REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Kovo 11-ajai, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai, kai kurių kupiškėnų meilę tėvynei apkartino policijos baudos. Beveik šimtas rajono gyventojų praėjusią savaitę turėjo aiškintis, kodėl Vasario 16-ąją neiškėlė valstybinės vėliavos.

REKLAMA
REKLAMA

Daliai tokių apsileidėlių nepagarba Lietuvos valstybingumui atsipirko įspėjimu, tačiau buvo ir tokių, kuriems teko atverti pinigines.



Vėliava didžiuojasi kasdien

REKLAMA

Lietuvos valstybės vėliava keliama nustatytomis dienomis trylika kartų per metus, iš kurių tris kartus - su gedulo ženklu. Tačiau Lietuvos valstybės vėliava gali būti keliama ir kitomis šventėmis bei viešųjų renginių proga.

Asmeninių švenčių metu trispalvę prie savo namų gali iškelti bet kuris tautietis.Taip pasielgė ir gimtadienį praėjusių metų vasarą šventęs subatėnas Valdas Šateika. Vėliava jo kieme plevėsuoja iki dabar.

REKLAMA
REKLAMA

"Esu patriotas. Mano meilė kraštui sustiprėjo po 1991-ųjų Sausio 13 -osios. Tuometiniuose Lietuvai svarbiuose istoriniuose įvykiuose mūsų šeima itin aktyviai dalyvavo. Ir iki šiandien jaučiu pareigą gerbti savo šalį. Todėl vasarą, švęsdamas gimtadienį, ir iškėliau vėliavą. Be to, taip mūsų šeima įprasmino ir Lietuvos tūkstantmetį", - paklaustas, kodėl jau pusę metų jo kieme plevena trispalvė, sakė pašnekovas.

Tokį pavyzdį vyras teigė nusižiūrėjęs nuo užsienio valstybių. Skandinavijos šalyse, anot jo, itin populiaru tokiu būdų puošti savo namų aplinką. Be to, V. Šateika juokauja, kad vėliava jam padeda stebėti ir vėjo kryptį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiuotis savo tėvyne jaunas vyras skatina ir savo kraštiečius. Dar nuo vasaros šio miestelio geležinkelio stoties bokšte kiekvieną dieną plazda Valdo iškelta vėliava.

"Kiekvieną dieną važiuodamas į darbą pasižiūriu į tą pusę ir labai didžiuojuosi plevėsuojančia vėliava. Nors šis sumanymas man kainavo nemažai vargo - trispalvę bokšte galėjau įkelti tik turėdamas aukštalipio kvalifikaciją. O ir reikalavimai trispalvei iškelti - griežti", - apie savo žygdarbį prisimena subatėnas.



Gavo įspėjimą

Tačiau ne visus mūsų rajono žmones džiugina trispalvės plazdėjimas net ir valstybės švenčių metu. Kupiškio policijos pareigūnai, praėjusią Vasario 16-ąją surengę reidą Kupiškio mieste, Noriūnuose ir Rudiliuose, užfiksavo, kad apie 90 gyventojų neiškėlė vėliavos prie savo namų.

REKLAMA

Visi pažeidėjai šio mėnesio pradžioje buvo pakviesti atvykti į komisariatą, kur jų laukė baudos. Gyventojai, kurie pastebėti pirmą kartą neiškėlę trispalvės, atsipirko įspėjimu. Tačiau nuolatiniams "nusikaltėliams" skirtos piniginės, iki 60 litų siekiančios, baudos.

"Nuo pat ryto tą dieną savo sūnaus prašiau iškelti vėliavą, nes pati dėl sveikatos to padaryti nebegaliu. Tačiau vėliau viskas kažkaip užsimiršo ir likom nepasipuošę", - apie praėjusios Vasario 16-osios policijos reidą Rudilių kaime pasakojo neprisistačiusi moteris. - O paskui pastebėjome, kad po kaimą važinėja policija ir fotografuoja namus. Tuomet ir supratau, kad čia viskas dėl vėliavos…"

Nubausti, pasak pašnekovės, buvo beveik visi jos gatvės kaimynai. Ir kovo pirmosiomis dienomis jie privalėjo prisistatyti į Kupiškio r. policijos komisariatą.

Ingrida STAKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų