REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruoniai gali aptikti riebiausią žuvį naudodamiesi tik savo ūsais, teigia tyrimą atlikę vieno Vokietijos universiteto mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Testai su dresuotu ruoniu parodė, kad šie gyvūnai gali jausti po vandeniu esančius objektus, net jei jų klausa ir matymas yra apriboti, praneša BBC.

REKLAMA

Mokslininkų teigimu, ruoniai nustato objektų dydį ir formą pagal tai, kokius pastarieji palieka sujudinto vandens takus.

Tyrėjai mano, kad ruoniai naudojasi šiuo savo sugebėjimu geriausiam laimikiui identifikuoti.

Wolfas Hanke ir kiti Rostocko universiteto (Vokietija) mokslininkai atliko eksperimentą su dresuotu ruoniu Henry. Anot tyrėjų, jis galėjo pajusti dirbtinę žuvį už 100 m naudodamas tik ūsus.

Tuomet jie sukoncentravo savo tyrimą ties klausimu, ar ruoniai naudoja savo ūsus atskirti objektų dydį ir formą.

REKLAMA
REKLAMA

Tam mokslininkai lauke esančiame baseine įtaisė dėžę su besisukančiomis mentėmis jos viduje. Šios mentės sukūrė sujudinto vandens takus, panašius į tuos, kuriuos padaro plaukiančios žuvys. Ruoniui Henry buvo uždėtos ausinės ir kaukė, apriboję kitus jo pojūčius.

Po šio tyrimo mokslininkai ir padarė išvadą, kad ruoniai, naudodamiesi ūsais, gali nustatyti plaukiančio objekto dydį ir formą pagal jo paliktą taką vandenyje.

Pasak mokslininkų, toks sugebėjimas ruoniams yra labai svarbus, kadangi jų matymas po vandeniu dažnai yra labai ribotas, o klausa – bevertė, mat plaukiančios žuvys yra labai tylios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų