REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 12 d. originaliausias ir iškiliausias šių dienų lietuvių filosofas Arvydas Šliogeris švenčia 65-metį.

REKLAMA
REKLAMA

Sukakties proga filosofas atskleidžia kitą savo talento pusę, pažadėdamas išskirtinę dovaną skaitytojams – spalio mėnesį pasirodysiančią žodžių ir vaizdų knygą-albumą „Melancholijos archipelagai“.

REKLAMA

„Ši knyga – kelio iš Dangaus į Žemę dokumentas. Įkyrėjęs Dangus privertė mane atsisukti į Žemę ir jos grožį. Bet šiam posūkiui man prireikė fotoaparato – bekalbių daiktų draugo ir jų grožio liudytojo“, pasakoja filosofas A.Šliogeris.

2005-aisiais, ruošiant spaudai dvitomį „Niekis ir Esmas“, filosofą užvaldė nauja aistra – fotografija, kuri natūraliai skatino pereiti nuo bedaikčio žodžio prie bekalbio daikto. Užfiksuoti vaizdai, atrodė, organiškai įsiterpia į filosofo rašomus tekstus, ypač eseistinius, kurie sudaryti tarsi iš fragmentų. „Taip kilo šios žodžių ir vaizdų knygos-albumo „Melancholijos archipelagai“ idėja. Per tą laiką Arvydas Šliogeris jau užfiksavo gausybę įstabių vaizdų“, pasakoja knygos redaktorė, leidyklos „Apostrofa“ direktorė bei idėjos sumanytoja Giedrė Kadžiulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Paryčiais, gėrintis prabundančia gamta bei gaudant upėtakius, fotoaparatas, pasak A.Šliogerio, toji ironiška mašina, jam leisdavo įgyvendinti primapradę filosofo pastangą – pamatyti patį daiktą, nuo kurio yra nuvilkti kalbos drabužiai, žmogiškąja akimi pažvelgti į absoliutaus nežmogiškumo daiktiškuosius telkinius.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Vilniaus Universiteto profesorius, keliolikos filosofinių ir eseistinių knygų autorius parengė neįprasto filosofui formato bei žanro leidinį. Knygoje netikėtu rakursu pateikiami Lietuvos gamtos vaizdai, filosofo akimis pažvelgta į lietuvišką peizažą.

Netrukus pasirodysiančioje knygoje per 60 kruopščiai atrinktų ir originaliais vardais pavadintų fotografijų, greta kurių  filosofiniai eseistiniai tekstai. Tačiau fotografijos nėra tik filosofinių minčių iliustracijos, foto vaizdai ir tekstai šioje knygoje sudaro vientisą audinį ir yra lygiaverčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų