REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai baigta restauruoti vienintelė Lietuvoje išlikusi šešiakampės formos Antanavo medinė koplyčia. Šio liaudiškos statybos sakralinio paveldo paminklo atgaivinimas tapo svarbiu įvykiu Antanavo gyventojams. Juo labiau, kad ji restauruota su didele pagarba išlikusiems autentiškiems fragmentams. Antanaviškių džiaugsmą temdė tik tuščias altorius, nuo kurio dar sovietmečiu prapuolė paveikslas, vaizdavęs madoną su kūdikiu. Todėl Antanavo bendruomenės pirmininkė Reda Kneizevičienė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydama padėti surasti šį kūrinį.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros paveldo departamento Kontrolės skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Dalios Krūminienės pasakojimu, ji paveikslo paieškas pradėjo nuo vienos didžiausių šalies istorinio kultūros paveldo saugyklų – Lietuvos nacionalinio muziejaus. Šiuo keliu ją nuvedė antanaviškių išsaugotas paveikslo perdavimo – priėmimo aktas. Pasirodo, sovietmečiu paveikslas buvo atsidūręs Ateizmo muziejuje. Jį likvidavus, visi eksponatai pagal perdavimo – priėmimo aktus iškeliavo į Nacionalinį muziejų. Būtent pagal minėtą aktą Nacionalinio muziejaus fonduose  ir buvo surastas šis koplyčios altorių puošęs kūrinys. Jis iš karto perduotas restauratoriams.

REKLAMA

Ateinančią vasarą, liepos 2 d. Antanave vyks iškilmingas restauruotos koplyčios šventinimas. Vietinės bendruomenės pirmininkė Reda Kneizevičienė prisipažino nesitikėjusi, kad tą dieną paveikslas jau kabos savo senoje vietoje. Tačiau Nacionalinio muziejaus restauratoriai pažadėjo, jog iki šventės jis tikrai bus baigtas restauruoti.

„Stebuklas, kad mūsų madona su kūdikiu atsirado. Nors nežinome nei šio sakralinio kūrinio istorijos, nei kada buvo nutapytas, jis mums labai brangus, juk ilgą laiką buvo neatskiriama koplyčios dalis. Antanave tebegyvena žmogus, kuris prisimena, kaip paveikslas buvo nukabintas ir išvežtas į Ateizmo muziejų. Visa laimė, kad paskui jis pateko į Nacionalinį muziejų. Pradėję jo ieškoti labai bijojome, kad paveikslas nebūtų pakliuvęs į kokią nors privačią kolekciją“, – sako Antanavo bendruomenės pirmininkė Reda Kneizevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų