REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po vakarykščių riaušių sostinėje kol kas ramu, o policija perspėja nesirinkti vakare prie Seimo ir tvirtina, jog yra pasirengusi atremti naują smurto protrūkį.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje penktadienį protestuojanti tūkstantinė žmonių minia buvo apsupusi Seimą, langus daužė sniego gniūžtėmis, kiaušiniais ir akmenimis bei skanduodama „Vagys, lauk“ mėgino veržtis į parlamentą. Iš minios paleistas šūvis išdaužė Seimo antrųjų rūmų langą. Protestuotojus policija bandė raminti ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis. Per riaušes ir po jų 151 asmuo suimtas, daugiau nei dvidešimčiai prireikė medikų pagalbos, tarp jų – ir 4 pareigūnams.

REKLAMA

Vyriausiasis policijos komisariatas praneša, kad kol kas situacija Vilniuje yra stabili, viešąją tvarką mieste prižiūri sustiprintos  policijos pajėgos. Anot VPK, policijos pareigūnai yra pasirengę atremti naujus riaušininkų veiksmus. Vilniaus apskrities policijos pajėgos yra mobilizuotos, pasitelktos pajėgos iš kitų apskričių policijos įstaigų, todėl žadama operatyviai reaguoti į bet kokius neramumus.

Naujausiomis žiniomis (apie 19.30 val.), vakare vėl prie Seimo besibūriavę jaunuoliai išsiskirstė, tačiau prie Seimo rūmų Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai tebebudi.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai apjuosę visą Nepriklausomybės aikštę, riboja pėsčiųjų priėjimą prie Seimo pastato, arčiau praleidžiami tik žiniasklaidos atstovai.

Baiminantis naujų neramumų, naktį iš penktadienio į šeštadienį prie Seimo budėjo policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, į pagalbą turėjo atvykti ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Specialiosios paskirties būrys.

„Balsas.lt“ žiniomis, kol kas draudžiamas transporto eismas Gedimino prospekto dalimi nuo Lukiškių iki Nepriklausomybės aikštės bei Goštauto gatve palei Neries upę prie Seimo rūmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių kurstymo.

Seimo riaušininkai buvo išvaikyti, nors pavienės grupelės dar ilgai neapleido vietos. Dalis atstumtų riaušininkų siautėjo Gedimino prospekte ir Žvėryno mikrorajone.

Keliems protestuotojams visgi buvo pavykę įsiveržti į rūmus, tačiau jie greitai atsidūrė ant žemės su antrankiais. Anot mūsų korespondento vietoje, sulaikytieji akivaizdžiai buvo apsvaigę ir agresyvūs.

Neramumai vėliau persikėlė nuo antrųjų prie trečiųjų Seimo rūmų. Čia taip pat link parlamento skriejo sniego gniūžtės, akmenys ir kiaušiniai, sproginėjo petardos. Beje, šalia esančioje maisto prekių parduotuvėje „Maxima“ - tikras kiaušinių pirkimo vajus.

REKLAMA

Protestuotojai į guminėmis lazdomis ir kulkomis ginkluotus pareigūnus paleido kelis dūminius užtaisus, o šie atsakė ašarinėmis dujomis. Ašarinių dujų tvaikas buvo stipriai jaučiamas net ir pačiame Seimo pastate. 

Anot Seimo kanceliarijos, Seimo pastatui padaryta jau net apie 2 mln. litų žalos.

Mitingo organizatoriams - medikų kritika

Savo pavardės nenorėjęs atskleisti Vilniaus Greitosios pagalbos darbuotojas portalui „Balsas.lt“ sakė, kad vien greitosios pagalbos mašinos išvežė 21 nukentėjusįjį. Tarp sužeistųjų – ir vienas medikas, kuris patyrė galvos traumą. Vienam protestuotojų nutrauktas pirštas. 

REKLAMA

Anot pašnekovo, sužeistųjų gali būti daugiau, kadangi vėliau žmonės patys skambino ar kreipėsi į gydymo institucijas.

Tas pats darbuotojas taip pat informavo, kad mitingo organizatoriai nebuvo sudarę sutarties su Greitosios pagalbos tarnyba ir nebuvo perspėję, kiek žmonių tikimasi sulaukti Vilniaus centre. Prasidėjus riaušėms, jų dalyviai, anot mediko, skambino ir isteriškai reikalavo siųsti dešimtis pagalbos automobilių, plūdosi.

Mitinge - ir pozicija, ir opozicija, ir radikalai

Mitingo organizatorius, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas aiškino, kad renginys bus nepolitinis, o iniciatyvą faktiškai perėmė „Frontas“. Jo lyderio Algirdo Paleckio pavaduotojas Vytautas Mikalauskas buvo pagrindinis kalbėtojas. Mitinge buvo galima matyti visus - nuo „murzininkų“ iki net „paulauskininkų“ su savo vėliavomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Petras Gražulis tvirtina matęs, kaip dalis Seimo darbuotojų rodė mitinguotojams špygas pro langus ir taip esą juos provokavo.

Išvažiuoti iš Seimo mėginęs konservatorius Saulius Pečeliūnas susilaukė grasinimų ir buvo apšauktas vagimi, kuris neva tyčia važinėja prastu automobiliu, kad niekas nežinotų, koks jis milijonierius.

Konservatorė Danutė Bekintienė teigė, kad yra chuliganų gauja „Naši“, kuriems nepatinka Lietuvos valdžia. Ji sako niekam neiti prie Seimo langų, nes „dar nušaus“.

Kitas konservatorius Egidijus Vareikis tvirtino, kad šios dienos įvykių scenarijus - akivaizdžiai kaip Rygoje, kai organizatoriai išeina, o lieka smogikai.

REKLAMA

Nuo besipiktinančių piliečių pirmasis nukentėjo Artūras Zuokas, kuris eidamas per minią buvo apmėtytas kiaušiniais.

Portalui „Balsas.lt“ partijos „Frontas“ lyderis A. Paleckis sakė, kad partija reikalauja ne tik keisti planus dėl taupymo, bet ir priešlaikinių rinkimų. Jis priminė Henry Davido Thoreu įžvalgas ir sakė, kad jei valdžia elgiasi blogai ir savivaliauja, pilietinės visuomenės pareiga yra organizuoti pilietinį nepaklusnumą. Jis teigia, kad jei kils riaušės, už jas bus atsakinga dabartinė valdžia.

A. Paleckis tvirtina, kad už kilusias riaušes atsakomybę turi prisiimti policija. „Aiškiai matėme, jog raumenis užsiauginę ir dėl savo nebaudžiamumo suįžūlėję eiliniai policijos pareigūnai grubiai užsipuolė taikius mitinguotojus“, - sakė jis.

REKLAMA

Algirdas Sysas teigė remiantis protestuotojų reikalavimus. Į „Balsas.lt“ pastebėjimą, kad už socialines problemas atsakinga ir buvusi valdžią, kuriai atstovauja jis pats, A. Sysas sakė tai pripažįstantis, bet galįs atsakyti tik už save asmeniškai. Liberaldemokratas Valentinas Mazuronis aiškino, kad piliečių protestai yra teisingi, o valdžiai reikia pasakyti, kad ji elgiasi blogai, jai suprantama kalba.

Opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad naujoji Vyriausybė suklydo, nė nebandžiusi su žmonėmis rasti dialogo. Socialdemokratas teigia pritariantis protestuojančiųjų prašymams ir tvirtina, kad mokesčių reformos gali būti vykdomos, tačiau tik atsižvelgiant į visuomenės nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Protestuojančiųjų reikalavimai teisėti. Be abejonės, reformos yra galimos, tačiau jas galima vykdyti tik radus dialogą su profsąjungomis. Didžiausia dabartinės valdžios klaida yra ta, jog nė nebandyta kalbėtis, tartis. Nėra jokio dialogo nei su profsąjungomis, nei apskritai su visuomene“, – sakė G. Kirkilas.

Pasak socialliberalo Artūro Paulausko, Vilniuje vykstančių pilietinių neramumų akivaizdoje reikia skubaus prezidento įsikišimo, nes socialiniai neramumai gali išplisti po visą miestą ir šalį.

„Mums nesuprantama, kodėl valdžios atstovai nerado laiko ir noro susitikti su Lietuvos piliečiais, kurie išėjo į gatves išreikšti savo nuomonę dėl Vyriausybės veiksmų ir pakviesti juos socialiniam dialogui. Panašu, kad tiek Seimo pirmininkas, tiek premjeras turi svarbesnių reikalų negu diskusija su savo piliečiais“, - pranešime cituojamas A. Paulauskas.

REKLAMA

Darbo partija išplatino pareiškimą, kuriame sveikina žmones, „išdrįsusius išsakyti savo nepritarimą dabartinei politikai“, tačiau tvirtina kategoriškai nepritariantys agresyviems mitinguotojų veiksmams. 

Partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas mano, kad dėl įvykių sostinės centre atsakomybę turi prisiimti ne tik dabartinė, bet ir ankstesnė valdžia, todėl ragina keisti priimtus sprendimus.

Anot „darbiečių“, dabar yra dvi išeitys: atšaukti priimtus sprendimus, kurie sukėlė visuomenės pyktį, arba atsistatydinti Vyriausybei.

REKLAMA

Po riaušių – valdžios ir pareigūnų veiksmai

Premjeras Andrius Kubilius šiandien darbo kabinete kartu su Seimo pirmininku Arūnu Valinsku, generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu, krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, Valstybės saugumo departamento direktoriumi Povilu Malakausku, vidaus reikalų viceministru Algimantu Vakarinu ir Policijos departamento generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu aptars situaciją po Vilniuje prie Seimo ir Vyriausybės rūmų vykusio mitingo.   

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnį dėl riaušių prie Seimo. Tyrimas pradėtas operatyviai reaguojant į protesto akcijos dalyvių veiksmus, teigiama išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu iš policijos pareigūnų gaunama operatyvi informacija, ji vertinama, atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. Tik nustačius visus faktus ir aplinkybes bus galima daryti išvadas dėl protesto akcijos eigos, įvertinti konkrečius jos dalyvių veiksmus“, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas A. Koržovas. 

Pirmadienį vyks Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdis dėl viešosios tvarkos užtikrinimo ir tarnybų veiksmų mitingo metu.

Į NSGK posėdį kviečiami vidaus reikalų ministras, Policijos generalinis komisaras, Viešojo saugumo tarnybos prie VRM vadas, Vadovybės apsaugos departamento prie VRM direktorius.

***

Susirinkusieji reikalavo taupyti ne paprastų žmonių sąskaita, o mažinant valstybės valdymo išlaidas. Minioje buvo gausu plakatų su užrašais „Apmokestinkit bezdėjimą“, „Noriu europinio atlyginimo“, „Grąžinkite žemę savininkams“, „Nemokamo mokslo visiems“, „Valstybiniam reketui - ne“ ir pan. Taip pat buvo reikalaujama Seimo pirmininko Arūno Valinsko ir jo „svogūnų“ atsistatydinimo.

Kaip anksčiau teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, mitingu siekiama ne nuversti Vyriausybę, o priversti ją „atsitokėti“, kad jos deklaruojamo visuotinio taupymo našta slegia pačius skurdžiausius visuomenės sluoksnius.

REKLAMA

Valdžia raginama taupyti ne mažinant tarnautojų pareiginį darbo užmokestį, finansavimą viešąsias paslaugas teikiančioms įstaigoms, ne privatizuojant strateginius valstybės objektus ar skubiai liberalizuojant darbo santykius, o mažinant valstybės valdymo išlaidas, pirmiausia nekuriant naujų ministerijų, apmokestinant nekilnojamąjį turtą, įvedant progresinius mokesčius.

Taip pat reikalaujama visuomenei rūpimais klausimais atsižvelgti į jos nuomonę, socialinius ir ekonominius klausimus aptarti Trišalėje taryboje, kurios svarba esą sumenko.

Nors tikimasi, kad mitingas vyks taikiai, jo metu budės sustiprintos pajėgos – daugiau nei 300 pareigūnų. Pusė iš jų – 150 – bus specialiai riaušėms malšinti paruoštos Viešojo saugumo tarnybos (VST), kiti – policijos pareigūnai.

Indrė Bungardaitė ir Tomas Čyvas


























Ruslano Kondratjevo nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų