REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaišiadoryse gali atsirasti velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko vardo parkas, kuriame stovėtų prezidento skulptūra. Taip pat svarstoma galimybė surengti specialų koncertą, kurio metu žmonės A. Brazausko atminimo įamžinimui galėtų aukoti.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai „Balsas.lt“ surengtoje diskusijoje užsiminė Anapilin iškeliavusio A. Brazausko bendražygis, parlamentaras Bronius Bradauskas.

REKLAMA

„Balsas.lt“ vaizdo konferenciją galite žiūrėti straipsnio pabaigoje

„Neskausmingiausia procedūra“

Socialdemokratų partija yra sudariusi specialią A. Brazausko vardo įamžinimo komisiją, į kurią suplaukia įvairūs gyventojų pasiūlymai. B. Bradauskas, kuruojantis prezidento įamžinimą Kaišiadoryse, sako, kad galimybė Kaišiadoryse, gimtajame A. Brazausko mieste, jo vardu pavadinti parką – visai reali.

„Kaišiadoriečių pasiūlymų yra labai daug. Ten tikriausiai atsiras ir muziejus, to nori ir palikimą gavusi dukra. Jau ir su tarybos nariais bei su Kaišiadorių meru šnekėjome, kad galima pavadinti parką prie mokyklos prezidento vardu, ten pastatyti tinkamą paminklą. Tai būtų neskausmingiausia procedūra. Jei tektų pervadinti gatvę, būtų daugiau problemų: reikia keisti adresus, ne visi sutinka“, - „Balsas.lt“ diskusijoje sakė B. Bradauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas atskleidė, jog prezidentūrai bus siūloma A. Brazausko atminimą įamžinti Daukanto aikštėje arba prezidentūros kieme. Tiesa, socialdemokratai galvoja ir apie specialaus koncerto organizavimą, A. Brazausko vardo fondo atgaivinimą: „Jame būtų galima sukaupti lėšų, reikalingų paminklo statybai, kitiems dalykams, pavyzdžiui, stipendijas gerai besimokantiems studentams. Sunkmečiu atnaujinti fondo veiklą būtų racionalu. Tikėtis valstybinio finansavimo šiuo metu, regis, nerealu.

„Siūliau galbūt surengti koncertą, kurio metu žmonės paaukotų po litą, du“, - kalbėjo B. Bradauskas. Politikas pareiškė, jog prezidentų įamžinimo ar pagerbimo principai galėtų būti nurodyti ir pačioje Konstitucijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtina laidojimo ir pagerbimo koncepcija

Lauras Bielinis, politologas, tvirtina, jog stebėtis pasiūlymų gausa dėl A. Brazausko įamžinimo – neverta. Nesvarbu, jog kai kurie iš jų velionio atminimą karikatūrina ar šaržuoja. „Žmonės yra įvairūs, tad ir pasiūlymai nevienodi. Kartais žiūrint atrodo juokinga, kartais – puiku. Tačiau tai pasiūlymų srautas, kuris yra neišvengiamas. Šaipytis iš tų žmonių neverta – tiesiog toks jų požiūris“, - sakė politologas.

„Balsas.lt“ politikos apžvalgininkas Tomas Čyvas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje dar nėra prezidentų atminimo įamžinimo tradicijų. „Tas dalykas turi susigulėti valstybėje. Socialdemokratų reikalas, kaip ji įamžins: jei tradicija pati save kažkaip šaržuos ir susies su vienu asmeniu bei bus panaši į sektą, tai jau jos problemos“, - kalbėjo T. Čyvas.

REKLAMA

Tačiau pašnekovai sutiko, jog su A. Brazausko atminimo įamžinimo klausimu reikia elgtis itin preciziškai ir atsargiai, nes bus sukurtas precedentas. Laidojant kitą panašaus rango politiką, tarsi, reikės elgtis panašiai, nenukrypti nuo jau suformuotų principų.

„Aukštų valdininkų laidojimo, pagerbimo koncepciją derėtų turėti. Tai jau ne partijos, tai – valstybės reikalas, - sutiko L. Bielinis. - Reikėtų, kad būtų nustatyti bendrieji principai – tuo galėtų užsiimti prezidentūra, Vyriausybė. Aišku, jie su laiku atsiras. Didžiajai Britanijai prireikė amžių, kol tos tradicijos nusistovėjo“.

REKLAMA

T. Čyvo manymu, A. Brazausko atminimo įamžinimas – gera proga Lietuvoje išbandyti tiesioginę demokratiją. „Lietuvoje nėra plebiscitų kultūros. Juk galime leisti žmonėms apsispręsti, nori jie ar ne, kad A. Brazauskas būtų įamžintas vieno ar kito miesto gatvės pavadinime, skulptūroje“.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų