REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su mirtimi nejuokaujama. Tačiau kartais pati mirtis pajuokauja su nelaimėliu. Žmogaus pasitraukimas iš gyvenimo palydimas rimtimi ir liūdesiu, tačiau kartais – juoku ir nusistebėjimu, jog „mirti garbingai“ tiesiog nepasisekė.

REKLAMA
REKLAMA

Mirtis bandant apkabinti mėnulio atspindį

Kinų poetas Li Po (701-706) pripažintas vienu iš dviejų geriausių Kinijos poezijos istorijoje. Jis buvo žinomas dėl polinkio į alkoholį ir dažnai geriausias poemas sukurdavo būdamas girtas.

Vieną naktį Li Po iškrito is savo valties ir nuskendo Jangdzėje bandydamas apkabinti mėnulio atvaizdą upės vandenyje

REKLAMA

Mirtis dėl barzdos

Austras Hans'as Steininger'is pagarsėjo ilgiausia pasaulyje barzda (ji buvo beveik 1,4 m ilgio) ir mirtimi dėl to, kad ją turėjo.

Vieną dieną 1567-aisiais jo mieste kilo gaisras. Hans'as per skubėjimą pamiršo susivynioti savo barzdą ir netyčia ant jos užlipęs, prarado lygsvarą, griuvo, susilaužė kaklą ir mirė.

Mirtis dėl šlapimo sulaikymo

Danų didikas ir astronomas Tycho Brahe buvo įdomus veikėjas. Jis laikė neūžaugą kaip kiemo juokdarį, kuris sėdėdavo po stalu pietų metu. Jis netgi turėjo prijaukintą briedį.

Tycho prarado savo nosies galiuką dvikovoje su kitu danų didiku ir turėjo nešioti priklijuojamą nosį, pagamintą iš sidabro ir aukso. Bet tai jau kitas pasakojimas.

Sakoma, kad Tycho turėjo susilaikyti nesišlapinęs vieno itin ilgo banketo metu 1601 metais (atsistoti nuo stalo vidury vakarienės buvo laikoma labai nemandagiu elgesiu). Jo pūslė išsipūtė iki maksimumo, dėl to išsivystė infekcija, kuri vėliau jį ir nužudė.

Vėlesni tyrimai rodo, kad jis mirė dėl apsinuodijimo gyvsidabriu, bet tai nėra tokia įdomi istorija, kaip pirmoji.

REKLAMA
REKLAMA

Mirtis nuo dirigento lazdos

Atliekant himną „Te Deum“ prancūzų karaliui Liudvikui XIV 1687 m., Jean-Baptiste Lully buvo taip susikoncentravęs į ritmo palaikymą daužant lazda į grindis (šis metodas buvo taikomas iki atsirado dirigento lazdelė), kad jis stipriai smogė sau į kojos pirštą, bet vis tiek nesustojo.

Pirštas vėliau supūliavo, išsivystė gangrena, bet Lully atsisakė jį amputuoti. Gangrena plito ir nužudė užsispyrusį muziką.

Ironiška, jo diriguotas himnas buvo atliekamas švenčiant Liudviko XIV pasveikimą po ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtis nuo deserto

Švedijos karalius Adolfas Frederick'as mėgo pavalgyti. Nuo to ir mirė.

1771 m., būdamas 61 metų amžiaus, mirė nuo virškinimo problemų po tai, kai suvalgė vienu prisėdimu n patiekalų pietus iš omaro, ikrų, raugintų kopūstų, kopūstų sriubos, rūkytos silkės, šampano ir 14 vienetų jo mėgstamos deserto – marcipanais ir pienu įdarytų bandelių.

Bandelės (fotodiena.lt nuotr.)Bandelės (fotodiena.lt nuotr.)

Mirtis bandant įtikinti prisiekusiuosius

Po pilietinio karo kontraversiškas Ohio politikas Vallandingham tapo sėkmingu teisininku, kuris retai pralaimėdavo bylą.

1871 m. jis gynė Thomas'ą McGehan'ą, kuris buvo kaltinamas šaudęs į Tomą Myers'ą konflikto bare metu. Vallandigham'o argumentas buvo, kad Myers'as pats netyčia nusišovė bandydamas išsitraukti pirtoletą klūpodamas ant kelių.

Norėdamas įtikinti prisiekusiuosius, Vallandigham'as nusprendė pademstruoti savo teoriją. Nelaimei jis netyčia sugriebė užtaisytą ginklą ir pats nusišovė.

Savo mirtimi Vallandingham'as įrodė besąs teisus ir jo klientas buvo išteisintas.

REKLAMA

Mirtis įsikandus liežuvį

Allan'as Pinkerton'as (1819-1884) žinomas dėl to, kad įkūrė Pinkerton'o detektyvų agentūrą ir išvystė tyrimo technikas, pavyzdžiui, įtariamojo stebėjimą, darbą su priedangą.

Tai jis mirė nuo infekcijos, kai paslydęs ant šaligatvio įsikando liežuvį.

Mirtis susitrenkus kojos pirštą

Garsus Tenesio viskio gamintojas Jack Daniel nusprendė ateiti į darbą anksti. Tai nutiko 1911 m. Jis norėjo atidaryti savo seifą, bet niekaip negalėjo prisiminti skaičių kombinacijos. Supykęs Daniel spyrė į seifą ir susižeidė kojos pirštą. Vėliau žaizdoje išsivystė infekcija ir jį pražudė.

Istorijos moralas? Neikite į darbą anksti.

Mirtis nuo apelsino žievelės

REKLAMA

Bobby Leach'as nebijojo žiūrėti mirčiai į akis. 1911 m. jis buvo antras žmogus pasaulyje praplaukęs Niagaros krioklį metalinėje kapsulėje. Jis metė mirčiai ir daugiau iššūkių, todėl jo mirties priežastis yra itin juokinga.

Vieną dieną eidamas gatve Naujojoje Zelandijoje, Leach'as paslydo ant apelsino žievelės. Susilaužė koją taip stipriai, kad ją teko amputuoti. Leach'as mirė dėl operacijos pasėkoje atsiradusių komplikacijų.

Mirtis neišsiskleidus paltui-parašiutui

1911 m. prancūzų siuvėjas Franz'as Reichelt'as nusprendė išmėginti savo išradimą – palto ir parašiuto derinį, – šokdamas nuo Eifelio bokšto. Valdžiai jis pasakė, kad bandymui naudos manekeną, bet paskutinę minutę apsigalvojo ir šoko pats. Nenuostabu, kad jis užsimušė.

YouToube.com netgi yra šio tragiško šuolio įrašas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtis nuo 1) nuodų, 2) šūvio (x4), 3) smūgių lazdomis, 4) nuskendus

Remiantis legendomis, rusų mistinis Grigorijus Rasputinas (1869-1916) pirmiausia buvo nunuodytas tokiu cianido kiekiu, kad jo užtektų 10 vyrų, bet jo tai nepaveikė.

Tada jo žudikai šovė jam į nugarą revolveriu. Rasputinas nukrito, bet vėliau atsigavo. Todėl vėliau į jį šovė dar tris kartus, bet Rasputinas vis tiek išgyveno. Tuomet jį gerai pridaužė lazdomis ir įmetė į ledinį Nevos upės vandenį.

Tuomet jis pagaliau ir mirė.

Mirtis žaidžiant beisbolą

„Cleveland Indians“ žaidėjas Ray Chapman'as žuvo beisbolo aikštėje.

Tuo metu beisbolo žaidėjai išpurvindavo kamuoliuką, kad jį būtų sunkiau įžiūrėti. 1920 m. rugpjūčio 6 d. Žaidžiant prieš „New York Yankees“, Carl'as Mays'as sviedė Champan'ui tokį kamuoliuką. Kamuoliukas suskaldė pastarojo kaukolę.

REKLAMA

Beisbolas (fotodiena.t nuotr.)Beisbolas (fotodiena.t nuotr.)

Mirtis dėl šaliko

Moderniųjų menų motina Isadora Duncan 1927 m. mirė nuo savo mėgstamo šaliko.

Kaip 1927 rugsėjo 15 d. rašė „New York Times“, automobilis važiavo visu greičiu, kai stipraus šilko šalikas įsipainiojo į ratą ir su didele jėga ištempė panelę Duncan iš mašinos ir žiauriai sviedė į akmeninį grindinį. Ji buvo tempiama dar keletą metrų, kol jos riksmą gatvėję išgirdęs vairuotojas sustojo. Atvykusi greitoji pagalba konstatavo, kad ji pasismaugė ir žuvo vietoje.

Mirtis dėl šiukšlių

REKLAMA

Homer ir Langley Coller'iai buvo daiktų kaupikai. Du broliai bijojo ką norsi šmesti ir kaupė senus laikraščius ir kitą šlamštą savo namuose. Jie net buvo įtaisę sprogtančius spąstus koridoriuose ir tarpduriuose, siekdami apsisaugoti nuo įsiveržėlių.

1947 m. paskambinęs anonimas pranešė, kad Collyer'ių namuose yra lavonas. Vargais negalais vidun pakliuvę policijos pareigūnai rado negyvą Homer'į Collyer'į. Langley rasti nepavyko. Po dviejų savaičių, išvežus iš namų beveik 100 tonų šiukšlių, darbininkai rado beveik suirusį ir žiurkių apgraužtą Langley Colleyr'io kūną už 3 metrų nuo vietos, kurioje rastas jo brolis. Pasirodo, Langley ropojo per laikraščių tunelius nešdamas maistą paralyžuotam broliui, kai užlipo ant vieno iš savo paslėptų sprogstamų užtaisų. Po kelių dienų Homer'is mirė iš bado.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtis pokalbių šou metu

Jerome Irving Rodale buvo sveikos mitybos šalininkas. Jis vienas pirmųjų pasisakė už ekologiškus ūkius, įkūrė „Organic Farming and Gardening“ (liet. vert. Organinis ūkininkavimas ir sodininkystė) žurnalą.

Pasigyręs, kad mirs tik 100 metų, nebent anksčiau jį pervažiuos koks nors nuo cukraus valgymo išprotėjęs taksistas, Rodale mirė nuo širdies smūgio interviu „Dick Cavett Show“ metu, 1971-aisiais. Pasirodžius, kad svečias netikėtais užmigo, Dick'as Cavett'as dar pajuokavo „Ar jums nuobodu, p. Rodale?“. Tuomet jis išsiaiškino, kad jo 72 metų svečias iš tikrųjų mirė. Laida niekuomet nebuvo paridyta per televiziją.

REKLAMA

Savižudybė tiesioginės TV naujienų laidos metu

Christine Chubbuck buvo pirma ir vienintelė TV naujienų reporterė nusižudžiusi tiesioginės laidos metu.

1974 m. liepos 15 d. po 8 minučių tiesioginio eterio prislėgta reporterė pasakė „Laikantis „Channel 40“ nuostatų pateikti jums vėliausius įvykius su krauju, žarnomis ir gyvomis spalvomis, netrukus pamatysite pirmą ketinimą nusižudyti“. Chubbuck pakėlė revolverį ir šovė sau į galvą.

Mirtis ant tualeto

Yra net keletas mirčių ant tualeto pavyzdžių, bet garsiausias jų – Elvio Prestlio (1935-1977).

Rokenrolo karalius buvo rastas negyvas ant savo Graceland'o dvaro vonios kambario grindų. Jis apsivėmė sėdėdamas ant tualeto ir atlikdamas kitus reikalus.

Gydytojai nusprendėjo, kad jį ištiko širdies smūgis nuo priaugto svorio ir per daug vaistų naudojimo.

REKLAMA

Popierius (fotodiena.lt nuotr.)Popierius (fotodiena.lt nuotr.)

Mirtis nuo roboto

Robertas Williams'as buvo pirmas roboto nužudytas žmogus. 1979 m. sausio 25 d. Williams'as lipo į saugyklos lentyną paimti detalės „Ford Motor“ gamykloje, nes blogai veikė detales paimantis robotas. Netikėtai rodotas sureagavo ir trenkė savo ranka Robertui į galvą, nužudydamas jį vietoje.

Antra mirtis nuo roboto įvyko vos po poros metų, 1981-aisiais. 37 metų japonų inžinierius Kenji Urada dirbo prie sulaužyto roboto „Kawasaki“ gamykloje. Kenji buvo neišjungęs roboto ir šio ranka netyčia nubloškė inžinierių į šlifavimo mašiną.

REKLAMA
REKLAMA

Mirtis sukapojus sraigtasparnio variklio mentėmis

Aktorius Vic'as Morrow mirė „Twilight Zone: The Movie“ filmavimo aikštelėje. Dėl specialiųjų efektų sraigtasparnis tapo nebevaldomas, sudužo ir variklio mentėmis sukapojo aktorių. Įvykio metu žuvo dar du vaikai aktoriai. Tai paskatino JAV įvykdyti didelę vaikų darbo reformą ir sugriežtinti saugumo reikalavimus filmavimo aikštelėse.

Mirtis nuo kaktuso

1982 m. 27 metų David'as Grundman'as ir jo kamabriokas sumąstė papramogauti šaudydami kaktusus.

Pirmas nedidelis kaktusas krito be psipriešinimo ir Grundman'as įsidrąsino pabandyti didesnį grobį – gal 100 metų amžiaus 8 metrų aukščio Saguaro kaktusą. Nelaimei Grundman'as nuplėšė didelę kaktuso šaką, kuri užkritusi ant šaulio negyvai jį sutraiškė.

Tai turbūt vienintelis iki šiol žinomas žudomo augalo keršto atvejis.

Mirtis nuo butelio kamščio

Amerikiečių dramaturgas Tennessee Williams mirė 1983 m. paspringęs butelio kamščiu viešbučio kambaryje. Taip, jis gėrė.

Mirtis nuskendus gelbėtojų vakarėlyje

1985 m. švęsdamas pirmąjį sezoną be nuskendusiųjų Naujojo Orleano poilsio departamentas susiorganizavo vakarėlį. Po vakarėlio 31 metų svečias Jerome Moody buvo raswtas negyvas poilsio departametno baseino dugne.

Vakarėlio metu dirbo 4 gelbėtojai ir daugiau kaip pusė iš 200 vakarėlio dalyvių patys buvo gelbėtojai.

REKLAMA

Mirtis scenoje pasakojant pokštą

Komikas Dick'as Shaw'as (1924-1987) mirė nuo širdies smūgio scenoje pasakodamas keistai sutampantį pokštą. Jis šaipėsi iš politikų, minėdamas kampanijų klišes su pabaiga „I will not lay down on the job“ (tiesioginis liet. vertimas „Aš neatsigulsiu ant darbo“). Tuomet Shawn'as atsigulė ant grindų veidu žemyn. Pradžioje auditorija pagalvojo, kad tai yra pokšto dalis, kol vienas teatro darbuotojas nepatikrino jo pulso. Atvykusi greitoji pagalba konstatavo mirtį. Auditorijai teko eiti namo.

Mirtis nuo smūgio pilvu

Profesionalus britų imtynininkas Mal'as „King Kong“ Kirk'as mirė po Shirley „Didžiojo tėtušio“ Crabtree dideliu pilvu.

1987 m. rugpjūtį paskutinėmis kovos akimirkomis Crabtree atliko savo ypatingąjį smūgiavimo pilvu judesį (paprastais žodžiais – šokinėjo aukštyn-žemyn savo pilvu daužydamas priešininką). Tuometu jo priešininką Kirk'ą ištiko širdies smūgis ir šis mirė.

Crabtree buvo išteisintas paaiškėjus, jog dar prieš kovą Kirk'as turėjo rimtų problemų su širdimi. Bet Crabtree vis tiek kaltino save Kirk'o mirtimi ir pasitraukė iš profesionalaus imtynių sporto.

Prieš kovą Kirk'as draugams sakė: „Jei jau turėsiu mirti, tikiuosi, tai nutiks ringe.“

REKLAMA

Mirtis nuo milžiniškų skėčių

1991 m. menininkai Christo ir Jeanne-Claude atliko aplikosauginę tūkstančių geltonų skėčių isntaliaciją Kalifornijoje ir Japonijoje.

Milžiniški skėčiai (~6 m aukščio ir 8,7 m. diametro, ~227 kg svorio) pritraukė daug turistų.

Mažiau nei 2 mėnesiai po instaliacijos atidarymo 33 metų Lori Rae Keevil-Mathews atvyko pažiūrėti skėčių. Vėjo gūsis apvertė vieną skėčių ir nubloškė tiesiai į ją. Moteris buvo nutrenkta į uolas ir žuvo.

Japonijoje skėčiai atėmė dar vieną gyvybę. Krano operatorius Masaaki Nakamura buvo nukrėstas elektros, kai nuiminėjant skėčius mašinos ranka palietė 65 000 voltų aukštos įtampos srovę.

Mirtis atkartojant įvykį

1991 m. 57 metų tailandietė Yooket Paen ėjo iš savo ūkio, paslydo ant karvės mėšlo, griebėsi plikų laidų ir buvo mirtinai nukrėsta ektros.

Netrukus po Paen'os laidotuvių jos 52 metų sesuo Yooket Pan rodė kaimynams, kaip nutiko nelaimė. Pati netikėtai paslydo, griebėsi tų pačių laidų ir irgi mirė nukrėsta eketros.

Mirtis nuo avių

1999 m. 67 metų Betty Stobbsiš Durhamo, Anglijoje, važiavo pašerti savo avių bandos ant motociklo galo pasikrovusi šieno glėbį. Pasirodo, avys buvo labai alkanos. Apie 40 avių puolė šieną ir nuvertė moterį nuo uolos į daugiau kaip 30 metrų gylio skaldyto akmens karjerą.

Stobbs išgyveno kritimą ir žuvo nuo iš paskos nukritusio motociklo.

REKLAMA

Mirtis nuo antkaklio su bomba

2003 metų rugpjūčio 28 d. popietę picų išvežiotojas Brian'as Wells'as bandė apiplėšti banką naudodamas namų gamybos šautuvą.

Policijos sugautas Wells'as atskleidė, kad tai padaryti jį privertė vieni žmonės, kuriems jis anksčiau pristatė picą. Prie jo kaklo buvo pritvirtintas antkaklis su sprogmenimis. Bomba sprogo anksčiau, nei išminuotojai spėjo ją nukenksminti. Egzistuoja ir kontraversiška nuomonė – policija pasakojimo nepriėmė rimtai ir delsė iškviesti išminuotoją.

Mirtis nuo rajos spyglio

2006 m. Australijos laukinės gyvūnijos žinovas ir garsus TV laidų vedėjas Steve „Krokodilų medžiotojas“ Irwin'as mirė rajai uodegos spygliu įdūrus į širdį. Tuomet jis filmavo dokumentinį filmą „Vandenyno pavojingiausieji“.

Mirtis už knygų lentynos

Šeima pasigedo Mariesos Weber dvi savaitės prieš tai, kai rado ją jos miegamajame, įstrigusią už knygų lentynos.

Weber ir jos sesuo anksčiau buvo reguliavusios televizijos jungiklį pasilipėjusios ant šalia lentynos buvusios komodos ir persisvėrusios per jos viršų. Šeima mano, kad vos 1,6 m ūgio ir 45 kg Weber žemyn galva nukrito įkrito tarpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų