REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja atomazga užkulisinėje kovoje dėl atstovavimo 16 nuošimčių Lietuvos gyventojų. Tautinėms bendrijoms, nepaisant pasipriešinimo, bus atstovaujama valstybėje aukštesniu lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiojoje koalicijoje būta įvairių planų dėl reorganizuojamo Tautinių mažumų ir išeivijos departamento (TMID) prie Vyriausybės, kuriam iki pastarojo meto vadovavo socialdemokratas Antanas Petrauskas, dabar pradėjęs diplomatinę karjerą.

REKLAMA

Nors, Užsienio reikalų ministerijos (URM) grupuotėms spaudžiant, svarstyta steigti net atskirą Integracijos departamentą ir jo vadovu skirti Lietuvos Respublikos generalinį konsulą Čikagoje Arvydą Daunoravičių, laimėjo Vyriausybės programoje įtvirtinta nuostata. Anot jos, išeivijos reikalais rūpinsis URM. Tautinės bendrijos po reformos turės ne savo skyrių departamente, o departamentą Kultūros ministerijoje.

Premjeras: ministras atstovaus geriau

Premjeras Andrius Kubilius susitikime su Tautinių bendrijų tarybos nariais palinkėjo pašnekovams ir toliau tęsti aktyvią kultūrinę ir švietėjišką veiklą, praturtinančią daugiatautės Lietuvos gyvenimą. Tautinių bendrijų atstovai padėkojo Vyriausybei už dėmesį, skiriamą jų reikalams, ir vykstantį dialogą.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis Tautinių bendrijų tarybos narių pozityviai vertino  planus. Pirmininkas Vitalijus Karakorskis teigė pritariąs siekiui sutvarkyti bei pakylėti atstovavimą tautinėms bendrijoms ir neabejojo, jog ministras yra aukštesnis mažumų reikalams atstovaująs pareigūnas nei departamento direktorius.

Panaikinus Tautinių mažumų ir išeivijos reikalų departamentą prie Vyriausybės, išeivijos reikalų koordinavimą perimtų Užsienio reikalų ministerija, o Tautinių mažumų reikalų koordinavimą - Kultūros ministerija.

Tiesa, Lietuvos azerbaidžaniečių bendruomenės pirmininkas Mahiras Gamzajevas ir dar keli susitikimo dalyviai siekė išlaikyti esantį status quo – tautines mažumas globojantį departamentą. Jie baiminosi, kad bendrijų interesai, kuriems bus atstovaujama aukštesniu lygiu, bus pamiršti bei paskęs biurokratinėje rutinoje. Be M. Gamzajevo, siekiui keisti tautinių bendrijų reikalų tvarkymo struktūrą dar kategoriškai priešinosi Larisa Dmitrijeva, atstovaujanti Lietuvos rusų sąjungai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į tai A. Kubilius aiškino, kad dabartinė struktūra nėra gyvybinga, o Tautinių bendrijų departamento įkūrimas prie Kultūros (ar kurios nors kitos) ministerijos padėtų efektyviau spręsti tautinių mažumų reikalus, nes tokiu atveju jiems būtų atstovaujama ministro lygiu teikiant pasiūlymus Vyriausybei. Be to, ministerijoje tautinių mažumų reikalus galėtų kuruoti atskiras viceministras.

Susitikime nutarta sudaryti laikiną darbo grupę, kuri radus bendrą sutarimą pateiktų pasiūlymus dėl pasiruošimo tokiai pertvarkai ir jos eigos. Darbo grupėje tarsis tautinių bendrijų, Kultūros ministerijos, Vyriausybės kanceliarijos atstovai.

REKLAMA

Premjeras taip pat  pasiūlė įkurti jo vadovaujamą tarybą tautinių bendrijų reikalams spręsti. Ji rinktųsi porą kartų per metus, spręsdama aktualius klausimus, ir taip tautinių bendrijų reikalams būtų atstovaujama aukščiausiu politiniu lygiu.

Tautinių bendrijų tarybos koordinatorius Imantas Melianas portalui „Balsas.lt“ taip pat teigė nesąs labai nusiminęs, jog etninių bendruomenių reikalais nuo šiol, ko gero, užsiims ne departamento, o ministerijos padalinys. „TMID tautinių bendrijų reikalais užsiėmė tik vienas iš skyrių. Dabar, jei niekas nepasikeis, turėsime departamentą iš trijų skyrių ministerijoje“, - aiškino jis.

REKLAMA

Parlamento vadovas už ministeriją

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, kuris taip pat priėmė tautinių mažumų organizacijų atstovus, teigė, kad TMID reorganizacija bus teigiamas postūmis efektyvesniam ir tautinių mažumų, ir išeivijos klausimų sprendimui.  

„Noriu nuraminti visus tautinių mažumų atstovus. Jų statusas tikrai nesumažės, o kelias į aktualių klausimų sprendimą sutrumpės. Negalime sumažinti dėmesio nė vienai visuomenės daliai, nes be jų Lietuva nebūtų tokia įvairi ir spalvinga“, - sakė Seimo pirmininkas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patvirtindamas savo žodžius, A. Valinskas pasiūlė Tautinių bendrijų tarybos pirmininkui, Lietuvos žydų bendruomenės tarybos nariui Vitalijui Karakorskiui tapti Seimo pirmininko visuomeniniu padėjėju tautinių mažumų klausimais.  

Tautinės mažumos sudaro 16 proc. Lietuvos gyventojų.

............



Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Vyriausybės šiuo metu formuoja ir įgyvendina valstybinę tautinių santykių darnumo politiką, laiduojančią gyventojų, priklausančių tautinėms mažumoms, ir Rytų Lietuvos lietuvių teisėtų interesų ir poreikių tenkinimą, tautinio tapatumo saugojimą, taip pat sudarančią sąlygas jiems visapusiškai dalyvauti šalies visuomeniniame, politiniame ir kultūriniame gyvenime, ugdyti jų pilietiškumą, toleranciją, nepakantumą tautinės nesantaikos kurstymui.

REKLAMA

Taip pat departamentas formuoja ir įgyvendina valstybinę ryšių su užsienyje gyvenančiais lietuviais ir išeiviais iš Lietuvos politiką, siekiant panaudoti šiuos ryšius lietuvių išeivijos, Lietuvos valstybės ir visuomenės interesams.

TMID tinklalapio duomenimis, 2007 metus paremta daugiau nei 130 užsienio lietuvių kultūros projektų, skiriant daugiau nei 700 tūkst. litų. Iš viso per praėjusius metus užsienio lietuvių etnokultūros sklaidai ir išsaugojimui iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės biudžeto skirta per 3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų