REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 beprotiškiausių kalbų JT Generalinėje Asamblėjoje

Praėjusią savaitę vykusi Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja išsiskyrė ne tuo, kad joje būtų priimti kokie nors esminiai sprendimai, galintys padėti išspręsti aktualiausias globalines problemas. Asamblėja tapo įsimintina dėl kelių itin skandalingų kalbų, kurias išdėstė Venesuelos, Irano ir Libijos vadovai. Tačiau skandalingos įvairiausio plauko pasaulio valstybių lyderių kalbos JT jau tapo kasdienybe. Žurnalas „Foreign Policy“ atrinko 10 įsimintiniausių kalbų, pasakytų JT Generalinėje Asamblėjoje ir Saugumo Taryboje per paskutiniuosius šešis dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

Sekinanti Indijos diplomato kalba

Metai: 1957

Citata: „Saugumo Taryba laiko tai ginču. Tai nėra ginčas dėl teritorijos. Prieš jus yra vienintelė problema... Ta problema yra agresijos problema“.

REKLAMA

Poveikis: Šią mintį apie teritorinius ginčus Kašmyre sakiusiam Indijos pasiuntiniui prie JT Krishnai Menonui iki šiol priklauso ilgiausiai trukusios kalbos per visą JT Saugumo Tarybos istoriją rekordas. Iš viso Indijos diplomatas kalbėjo 8 valandas. Viduryje kalbos K. Menonas apalpo nuo išsekimo ir buvo nugabentas į ligoninę. Tačiau netrukus jis grįžo ir tęsė kalbą dar valandą, o gydytojai tuo metu akylai stebėjo jo kraujospūdį.

REKLAMA
REKLAMA

F. Castro tirada

Metai: 1960

Citata: „Jei Kennedy nebūtų milijonierius, beraštis ir neišsilavinęs, jis tuomet veikiausiai suprastų, kad negalima sukilti prieš valstiečius“.

Poveikis: Kubos diktatorius Fidelis Castro K. Menonui neprilygo, tačiau debiutinė jo kalba JT tęsėsi taip pat netrumpai – 4,5 valandos. Tai – ilgiausia visų laikų kalba JT Generalinės Asamblėjo metu. Pirmasis F. Castro vizitas JAV 1959 metais buvo kiek draugiškesnis, tačiau po metų jis jau buvo tvirtai perėjęs į sovietų stovyklą. Suteikta tribūna jis pasinaudojo tam, kad pasmerktų tariamą JAV imperializmą ir įžeistų tuomet dėl prezidento posto kovojusius Johną F. Kennedį ir Richardą Nixoną. F. Castro vizitas 1960 metų JT Generalinėje Asamblėjoje įsiminė dar ir tuo, kad savo viešbučio kambaryje Kubos diktatorius laikė gyvus viščiukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N. Chruščiovas bando įvesti tvarką

Metai: 1960

Citata: „Pone prezidente, paraginkite šį Amerikos imperializmo pakaliką laikytis tvarkos“.

Poveikis: Šiais žodžiais Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas pamėgino nutildyti Filipinų delegatą, prabilusį apie sovietinį imperializmą. Po to, kai išsakė savo raginimą nutildyti filipiniečių atstovą, N. Chruščiovas nusiavė batą ir ėmė juo trankyti į tribūną. Tai buvo vienas įsimintiniausių Šaltojo karo epizodų. N. Chruščiovo kalba tapo puikiu karštakošiškos retorikos pavyzdžiu.

REKLAMA

Sovietų šnipinėjimo demaskavimas

Metai: 1960

Citata: „Taip jau nutiko, kad šiandien aš čia turiu konkretų sovietų šnipinėjimo pavyzdį, kurį galite pamatyti patys“.

Poveikis: Buvęs JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, siekdamas gauti JT Saugumo Tarybos pritarimą karui Irake, kaip argumentą naudojo mėgintuvėlį su tariamu juodligės užkratu. Visa tai buvo veltui. Istorija matė ir efektyvesnių bandymų pristatyti turimus įrodymus. JT kilus debatams dėl JAV šnipinėjimo lėktuvo U-2 numušimo virš Sovietų Sąjungos teritorijos, JAV ambasadorius Henry Cabotas Lodge'as nusprendė surengti kontrpuolimą. Jis išsitraukė medinį antspaudą, kurį JAV ambasadai Maskvoje padovanojo Sovietų-amerikiečių draugystės bendrija, ir pincetu ištraukė iš erelio snapo smulkų mikrofoną. Sovietų rezoliucija, kuria buvo siekiama pasmerkti JAV lėktuvų-šnipų skrydžius virš Sovietų Sąjungos, buvo sužlugdyta.

REKLAMA

Arafatas rengiasi kovai

Metai: 1974

Citata: „Ir sena pasaulio tvarka žlunga prieš mūsų akis, kai imperializmas, kolonializmas, neokolonializmas ir rasizmas, kurio pagrindinė forma yra sionizmas, neišvengiamai žūva“.

Poveikis: Neprisijungusiųjų valstybių, kurios nuolatos buvo kritiškos Izraelio atžvilgiu, kvietimu pirmą kartą į JT Generalinę Asamblėją kalbėti pakviestas Palestinos išlaisvinimo organizacijos vadovas Yasseras Arafatas tribūna pasinaudojo tam, kad užsipultų sionizmą. Po metų buvo priimta rezoliucija „Sionizmas prilygsta rasizmui“ ir nuo to laiko JT ir Izraelio santykiai draugiškumu nespinduliuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rembo egzistuoja tik filmuose

Metai: 1987

Citata: „Prieš konsultuodamasis su karštakošiais, kurie pateikia įvairius karinius problemos sprendimo variantus, tarp jų ir karinę invaziją, prezidente Reaganai, prisiminkite, kad Rembo egzistuoja tik filmuose“.

Poveikis: Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega JT tribūna pasinaudojo tam, kad pasmerktų JAV politiką Centrinėje Amerikoje. D. Ortega buvo itin nepatenkintas tuo, kad JAV rėmė kontrų judėjimą ir Somozos diktatorinį režimą Nikaragvoje. Pikta Nikragvos lyderio kalba lėmė tai, kad JAV delegacija paliko posėdžių salę. „Nikargvos žmonės gali sėdėti ir klausytis jo, tačiau aš to daryti neprivalau“ - teigė tuometinis JAV ambasadorius Vernonas Waltersas.

REKLAMA

Venesuelos prezidentas užuodžia velnią

Metai: 2006

Citata: „Velnias čia praėjo vakar ir čia vis dar kvepia siera“

Poveikis: Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas visados mėgo JT Generalinės Asamblėjos tribūną, kuri suteikia jam galimybę būnant dėmesio centre išsakyti itin prieštaringas mintis. 2006 metais jis pasakė savo įsimintiniausią kalbą, per kurią palygino JAV prezidentą George'ą W. Bushą su Šėtonu. Be to, H. Chavezas per JT Generalinės Asamblėjos kalbas pradėjo tradiciją nuolatos demonstruoti kairiųjų autorių knygas. 2006 metais jis mojavo JAV intelektualo Noamo Chomsky knyga. Prie savo istorinės kalbos H. Chavezas grįžo ir šiemet, kai per kalbą Generalinėje Asamblėjoje pareiškė, kad nuo to laiko, kai B. Obama tapo JAV prezidentu, čia daugiau nebekvepia siera.

REKLAMA

Sudano tironas neigia genocidą

Metai: 2006

Citata: „Vaizdas, kurį siekia pristatyti savanorių organizacijos, siekiančius gauti daugiau paramos ir pagalbos, duoda negatyvių rezultatų“.

Poveikis: Savo 2006 metų kalboje Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras pareiškė, kad Darfūre tebsitęsiančios žudynės, kurias tuometis JAV prezidentas G. W. Bushas pavadino „genocidu“, iš tikro tėra tik Vakarų pagalbos organizacijų suregztas planas, kuriuo siekiama išsimušti kuo didesnį finansavimą. Be to, Asamblėjos užkulisiuose O. al-Bashiras atvirai piktinosi, kad melus apie žudynes Darfūre skleidžia Sudano vyriausybę susilpninti norintys sionistai ir Izraelis. Tokiai minčiai pritarė ir Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Ahmadinejado neapykanta sionistams

Metai: 2008

Citata: „Maža, tačiau klastinga žmonių, vadinamų sionistais, grupelė manipuliuoja Amerikos ir Europos žmonių orumu, sąžiningumu ir teisėmis. Nors jie yra nedidelė mažuma, tačiau jie dominuoja svarbiausiose finansinių ir monetarinių centrų, sprendimų priėmimo centrų kai kuriose Europos šalyse ir JAV pozicijose. Tai jie daro klastingu, kompleksišku ir slaptu būdu“.

Poveikis: JT Generalinės Asamblėjo tribūna M. Ahmadinejadas nuolatos naudojasi tam, kad išreikštų savo neapykantą Vakarams ir pagrindiniam savo priešui Izraeliui. Per 2008 metų kalbą M. Ahmadinejadas apkaltino sionistus net dėl karo Pietų Osetijoje. Be to, savo kalbose Irano prezidentas dažnai naudoja religinę retoriką ir šiitų religinius pamokymus.

REKLAMA

Ką išdarinėja M. Gaddafis?

Metai: 2009

Citata: „Tai neturėtų būti vadinama saugumo taryba, tai turėtų būti vadinama teroro taryba“.

Poveikis: Per 40 valdžioje praleistų metų Libijos lyderis Muammaras al-Qaddafis pirmą kartą kalbėjo JT Generalinėje Asamblėjoje ir tikrai atsigriebė už prarastą laiką. Per 100 minučių trukusią kalbą Libijos diktatorius išdėstė visus susikaupusius nusiskundimus ir tik jam vienam žinomas sąmokslo teorijas. M. al-Gaddafis pareiškė, kad kiaulių gripas buvo sukurtas JAV karinėje laboratorijoje. Be to, viduryje kalbos jis panūdo sužinoti, kas iš tikro nužudė JAV prezidentą J. F. Kennedy. Galiausiai JT Saugumo Tarybą jis palygino su teroristiniu al-Qaeda tinklu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų