REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį,  sausio 30 d. „Balatono“ viešbučio salėje įvyko Lietuvos lenkų liaudies partijos suvažiavimas, kurio metu buvo pakeistas partijos pavadinimas - nuo šiol ji vadinsis Respublikonų lyga (RL). Nauju RL pirmininku išrinktas tarptautinių santykių ir politikos mokslus Varšuvoje baigęs Vėliučionių specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų auklėtojas Janas Šibakovskis, jo pavaduotoju - Vilniaus Universitetą baigęs istorikas, šiuo metu verslininkas Arvydas Baniulis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos lenkų liaudies partija buvo įkurta 2002 metų liepos mėnesį kaip konstruktyvi atsvarą Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Šeštadienį įvykusiame suvažiavime nutarta atsisakyti regioninės ir tautiniu pagrindu sukurtos partijos statuso, nors partija ir ateityje ketina skirti deramą dėmesį tarpnacionalinių santykių Lietuvoje harmonizavimui, Lietuvos lenkų ir kitų tautinių bendrijų visaverčiam integravimuisi į šalies ekonominį, kultūrinį ir visuomeninį politinį gyvenimą.

REKLAMA

Pasirinkusi respublikonizmo doktriną kaip naują partijos politinę platformą, Respublikonų lygą pasisako už didesnį skaidrumą Lietuvos politiniame gyvenime, ypač priimant valstybei ir visuomenei lemtingus sprendimus, už tradicinių šeimos vertybių išsaugojimą, Lietuvos gynybinės galios stiprinimą ir glaudesnę integraciją į NATO, prieš asocialias patologijas ir iškrypimus.

Respublikonizmas, anot partijos programinių dokumentų, – tai laisvų, lygių, aktyvių ir moralių piliečių, sugebančių spręsti privačius ir visuomeninius klausimus, politinės santvarkos teorija. Respublikonizmo pagrindinė vertybė, pasak jų, yra „laisvė, kuri suvokiama kaip asmens nepriklausomybė nuo bet kokio dominavimo, ir kuri grindžiama visų piliečių tiesioginiu apsisprendimu privačioje ir viešojoje erdvėje.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot partijos vicepirmininko A. Baniulio, sąmoninga Lietuvos piliečių  dalis, kurios procentas nuolat didėja, esą nenori rinktis jokio blogio – nei “didesnio”, nei “mažesnio”. „Žmonės jau pavargo nuo nesibaigiančio melo ir nuo valdžios nenoro pasiaiškinti – kodėl ji pasirenka vieną ar kitą, bet dažnai labai abejotiną, egzistuojančių problemų sprendimo būdą? Tai pasakytiną ne tik apie dabartinę poziciją ir opoziciją, bet ir apie naujosios Prezidentės laikyseną, kuri pradeda gluminti net ištikimiausius jos gerbėjus. Dabar matome, kaip Prezidentė padeda Generalinei prokuratūrai ginti ne prievartaujamų vaikų, o pedofilų interesus. Jau virš trijų metų tęsiasi Valstybės saugumo departamento maištas prieš valstybę, kai atsisakoma įvykdyti Seimo nutarimą pateikti jam dvyliką pažymų, parodančių kai kurių mūsų politikų ir aukštų pareigūnų ryšius su tam tikromis verslo grupėmis ir priešiškos valstybės spec. tarnybomis“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligšiolinis partijos pirmininkas Ryszardas Maceikianecas pabrėžė, kad tautiniu pagrindu sukurtos partijos yra anachronizmas. “…jeigu šiandien mes tapsime bendrapilietine partija -  joje turėtu veikti komisija arba komitetas, kuris nekurs dirbtinių problemų ir konfliktų, bet pastoviai kaups medžiaga ir analizuos situacija tam, kad partija savo veiksmais galėtu spartinti pilietėjimo procesą Lietuvos lenkų tarpe, kad partijos vadovybė galėtu, prireikus, pareikšti savo nuomonė. Be to tam, kad Lenkų rinkimų akcija ir jos kontroliuojami leidiniai nebūtų „vienintelės teisingos nuomonės“ skleidėjais”, - aiškino jis.

Į Respublikonų lygą dabar pertvarkoma Lietuvos lenkų liaudies partija veikė nuo 2002 metų, kaip iš esmės vien regioninė Vilniaus krašto jėga ir ligi šiol vienijo virš 1100 narių. 2002 metų savivaldybių tarybų rinkimuose partija buvo iškovojusi 1 mandatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų