REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar atsigauna Lietuvos ekonomika?

Spalio 27-ąją žiniasklaidą apskriejo džiugi Statistikos departamento žinia:



"Statistikos departamentas praneša, kad pagal turimus statistinius duomenis ir ekonometrinius modelius įvertintas bendrasis vidaus produktas 2009 m. trečiąjį ketvirtį siekė 23713,3 mln. litų to meto kainomis ir, palyginti su 2008 m. trečiuoju ketvirčiu, sumažėjo 14,3 procento (1 pav.), o palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu padidėjo 13 procentų (pokyčiai įvertinti naudojant grandininę pridėtinės vertės apimtį)."

REKLAMA
REKLAMA

Deja, pacituotas sakinys tėra manipuliavimo skaičiais pavyzdys. Teisingas pranešimas turėtų skambėti taip:

REKLAMA

"...bendrasis vidaus produktas 2009 m. trečiąjį ketvirtį siekė 23713,3 mln. litų to meto kainomis ir, palyginti su 2008 m. trečiuoju ketvirčiu, sumažėjo 19,6 procento, o palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu sumažėjo 0,7 procento (pokyčius įvertinus naudojant grandininę pridėtinės vertės apimtį, BVP sumažėjo 14,3 procento palyginti su 2008 m. trečiuoju ketvirčiu ir padidėjo 13 procentų palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu)."

REKLAMA
REKLAMA

Tas magiškas skaičiavimas, "naudojant grandininę pridėtinės vertės apimtį", kuris smukimą paverčia kilimu (bent jau antrojo šių metų ketvirčio atžvilgiu), yra vadinamojo "realaus BVP" paskaičiavimas, kai skaičiuojama bazinių metų (sugretinamosiomis) kainomis. Iš esmės jis skirtas infliacijos poveikiui eliminuoti. Bet jeigu taip, tai toks skirtumas turėtų rodyti didžiulę defliaciją. Džiaugsmui dėl tariamo ekonomikos atsigavimo pagrindo nėra: jeigu statistikos departamentas apskaičiavo teisingai, tai reiškia, kad pagaminome daugiau, nei praėjusiame ketvirtyje, o uždirbome mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskritai BVP smukimas (be jokių perskaičiavimų į "realų BVP") šiemet vyksta su vis didėjančiu pagreičiu: I ketvirtyje BVP sumažėjo 15,2 proc., II ketvirtyje - 16,8 proc., III ketvirtyje - 19,6 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Apskritai, unikalu yra tai, kad III ketvirtyje BVP smuko II ketvirčio atžvilgiu, nes ankstesniais metais III ketvirtis būdavo žymiai sėkmingesnis už II ketvirtį. O tai, deja, vėlgi nieko gero nežada...

Nuorodos:

1. Statistikos departamento pranešimas spaudai 2009-10-27, http://www.stat.gov.lt/lt/news...

2. BVP kaita nuo 2005 m. III ketvirčio iki 2009 m. III ketvirčio, http://db1.stat.gov.lt/statban...

http://www.tinklink.lt/ar_atsigauna_lietuvos_ekonomika

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų