalboje teigė naudojęs viešus šaltinius: „Citavau savo kalboje buvusio Krašto apsaugos ministro Algirdo Butkevičiaus ir rašytojo Vytauto Petkevičiaus ištraukas iš interviu, knygų, kur kalbėta, jog Sausio 13-osios įvykius organizavo buvęs Sąjūdžio lyderis Vytautas Landsbergis ir prie bokšto „saviškiai šaudė į savus“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Fronto“ lyderio, jam teko ne kartą bendrauti su įvykių liudininkais, mačiusiais, kaip persirengę Lietuvos pasieniečiai lipo į TV bokštą: „Iš ten ir buvo  šaudyta iš viršaus į susirinkusius minioje“.

Kaltinimų nesuprato

A. Paleckis sakė, kad iš dalies supranta jam keliamus kaltinimus, iš dalies – ne. Į prokuroro klausimą, kurioje dalyje nesupranta kaltinimo, jis atsakė: „Niekada neturėjau tikslo menkinti Sausio 13-osios agresijos aukų, neužgauliojau.“

Paprašytas paaiškinti žodį „saviškiai“ A. Paleckis paaiškino turėjęs galvoje, jog tai buvo žmonės bokšto apačioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liudytojai matė, kaip trasuojančios kulkos pakirsdavo žmonės, matė juos smunkančius ant žemės: „Jie pasakojo, kaip perrengti augaloti vyrai ragino susirinkusius eiti arčiau tankų“. – pasakojo teismui A.Paleckis.

Apie tai, anot jo, nagrinėjant Mykolo Burokevičiaus  bylą, dešimtys liudytojų pasakojo apie šūvius iš medžioklinių šautuvu guminėmis, mažo kalibro kulkomis, šratais. Apie tai byloja ir iš lavonų išimtos kulkos.

Nesivadovavo emocingais pasakojimais

Po politiko A.Paleckio pasisakymo prieš teismą iškviestas kalbėti šio ikiteisminio tyrimo iniciatorius, konservatorius ir Seimo narys Kęstutis Masiulis. Jis teigė apstulbęs išgirdęs savo partijos kolegės Vilijos Aleknaitės Abramikienės emocinius išgyvenimus po radijo laidos: „Nesivadovavau tik jos emocijomis, perklausiau radijo laidos stenogramą ir vėliau pateikiau teismui “.

REKLAMA

Kreipiausi raštu į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl A. Paleckio teiginių apie tai, jog „saviškiai šaudė į savus“.

Po kurio laiko, anot K. Masiulio, jis gavęs atsakymą, jog tyrimas pradėtas.

Ginklavosi medžiokliniai šautuvais

Seimo narį pakeitęs buvęs Krašto apsaugos departamento direktorius Algirdas Butkevičius

tikino, jog rusakalbio laikraščio „Obzor“ žurnalistė iškraipė jo žodžius: „Ji neatrodė adekvati. Niekada nesakiau, jog tyčia pasiryžome“.

Pasak jo, negalima traktuoti ir kaip tiesą rašytojo Vytauto Petkevičiaus knygos ištraukas: „Tai tik kūryba“.

REKLAMA

A. Butkevičius neneigė, jog savanoriai ir pasieniečiai buvo ginkluoti medžiokliniais šautuvais: „Tada neturėjome tiek ginkluotės, kiek dabar turi kiekvienas vaikėzas. Asmeniškai atsinešiau savo ginklų arsenalą norėdamas apginkluoti gynėjus“.

Sausio šeštą dieną A. Butkevičius disponavo 2400 žmonių pajėgomis, 1000 pasieniečių.

Buvęs Krašto apsaugos departamento direktorius tikino, jog A. Paleckis spekuliuoja teiginiais, jog saviškiai šaudė į savus ir pabrėžė esą priešai : „Nesutapo mūsų nuomonės bei pažiūros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija gins „Fronto“ lyderio interesus

Teismo salėje buvęs Rusijos federacijos Visuomeninės palatos narys Aleksandras Brodas užtikrino apginsiąs A. Paleckio teisę į nuomonę: „Jis mums žinomas kaip rusakalbių interesų gynėjas, antifašistas. Nesuprantama, kodėl jis persekiojamas tik todėl, kad išsakė nuomonę, juk nekurstė veiksmams“.

A. Brodas teigė nesuprantąs, kodėl A. Paleckio pasisakymus vadina nusikalstama veika: „Nebuvo jokių kurstymo bei ekstremizmo elementų. Susidaro įspūdis, jog procesas išpūstas dirbtinai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų