REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mursijos universiteto (Ispanija) mokslininkai nustatė, kad jei 100 metrų spinduliu nuo gyvenamųjų namų yra degalinė, dėl į orą patenkančių pavojingų medžiagų aplinkiniams gyventojams gresia didesnis susirgimo vėžiu pavojus, pranešė „Telegraph.co.uk".

REKLAMA
REKLAMA

Remdamiesi tyrimo rezultatais, ispanų specialistai nustatė, kad kai kurių į orą iš degalinių patenkančių organinių medžiagų, tarp jų vėžio pavojų keliančio benzeno, koncentracija degalinėse yra didesnė už automobilių išmetamosiomis dujomis teršiamų miestų rajonų vidurkį.

REKLAMA

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Environmental Management". Nustatyta, kad oras degalinėse ir jų kaimynystėje yra užterštas kenksmingomis sveikatai medžiagomis, kurios į aplinką patenka garuojant išpiltiems degalams, dėl jų nuotėkio, degalinių rezervuarų pildymo ir kitų techninių priežasčių. Tyrimas remiasi trijose Mursijos miesto degalinėse paimtais oro mėginių tyrimais. Mokslininkai siekė nustatyti benzeno, n-heksano ir kitų medžiagų koncentraciją  ir apskaičiuoti, kokiu atstumu nuo degalinių turėtų stovėti gyvenamieji namai, kad šios į aplinką patekusios medžiagos nekeltų pavojaus žmonių sveikatai.

Paaiškėjo, kad vidutinis mažiausias atstumas iki degalinės turėtų būti 50 metrų, tačiau jis priklauso nuo degalinėje naudojamos techninės įrangos – degalų siurblių tipo, naudojimo intensyvumo, oro sąlygų, užstatymo ypatumų ir kt.  50 metrų ribą tyrimo autoriai laiko „absoliučiai minimalia" siekiant išvengti galimo neigiamo poveikio sveikatai, tačiau pabrėžia, kad ligoninės, sveikatos centrai, mokyklos ir gyvenamieji namai, kuriuose daug senyvo amžiaus žmonių, turėtų būti ne arčiau nei 100 metrų nuo degalinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų