REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia darbu naktimis sukūrė naujus mokesčius, o tikslaus jų paaiškinimo kol kas dar nėra, todėl kaip vienintelė išeitis juos taikančioms institucijoms ir buhalteriams telieka laukimas ir interpretacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp valdžios priimtų sprendimų vykdytojų jau vyksta nesusikalbėjimas, o buhalteriams dėl neatnaujintų kompiuterinių buhalterinės apskaitos programų tenka daug skaičiavimų atlikti rankomis.



Rankų darbas buhalterį puošia?

REKLAMA

Buhalterinės apskaitos ir papildomas paslaugas teikiančio Biznio valdymo centro (BVC) direktoriaus Algio Teišerskio teigimu, šių metų pradžioje darbų apkrova akivaizdžiai padidėjo, tačiau dirbti būtų lengviau, jei būtų buvusi aiški mokesčių sistema. Buhalteriams vis dar iškyla daug nežinomųjų, o Valstybinė mokesčių inspekcija dar ir pati negali paaiškinti, kaip reikia taikyti kai kuriuos mokesčius praktikoje.

Dėl pakeistų įstatymų ir dar nesančių konkrečių išaiškinimų kompiuterinių programų specialistai nekeičia programų. „Daliai buhalterių atlyginimus jau tenka apskaičiuoti rankomis, o ne už juos tai daro programa. Buhalteriams kiekvienas staigus pakeitimas yra papildomas darbas. Reikia išsiaiškinti, kas ten pakeista, o kai paaiškinimai ateina vėliau negu įstatymas ir reikia atlikti darbus, tuomet sėdi nežinomybėje. Klientai teiraujasi, kaip bus dėl mokesčių, o tu jiems nieko negali atsakyti. Visą sausį gyvensime pusiau nežinomybėje“, - „Respublikai“ sakė A.Teišerskis. Ir pridūrė, kad pirmieji suprantamesni naujų norminių aktų išaiškinimai geriausiu atveju pasirodys šio mėnesio viduryje.


Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentės Danguolės Pranckėnienės teigimu, nauja buhalterinės apskaitos programa už 1350 litų gali būti įsigyta perniek, mat vėl įvykus mokesčių pasikeitimams reikės papildomų investicijų. Pašnekovė klausė: „Kokia prasmė buvo įvesti tokį chaosą?“

REKLAMA
REKLAMA

Visiška painiava

Tačiau nesusipratimų kyla ne tik dėl kompiuterinių programų atnaujinimo, bet ir dėl konkrečių įstatymų taikymo. Pavyzdžiui, kad ir dėl motinystės, tėvystės ir ligos pašalpų, apskaičiuotų už gruodį, išmokėjimo.

Valstybinio socialinio darbo fondo valdyba („Sodra“) taiko naujai priimtus įstatymus ir iš motinystės, tėvystės ir ligos pašalpų, apskaičiuotų už gruodį, jau išskaičiavo naujų įstatymų numatytą 6 proc. sveikatos draudimo įmoką. Tačiau naujieji mokesčių tarifai taikomi tik nuo šių metų sausio 1-osios, todėl šitaip neturėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sodra“ savo poziciją argumentuoja įstatymais - privalomojo sveikatos draudimo įmokas nuo pašalpų apskaičiavo ir sumokėjo Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo nustatyta tvarka ir terminais. Todėl socialinio draudimo pašalpos, apskaičiuotos už 2008 m. gruodį ar ankstesnius mėnesius, išmokamos po 2008 m. gruodžio 31 d., bus apmokestintos 15 proc. GPM ir iš jų bus išskaičiuotos 6 proc. sveikatos draudimo įmokos.

Anot „Sodros“ Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjo pavaduotojos Aušros Juknevičiūtės, su Mokesčių inspekcija šiuo klausimu viskas yra išsiaiškinta ir GPM yra pritaikomas toks, koks yra išmokėjimo metu. Šitaip neva buvo nuo seno.

REKLAMA

Visas keistumas tas, kad visai kiti kriterijai taikomi išmokant darbo užmokestį, - jam privalomieji sveikatos draudimo 6 proc. nėra taikomi. Mokant už gruodį atlyginimui bus pritaikyti tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestis, o 6 proc. liks pamiršti. Išmokant atlyginimą už gruodį 6 proc. mokėti nenuskaičiavo, tačiau iš motinystės ar tėvystės pašalpų mokestis jau buvo išskaičiuotas.

„Iš darbo užmokesčio 6 proc. išskaičiuojami socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka. O socialinio draudimo įmokos visada buvo skaičiuojamos priskaičiavimo principu, t.y. už gruodį iš darbo užmokesčio bus išskaičiuotas tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestis, o 6 proc. išskaičiuojami nebus. Sakyčiau, tai yra tokios pereinamojo laikotarpio keistenybės, kurios laikui bėgant išnyks. Už sumas, priskaičiuotas sausį, jau bus priskaičiuojami ir 15 proc., ir 6 proc.“, - teigė A.Juknevičiūtė ir pridūrė, kad dar daug liko naujai priimtų sprendimų, kurie vis dar neaiškūs.

REKLAMA

„Keistai atrodo, kai pradedi skaičiuoti ir žiūrėti, kaip čia viskas išeina. Sunku pasakyti, į naudą tai, ar ne. Dar neturėjau laiko to įvertinti. Dabar stebime ir stengiamės, kad įstatymas būtų pritaikytas teisingai. Aiškinamės, deriname su Mokesčių inspekcija, prieiname prie bendros nuomonės ir tada jau taip pat aiškiname kitiems. Mes skaitome iš to, kas jau patvirtinta, o nei rengiant įstatymus, nei juos priimant nedalyvavome. Apie idėjas, kas čia norėta padaryti, sunku ką ir pasakyti. Mes esame vykdytojai, tačiau turime visokių pastebėjimų, o kai ko ir patys nesuprantame“, - sakė A.Juknevičiūtė.

Indrė LAUCIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų