REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net 65 proc. amerikiečių mano, kad Afganistane kariauti neverta. Tuo tarpu Lietuvoje niekas tokių apklausų nedaro, nes karas tolimame krašte laikomas kone šventu reikalu, kuriam kasmet išleidžiame nuo 50 iki 70 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Nebenori kariauti

Naujausios apklausos rodo, kad net 65 proc. amerikiečių mano, jog Afganistane kariauti tikrai neverta. 2009 metais karą Afganistane beprasmiu laikė 44 proc. apklausoje dalyvavusiųjų. Beveik trys ketvirtadaliai amerikiečių įsitikinę, kad šalies prezidentas Barakas Obama turi jau šią vasarą iš Afganistano išvesti „didelį skaičių amerikiečių karių".

REKLAMA

O Lietuvoje karo Afganistane klausimas iš viso nėra kvestionuojamas. Tiesa, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė visai neseniai pirmoji iš valstybės pareigūnų viešai pareiškė, kad Lietuvos karių išvedimas gali prasidėti jau 2012–ųjų pabaigoje, tačiau tai esą būtų tik tuo atveju, “jei bus palanki saugumo situacija". Pasak R.Juknevičienės, visa NATO jau patyliukais svarsto apie pajėgų išvedimą iš Afganistano. Tačiau ministrė tuo pačiu primena, kad Seimas kariauti ten davė mandatą iki 2013–ųjų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Milžiniškos išlaidos

Karas Afganistane blogas ne tik tuo, kad mūsų kariai ten rizikuoja savo gyvybėmis, kad Lietuva laikoma okupante, bet ir dėl didžiulių finansinių išlaidų. „Vakaro žinios" išsiaiškino, kad vien pernai karinėms misijoms užsienyje Lietuva išleido 51,8 mln. litų. Beveik visi pinigai – karui Afganistane. Ten yra apie 200 Lietuvos karių. Dar du kariai užsibuvo Irake, o vienas karininkas yra operaciniame štabe Jungtinėje Karalystėje.

2009–aisiais tarptautinėms misijoms irgi išleidome 51,8 mln. litų, 2008 m. – net 71 mln. litų, 2007 m. – 69 mln. litų, 2006 m. – 60 mln. litų, 2005 m. – 39,11 mln. litų. Iš viso per 2005–2010 m. laikotarpį svetimiems karams išleidome net 343 mln. litų! Būtent 2005–aisiais Lietuva pradėjo karą Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skiria net archeologijai

Trečdalis milijardo – ne visi mūsų išleidžiami pinigai. Kartu su karu Afganistane vyksta ir civiliniai sugriautos Goro provincijos atstatymo darbai. Lietuva ten tiesia kelius, stato mokyklas, elektrines, net atliko archeologinius kasinėjimus ir t. t. Pasak Užsienio reikalų ministerijos atstovų, kasmet civiliniams projektams atseikėjama dar po maždaug 3 mln. litų.

„Irake du kariai atlieka mokymo misiją. Dar vienas dalyvauja operacijoje ties Somaliu. Visi kiti – Afganistane", – paaiškino Lietuvos kariuomenės vado atstovas kapitonas Tomas Balkus.

REKLAMA

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo karininkas Marius Varna “Vakaro žinioms" sakė, kad pinigai išleidžiami karių ir stovyklų išlaikymui, kariams transportuoti, karinei technikai ir panašioms reikmėms.

“Todėl ir susidaro tokios sumos. Tačiau nereikia pamiršti, kad dalis pinigų nusėda ir Lietuvoje, kai, pavyzdžiui, įsigyjame kuro ar kitų dalykų, kurių reikia kariams aprūpinti Afganistane, – dėstė M.Varna.

Pasak jo, šiuo metu Lietuva vis daugiau dėmesio skiria Afganistano nacionalinių pajėgų – kariuomenės bei policijos – mokymui. M.Varnos teigimu, Lietuvos kariai dislokuoti ne tik Goro provincijoje.

REKLAMA

Ragina trauktis

Beje, Afganistano karo veteranai dar praėjusį gruodį paragino valdžios atstovus išvesti karius iš Afganistano. „Remdamiesi savo patirtimi, galime teigti, jog svetimšaliams įvesti savo tvarkos Afganistane nepavyks. Mūsų manymu, Lietuvos dalyvavimas šioje misijoje yra didelė klaida ir tuščias finansinių bei žmogiškųjų išteklių švaistymas", – įsitikinęs Klaipėdos Afganistano karo veteranų organizacijos „Miražas" pirmininkas Rimantas Chmieliauskas.

343 – Tiek mln. litų Lietuva išleido svetimiems karams 2005–2010 m. laikotarpiu

Afganai mus laiko okupantais

Dalia TEIŠERSKYTĖ – Seimo narė:

Mums reikia kuo skubiau trauktis iš Afganistano. Ir dėl pinigų, ir dėl to, kad nedera niekur kištis, kur nėra mūsų reikalai. Afganistane – visiškai kita santvarka, kitas tikėjimas, žmonių mentalitetas. Ir mums lįsti į svetimą daržą yra labai neišmintinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia mano asmeninė nuomonė. Ne politinė, o kaip moters, vaikų motinos. Mano sūnus kadaise buvo įsodintas į traukinį, kad kariautų Afganistane. Maniau, kad išprotėsiu. Išpirkinėjau jį iš Afganistano.

Pavyko. Išvažiavo tarnauti į Sibirą. O iš afganų galbūt būčiau gavusi karstą. Tuo labiau kad vieną karstą jau turime iš ten.

Taigi aš visada už pacifistinius dalykus. Gal mes galime padėti diplomatiniais kanalais, humanitarine pagalba, bet tik ne lįsti po automatais. Neduok, Dieve, pradėsime kištis dar ir į Libijos reikalus.

REKLAMA

Civilinė misija – visai kas kita. Patys sugriovėme, patys ir atstatykime. Ir gestas gražus. Kaip ir Japonijai padėjome. Nors surinkome tik 50 tūkst. litų ar panašiai, bet svarbiausia, kad kilnu. Mums rūpi tai, mes broliškai tiesiame ranką, o į Afganistaną lendame su karo priemonėmis. Mus ten okupantais laiko. Patys juk irgi turėjome svetimą kariuomenę, kuri dėjosi mūsų drauge, o mums tai nepatiko.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų