REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suomijos prekybos grupės "Kesko" statybos prekių ir buitinių reikmenų pardavimo padalinys "Rautakesko" įsigijo 50 proc. plius vieną balso teisę suteikiančią Lietuvoje didžiausios statybos, ūkio ir buities reikmenų pardavėjos - UAB "Senukų prekybos tinklas" akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

"Kesko Corporation" ir "Senukų" vadovai susitarimą dėl šio sandorio, taip pat strateginės partnerystės sutartį ketvirtadienį (03.13) pasirašė Vilniuje. Jo finansinė apimtis neskelbiama.

REKLAMA

"Kesko Corporation" prezidentas Matti Honkala (Mati Honkala) žurnalistams sakė, kad "Kesko" turi planų ateiti ir į Lietuvos maisto produktų prekybos sektorių, bet kol kas nepradėjo jų įgyvendinti.

"Senukų" įmonių asociacijos prezidentas Augustinas Rakauskas pažymėjo, kad "tai susitarimas dėl bendro darbo, o sandorį vertiname kaip dviejų kompanijų susijungimą". Jis nežadėjo kokių nors pastebimų permainų "Senukų" prekybos tinkle artimiausiu metu, bet ilgainiui klientai turėtų įvertinti partnerystės su "Rautakesko" ir jos tiekėjais privalumus - žadama, kad bus didesnis prekių pasirinkimas, geresnės kainos.

REKLAMA
REKLAMA

"Senukai" daug prekių savo tinklui gauna iš Lietuvos gamintojų. "Dabar jie turės galimybę tiekti savo prekes visam "Kesko" tinklui", - sakė A. Rakauskas.

Apie 25 proc. Lietuvos statybos ir buities prekių rinkos užimantis "Senukų prekybos centras" pernai prekių ir paslaugų pardavė daugiau kaip už 500 mln. Lt, o 2001 metais konsoliduota "Senukų" grupės bendrovių apyvarta sudarė 375 mln. Lt. A. Rakauskas žurnalistams neatskleidė planų, kokios apyvartos bus siekiama šiemet.

M. Honkala nurodė, kad "Kesko" pagrindinis verslas - maisto produktai ir "Pasidaryk pats" (statybos ir buitinių reikmenų) prekės. Ilgalaikis šios korporacijos tikslas - būti pagrindine "Pasidaryk pats" prekių mažmenine pardavėja Baltijos šalyse ir Šiaurės Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Rautakesko" grupės grynieji pardavimai 2002 m. sudarė 735 mln. eurų. 2002 m. pabaigoje bendrovės prekybinį tinklą sudarė 44 "K-rauta" ir 102 "Rautia" parduotuvės. Suomijoje "Rautakesko" prekybos tinklas užima apie 37 proc. statybos ir ūkio reikmenų rinkos.

"Rautakesko" padalinių užsienyje pardavimai 2002 m. išaugo 25 proc. ir siekė 129,1 mln. eurų. Dvi naujos "K-rauta" parduotuvės atidarytos Švedijoje, po dar vieną parduotuvę atidaryta Latvijoje ir Estijoje. Švedijoje grynieji "K-rauta AB" pardavimai pasiekė 67,7 mln. eurų, t.y. išaugo net 39,4 proc. Iš viso pardavimai užsienyje sudarė 17 proc. visų "Rautakesko" pardavimų. 2002 m. spalį-gruodį pardavimai užsienyje išaugo 21,7 proc. ir sudarė 32,3 mln. eurų.

REKLAMA

Estijoje "Rautakesko" yra statybinių medžiagų rinkos lyderis, turintis 4 "K-rauta" parduotuves ir užsiimantis didmenine prekyba visoje šalyje. "Rautakesko" rinkos dalis Estijoje sudaro apie 20 proc.

Latvijoje "Rautakesko" didmeninės prekybos tinklas apima visą šalį. Pirmasis Latvijos "K-rauta" buvo atidarytas 2002 m. gegužės mėnesį Rygoje. Rusijoje "Rautakesko" turi didmeninės prekybos sandėlį Maskvoje.

Švedijoje šiuo metu veikia 11 "K-rauta" parduotuvių, kurios užima apie 3 proc. rinkos. Bendrovės strateginiuose planuose yra numatytas tikslas sukurti 25 parduotuvių tinklą Švedijoje ir užimti 10 proc. statybinių medžiagų ir įrengimų rinkos.

REKLAMA

"Rautakesko" pelnas pernai siekė 9 mln. eurų. Labiausiai prie pelno augimo Suomijoje prisidėjo pagerintas prekybinio tinklo valdymas ir lėšos, sutaupytos reorganizavus logistikos sistemą. Bendros "Rautakesko" investicijos 2002 m. siekė 14,2 mln. eurų, iš kurių 11,8 mln. eurų buvo skirti parduotuvių tinklo plėtrai. Investicijos užsienyje sudarė 48,2 proc. visų investicijų.

"Senukų" veikla apima didmeninę ir mažmeninę prekybą statybos, apdailos, santechnikos, elektros, buities, sodo ir daržo, sporto ir laisvalaikio prekėmis, įrankiais, buitine, vaizdo ir garso technika. Šiuo metu bendrovė prekiauja daugiau kaip 50 tūkst. pavadinimų prekėmis, kurias tiekia beveik 700 užsienio ir 500 Lietuvos gamintojų. Daugiau kaip 180 užsienio bendrovių yra įgaliojusios "Senukų prekybos centrą" atstovauti net tik Lietuvoje, bet ir Baltijos valstybėse. Visame "Senukų" prekybos tinkle dirba apie 2 tūkst. 300 darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Senukų" mažmeninės prekybos tinklą sudaro 9 prekybos centrai ir apie 60 parduotuvių, dirbančių franšizės principu. Bendrovės būstinė, centriniai sandėliai bei logistikos terminalas įsikūrę Kaune. Pirmoji "Senukų" parduotuvė Latvijoje buvo atidaryta 2001 metais Rygoje.

Po sandorio su "Kesko" padaliniu Artūras Rakauskas ir toliau vadovaus bendrovei kaip UAB "Senukų prekybos centras" prezidentas.

"Senukų" pavadinimo nenumatoma keisti.

Derybos su "Kesko" vyko beveik dvejus metus. Sandorį parengti padėjo investicinės bankininkystės bendrovė "Žabolis ir partneriai".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų