REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų skaičiavimu, Dainius Kreivys, parduodamas UAB „Stamija“, valdančios bendrovę „Makveža“, akcijas motinai Florantinai Kreivienei galėjo nuo valstybės nusukti mažiausiai 620 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę „ Ekonomika.lt“ braižė schemą, kurioje buvo įvardytos ministro D. Kreivio valdytos, vėliau motinos F. Kreivienės perimtos įmonės. Pasikeitus akcininkams, dabartiniai bendrovių akcininkai nesilaiko valstybės įstatymų ir valstybės institucijoms neteikia privalomos informacijos.

REKLAMA

Užburtas ratas

„Ekonomika.lt“ tikėjosi, kad su D. Kreviu siejamos įmonės suskubo susitvarkyti reikiamus dokumentus, todėl dar kartą kreipėsi į Registrų centrą. Vis dėlto kilęs skandalas nepaskatino pateikti reikiamos informacijos.

„Bendrovės „Stamija“ ir „Saldo partneriai“ įstatymų nustatytais terminais savo akcininkų sąrašų nepateikė“, – teigė Aidas Petrošius, Registrų centro atstovas. Kitos dvi įmonės – „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV) ir „Silikatas“, A. Petrošiaus tvirtinimu, akcininkų sąrašų pateikti neprivalo, nes yra akcinės bendrovės, o akcininkų deklaravimo prievolė taikoma tik uždarosioms akcinėms bendrovėms.“

REKLAMA
REKLAMA

Vertybinių popierių komisijoje (VPK) apie akcines bendroves – SKV ir „Silikatas“ – informacijos taip pat nėra. Toma Grinytė, VPK vyriausioji specialistė, informavo, kad šios akcinės bendrovės VPK buvo prižiūrimos iki 2007 metų.

„Akcininkų sąrašų VPK neturi, o finansinės ataskaitos, kurios galėjo būti pateiktos iki 2007 metų, yra suarchyvuotos – šių bylų peržiūrai, deja, jau nebeišduodame“, – teigė ji.

Papildomai dėl informacijos apie šias įmones pasiūlė kreiptis į Registrų centrą arba tiesiogiai į įmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviprasmiški dalykai

Nepriklausomo finansų eksperto Algimanto Variakojo teigimu, prieš kelis metus gerai pasidarbavo lobistai, nes nuo 2007 metų buvo priimtas įstatymas, leidžiantis bendrovėms, kurių akcijos nebuvo įtrauktos į sąrašą, informacijos VPK neteikti.

„Susidaro dviprasmiška situacija. Akcinės bendrovės – viešos įmonės, turinčios nemažai akcininkų. Jie turi teisę susipažinti su įmonės finansiniais duomenimis, tačiau dabar tai padaryti neįmanoma“, – konstatavo pašnekovas. A. Variakojis stebisi, kodėl Registrų centras nesiima atitinkamų priemonių, nereikalauja informacijos, kuri privaloma. „Jei įmonė nesilaiko įstatymų – reikia bausti“, – įsitikinęs pašnekovas.

REKLAMA

Nepriklausomas finansų analitikas piktinasi, kad kilus skandalui dėl D. Kreivio valdytų įmonių akcijų Valstybinė mokesčių inspekcija atsitvėrė tylos siena ir nieko nesiima. „Kitais atvejais už menkiausią nusižengimą įmonės baudžiamos, o šiuo atveju liekama nuošalyje“, – teigė jis.

VMI – kryžkelėje

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas iš karto atsiribojo nuo D. Kreivio istorijos ir kalbėtis sutiko tik „teoriniame lygmenyje“.

„Akcijos priskiriamos B klasės pajamoms, o tai reiškia, kad gyventojas, gavęs pajamų mokestį, turi pats apsiskaičiuoti, pateikti metinė pajamų deklaraciją ir deklaruoti gautas pajamas. Dokumentų prie deklaracijos pateikti nereikia“, – aiškino jis.

REKLAMA

Anot jo, su akcijų apmokestinimu yra susiję keli aspektai. „6 str. yra nurodyti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifai. Jei jos priskiriamos apmokestinamoms pajamoms, yra taikomas 15 proc., tarifas. 17 str. reglamentuota, kurios pajamos neapmokestinamos GPM. Vienas punktų skelbia, kad parduodant akcijas, įsigytas iki 1999 metų, GPM neapmokestinamas. Jeigu akcijos įsigytos po 1999 metų, jei turėta daugiau nei 10 proc. akcijų ir jos išlaikytos ilgiau nei metus, jos yra apmokestinamos“, – sakė VMI pareigūnas.

Kad VMI tikrintų sandorius, kurie kelia abejonių, turi būti rimtas pagrindas. „Nėra taip paprasta. Rinkos kaina – sudėtinga sąvoka. Jei nekilnojamojo turto (NT) rinkos kaina nustatoma kur kas paprasčiau, tai akcijų rinkos kaina – net ekspertams kelia problemų. Todėl be rimto vertinimo dabar negalime nieko pasakyti“, – nuo klausimų išsisukinėjo VMI pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Makveža“ skaičiais

Šią, anot VMI, sudėtingą užduotį, pasitelkusi nepriklausomą ekspertą ir UAB „Makveža“ duomenis (2009 metų balansą) pabandė išspręsti „Ekonomika.lt“.

Įmonės finansų ataskaitoje rašoma, kad iš viso turto ir įsipareigojimų yra už 42,071 mln. litų. Tarp jų mokėtinos sumos ir įsipareigojimai ne akcininkams – 28,790 mln. litų.

Kas liktų akcininkams, jei įmonė būtų uždaryta?

Iš balanso matyti, kad skolas sudaro dvi pagrindinės dalys – 24,4 mln. litų skola tiekėjams (už patiektas prekes) ir kitos skolos – 4,4 mln. litų, tarp jų bankams ir panašiai.

REKLAMA

Įmonė turi iš tiekėjų gautų prekių už 32,5 mln. litų. Jei jas grąžintų, akcininkai iš karto uždengtų skolas tiekėjams, o patiems dar liktų prekių už 8,1 mln. litų.

Be prekių, kurios matyti finansų ataskaitoje, įmonė turi 1,3 mln. gautinų sumų ir 0,85 mln. litų grynaisiais. Šias sumas nukreipus skoloms, liktų tik 2,25 mln. skolų.

„Po tokių rokiruočių žvelkime į supaprastintą balansą. Ilgalaikis turtas (pastatai ir kt.) – 7,350 mln. litų, o trumpalaikis (prekės) – 8,100 mln. litų. Iš viso: 15,450 mln. litų.

REKLAMA

Akcininkų nuosavybė – 13,200 mln. litų, įsipareigojimai – 2,250 mln. litų. Iš viso: 15,450 mln. litų.

Akivaizdu, kad realizavus dalį prekių už 2,25 mln. litų, gautume įmonę be skolų, turinčią turto bent už 13 mln. litų, tai – minimali akcijų vertė“, – dėstė ekspertas.

Įmonės „Stamija“ , kuri valdo bendrovę „Makveža“, akcijos buvo ne dovanotos, bet parduotos (spaudos konferencijoje D. Kreivys tai patvirtino), todėl pirkimo ir pardavimo kaina privalėjo atitikti akcijų rinkos vertę. Pagal eksperto atliktus skaičiavimus, 40 proc. (likvidinė akcijų kaina), kurias dabar valdo F. Kreivienė – 4,4 mln. litų. Jei potencialūs pirkėjai pirktų įmonę ir ją vertintų rinkos verte bei mokėtų už 5–15 metų ateities sandorius, preliminariais skaičiavimais, reali akcijų kaina svyruotų nuo 80 iki 100 ir daugiau milijonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo F. Kreivienės ir D. Kreivio sandorio valstybei nebuvo sumokėtas privalomas 15 proc. mokestis, kuris siekia mažiausiai 620 tūkst. litų.

Akcininkės paieškos

„Ekonomika.lt“ negavo įstatymiškai numatytų skelbti duomenų, todėl nusprendė pasikalbėti su viena svarbiausių šių įmonių akcininkių – F. Kreiviene. Įmonėse jos užklupti nepavyko, todėl teko tikrinti informacija, kad bendrovės „Makveža“ ir kitų įmonių akcininkė darbuojasi Jonavos viešojoje bibliotekoje. Tačiau bibliotekos vadovybė šią žinią paneigė.

REKLAMA

Buvusi D. Kreivio bendraklasė sakė, kad kažkada ministro mama dirbo banke.

Jonavoje, Chemikų gatvėje, yra butas, registruotas Kreivių vardu. Jame šiuo metu gyvena kariškis Aidas Kreivys su šeima. Telefoną pakėlusi moteris aiškino, kad jų bute Florantina negyvena.

A. Kubilius: del Kreivio interesų konfliktų nematau

D. Kreivys motinos įmonei skyrė milijonus

Ministras nori teistis

Bankrotų ministras?

Antikorupcijos komisija domėsis dėl ministro D. Kreivio

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų