REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje klesti rasinė ir etninė prievarta, auga netolerancija visokioms mažumoms, korupcija tarp politikų ir policijos pareigūnų tebelieka opi problema. Tokią lietuvius juodinančią informaciją galima rasti oficialiame Amerikos diplomatinės žinybos tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA

Strateginis partneris mus „įvertino“

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės departamentas kiekvienais metais leidžia sau tai, ko kitos šalys vengia: apie kiekvieną pasaulio šalį viešai pateikia savo diplomatų ir analitikų surinktą informaciją apie situaciją žmogaus teisių srityje.

REKLAMA

Kitų didžiųjų valstybių diplomatinės žinybos irgi parengia panašias ataskaitas, tačiau jų viešai stengiasi neplatinti, rašo „Respublika“.

Valstybės departamentas praėjusio mėnesio pabaigoje išplatino 2008 m. užsienio valstybių apžvalgą ir, kaip ir kiekvienais metais, JAV kai kurių šalių buvo apkaltintos dėl kišimosi į vidaus politinį gyvenimą.

Parengtoje apžvalgoje amerikiečiai apžvelgė ir mūsų šalį. Vašingtonas teigė, kad Lietuvos valdžia gerbia savo piliečių žmogaus teises, tačiau tuo nepraleido progos įgelti dėl kai kurių abejotinų nusižengimų.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas Algis Krupavičius pripažino, kad panašios Amerikos žinybos apžvalgos yra spaudimas kitoms valstybėms, tarp jų ir Lietuvai.

„Šioje ataskaitoje galima matyti policininko elgsenos elementų. Geriau, kad tokius tyrimus darytų nuo valstybės nepriklausomos organizacijos“, - „Respublikai“ sakė A. Krupavičius.

Susirūpino dėl mažumų

Mūsų strateginis partneris Vašingtone didžiausias Lietuvos bėdas įžvelgė dėl seksualinių mažumų, čigonų ir juodaodžių.

Pasak ataskaitos rengėjų, Lietuvoje praėjusiais metais augo smurtas prieš užsieniečius ir netolerancija. Amerikiečiai ne itin gilinosi į detales, todėl visus incidentus, kuriuose dalyvavo kitos odos spalvos žmonės, automatiškai priskyrė prie rasistinių užpuolimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čigonai amerikiečių ataskaitoje minimi kone daugiausiai. Pasak Valstybės departamento klerkų, Lietuvoje jie turi problemų dėl galimybių gauti išsilavinimą, darbą, būstą, medicinos paslaugas. Pasakodami apie sunkią čigonų dalią amerikiečiai remiasi savo teisininkais, kurie kaltino Vilniaus valdžią, esą ta nusistačiusi prieš čigonus ir nenori jų integruoti į sostinės bendruomenę.

Apie sostinės tabore parduodamus narkotikus ir teritorijose aplink čigonų lūšnas klestintį nusikalstamumą Valstybės departamento ataskaitoje neužsimenama nė žodžiu.

REKLAMA

Užtat Amerikos žinybos atstovai, remdamiesi iš užsienio finansuojamomis žmogaus teisių organizacijomis ir gėjų organizacijų nariais, praneša, kad netradicinės seksualinės mažumos „patiria fizinę prievartą gatvėse, diskriminaciją“. Už tai kliuvo ir buvusiam sostinės merui Juozui Imbrasui, kuris kovojo su tradicines šeimos vertybes juodinančiais gėjais.

Amerikiečiai reiškia nepasitenkinimą ir dėl kai kurių Lietuvos įstatymų.

Pavyzdžiui, Restitucijos įstatymas, prieš kurį lygūs tiek lietuviai, tiek kitų tautybių atstovai. Tačiau JAV Valstybės departamentas čia įvėlė žydams priklausiusio turto klausimą. Lietuvai priekaištaujama, kad esą būtent dėl šio įstatymo žydai atgavo tik mažąją dalį to, kas jiems priklausė iki II pasaulinio karo.

REKLAMA

Kritikavo ir korupciją

Kaip dar vieną Lietuvos bėdą Amerikos diplomatinė žinyba nurodo politikoje ir policijoje klestinčią korupciją. Teigiama, kad kovą su korupciją reglamentuojantys teisės aktai įgyvendinami nepakankamai efektyviai. Amerikiečiai pažymi, kad į korupcijos pinkles įsipainioję politikai ir valdininkai buvo nubausti menkomis bausmėmis. Be to, pabrėžiama, kad dalis tyrimų baigėsi be rezultatų.

Amerikiečiai savo ataskaitose paminėjo sostinės ir Seimo politikų pavardes: Artūrą Zuoką, Viktorą Muntianą, Viktorą Uspaskich, Evaldą Lementauską, Audrių Butkevičių ir Gintarą Kazaką. Prisiminta korupcijos istorija ir Trakų savivaldybėje.

Remiantis ataskaita, korupcijos problema tebelieka aktuali ir policijos sistemoje. Tačiau, pasak amerikiečių, korupcijos atvejų čia mažėja.

Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų