REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo rugsėjo 1-osios visų mūsų piniginės plonės sparčiau nei dabar. Naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas pabrangins daugumą prekių ir paslaugų. Pirmąją rudens dieną susiruošę apsipirkti prekybos centruose, įsigyti vaistų ar traukiniu nuvykti pas kitame mieste gyvenančius artimuosius nusiteikime mokėti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai, produkcijos tiekėjai, perdirbėjai bei gamintojai tikina nepajėgsiantys nuo 19 iki 20 proc. padidėsiančio PVM naštos padengti iš vidinių rezervų ir išlaikyti dabartinių kainų.

REKLAMA

Pokyčiai dar neaiškūs

Didieji prekybos centrai kol kas teigia negalintys pasakyti, kokie kainų pokyčiai laukia rugsėjo 1-ąją į parduotuves užsuksiančių pirkėjų. Pasak "Maxima" atstovės spaudai Renatos Saulytės, dabar dėl to deramasi su tiekėjais. "Stengsimės nebranginti prekių, kurių kainodarą formuojame patys, bet dalis produktų brangs. Kokie konkrečiai ir kiek, priklausys nuo derybų baigties", - LŽ aiškino ji.

Nieko konkretaus apie kainų pokyčius negalėjo papasakoti ir "Norfos" atstovas spaudai Darius Ryliškis. "Kainos priklausys nuo daugelio aplinkybių: mokesčių, tiekėjų siūlomų kainų, pirkėjų galimybių ir konkurentų veiksmų", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos tinklo "Iki" atstovas spaudai Valdas Lopeta tikino, jog stengiamasi, kad PVM padidėjimas neturėtų didesnės įtakos prekių pabrangimui. "Rimi" atstovė spaudai Rasa Juodkienė teigė, kad padidėjus PVM veikiausiai pakils įvairių produktų kainos. "Padengti mokesčių padidėjimą savo sąskaita išteklių nebeturime, nes nuolat organizuojame įvairias akcijas, apyvarta yra kritusi. Be to, tiekėjai netrykšta entuziazmu dalytis išlaidų", - tikino ji.

Smuks vartojimas?

"Gyvenimas ne kartą parodė, kad didinant mokesčius neišvengiamai kyla ir kainos", - LŽ sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas. Jo nuomone, šoktelėjusios kainos dar labiau smukdys vartojimą. "Itin turėtų sumažėti brangesnių maisto produktų - sūrių, mėsos - paklausa", - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerų naujienų pirkėjams neturi ir pieno perdirbėjai bei duonos gamintojai. Tačiau jų produkcijos kainų padidėjimą pirkėjai turėtų pajusti bene mažiausiai. Dabar prekybos centruose apie 3 litus kainuojančio pieno litras ar pusė kepaliuko duonos turėtų pabrangti apie 6 centus. Tačiau labiau į viršų turėtų šauti sūrių kainos - apie 25 litus kainuojančio sūrio kilogramas turėtų pabrangti 50 centų. Prekybininkams parduodama pieno perdirbimo bendrovės "Rokiškio pieno" produkcija esą brangs tiek, kiek didės PVM. "Įmonė negauna pelno, tiesiog neturime iš ko padengti išaugusių mokesčių. Stebėsime konkurentus, jei būsime priversti mažinti kainas, turėsime apkarpyti darbuotojų atlyginimus, mažinti žaliavos supirkimo kainą ir kitaip taupyti", - aiškino "Rokiškio pieno" direktorius Dalius Trumpa.

REKLAMA

Įmonės "Vilniaus duona" direktorė Rita Ramanauskienė LŽ sakė, kad padidėjus PVM 2 proc. bus didinama ir gaminių kaina. "Nebeturime rezervų šių išlaidų padengti savo sąskaita. Juos išnaudojome pradėję gaminti pigesnius duonos produktus", - aiškino ji.

Nuo rudens plačiau pinigines praverti turės ir mėsos mėgėjai. 30 litų už kilogramą kainuojančių mėsos gaminių kaina padidėjus PVM turėtų šoktelti 60 centų. Mėsos perdirbimo įmonių atstovai tikino, kad nekelti produkcijos kainų padidėjus mokesčiams negali.

Bendrovės "Samsonas" komercijos direktorius Rimas Frizinskas aiškino, kad šiemet gerokai smuko pardavimas, sumažėjo pelnas, žaliavos tiekėjai nesutinka mažinti kainų, todėl nėra galimybės padidėjusio mokesčio naštą prisiimti sau.

REKLAMA

Pajus ir ligoniai


Nuo rugsėjo 1-osios brangiau mokėsime ir už vaistus. Vaistinių tinklo "Eurovaistinė" komunikacijos vadybininkė Laura Kalvelytė-Murinienė LŽ sakė, kad medikamentų ir kitų prekių kaina bus keliama PVM tarifo pokyčio dydžiu. "Vaistinių preparatų kainos gali kisti daugiau, nei padidės mokesčiai, tik tuo atveju, jei vaistų gamintojai ar tiekėjai jas koreguotų. Tai neišvengiamai turėtų įtakos galutinėms prekių kainoms ir vaistinėse", - svarstė ji.

Didelę dalį vaistinių klientų sudaro pensininkai, neįgalieji ir kiti socialiai jautrių gyventojų grupių atstovai. Vaistininkai pastebi, kad pastaruoju metu žmonės perka tik būtiniausius vaistinius preparatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangesni bilietai


Padidėjęs PVM į veikiausiai kilstelės ir degalų bei kai kurias transporto bilietų kainas. Įmonės "Neste Lietuva" generalinis direktorius Gintaras Macijauskas teigė, kad degalų kaina jų tinklo degalinėse priklausys nuo situacijos rinkoje. "Kol kas sunku pasakyti, kaip keisis mažmeninės degalų kainos. Jei matysime, kad galime prisiimti padidėjusių mokesčių naštą, prisiimsime, jei ne - neprisiimsime", - aiškino jis.

Padidėjus PVM branginti keliones ruošiasi "Lietuvos geležinkeliai". Šios valstybės įmonės Keleivių vežimo direkcijos vadovas Raimondas Burkovskis sakė, kad kainos padidės 2 procentais. Šiuo metu traukinio bilietas iš Vilniaus į Klaipėdą kainuoja 50 litų. Nuo rugsėjo 1-osios tokia kelionė atsieis litu brangiau.

Tolimojo keleivinio transporto kompanija "Toks" žada išlaikyti dabartines kainas. Įmonės direktorius Arūnas Indrašius LŽ pasakojo, kad pastaruoju metu keleivių srautai gerokai sumažėjo. Tad net ir minimaliai padidinus bilietų kainą dar daugiau žmonių atsisakytų kelionių autobusais.



Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų