REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, kad ateityje tik žvelgdami į Vilniuje stovinčius Valdovų rūmus prisiminsime kažkada sėkmingai gyvavusią Tauragės keramikos gamyklą. Šios įmonės plytų degimo krosnys jau aušta. Lapkričio 23-ąją jos buvo užgesintos, o kitą dieną į darbą nebeišėjo pirmieji bedarbiais tapę įmonės darbininkai. Gamyklos nuo sustabdymo neišgelbėjo ir tai, kad joje trejus metus buvo gaminamos plytos prestižiškiausiam šalies pastatui – Valdovų rūmams.    

REKLAMA
REKLAMA

Ateitis nežinioje

Pirmieji „keramikiečiai“ iš darbo atleisti lapkričio pabaigoje. Su likusiais darbuotojais gamykla atsisveikins gruodžio-sausio mėnesiais. Iš viso bus atleisti 69 įmonės darbuotojai. Nors anksčiau įmonės vadovai kalbėjo apie galimybę pavasarį atnaujinti gamybą, dabar to garantuoti jie negali.

REKLAMA

Kęstutis Jokimas, AB „Tauragės keramika“ direktorius, gamybos atnaujinimo prasidėjus pavasario sezonui nebežada.

„Padėtis Lietuvoje tik blogėja ir niekas nežino, kaip bus toliau“, – miglotai apie ateitį „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo K.Jokimas.

Pasak direktoriaus, niekas nežino, kaip bus ateityje, todėl ir apie darbininkų grįžimą dirbti kalbėti esą anksti.



Konservuoja įrenginius

Šiuo metu „Tauragės keramikoje“ vyksta įrenginių konservavimas. Koks likimas gamyklos įrenginius ištiks vėliau, K. Jokimas taip pat neprognozuoja. Paklaustas, ar įranga gali būti parduota, jis tik retoriškai paklausė – o kas juos galėtų pirkti?

REKLAMA
REKLAMA

K. Jokimas sakė, kad įmonė jau atsiskaitė su atleistais darbuotojais, pagal nustatytus grafikus esą atsiskaitoma ir su tiekėjais.

Nesileido fotografuojamas


To, kas šiuo metu vyksta „Tauragės keramikoje“ K. Jokimas nelinkęs demonstruoti viešai. Tik kelis kartus paklausęs, apie ką bus straipsnis, įmonės direktorius „Tauragės kurjerio" žurnalistui leido nufotogarfuoti kieme sukrautas plytas, kurios bus vežamos į statomus Valdovų rūmus Vilniuje. Prašymas leisti nufotografuoti bent vieną įmonės plytų degimo krosnių direktoriui pasirodė bereikalingas. Fotografuotis nenorėjo ir pats direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisveikindamas lyg juokais, lyg rimtai K. Jokimas pagrasino žurnalistą „pasigauti“, jei straipsnyje „bus kas ne taip“.

Gamino kokybiškas plytas


„Tauragės keramika" trejus metus vykdė AB „Panevėžio statybos trestas“ užsakymą ir gamino plytas Vilniuje statomiems Valdovų rūmams. Aloyzas Bertašius, Valdovų rūmų statybos projekto vadovas, „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad Tauragės „keramikiečiai“ plytas pagamino bemaž visam dešimties tūkstančių kvadratinių metrų ploto pastatui.

„Tauragiškiai pagamino visas skylėtas ir pilnavidures plytas, taip pat įvykdė užsakymą pagaminti kelias dešimtis tūkstančių restauracinių plytų. Geros tai plytos, neturėjom jokių priekaištų“, – „Tauragės kurjeriui" apie bendradarbiavimą su Tauragės „keramikiečiais“ pasakojo A. Bertašius, nustebintas žinios, kad įmonė nebeveikia.

REKLAMA

Anot projekto vadovo, didžioji dalis Tauragėje pagamintų plytų buvo įprastų matmenų. Tik esą buvo suderėta, kad jos bus aukštesnės markės ir atsparesnės šalčiui už įprastines plytas.

Statybininkai dar gaus plytų


A. Bertašius „Tauragės kurjeriui" sakė, kad „Tauragės keramika“ paskutines Valdovų rūmams skirtas plytas turi pristatyti balandžio mėnesį.

„Išorinių sienų statyba jau baigiama, tai natūralu, kad ir plytų nebereikės“, – apie bendradarbiavimą su tauragiškiais kalbėjo projekto vadovas.

A. Bertašiaus nuomone, kiekvienas tauragiškis, atvažiavęs į Vilnių, didžiuodamasis galės pasigirti, kad Valdovų rūmai pastatyti iš jo mieste pagamintų plytų.

REKLAMA

Paskutinės plytos važiuos į Rusiją


Paskutinės Valdovų rūmams skirtos plytos jau pagamintos. Jos kol kas sukrautos „Tauragės keramikos“ sandėliuose ir į

statybvietę bus išvežtos tada, kai jų prireiks. Taip „Tauragės kurjeriui“ sakė įmonės vadovas K. Jokimas. Direktoriaus teigimu, sandėliuose yra ir Rusijos rinkai skirtų plytų, ketinamų parduoti Karaliaučiuje. Šios plytos – paskutinis kelis dešimtmečius sėkmingai gyvavusios ir nemažai daliai Tauragės gyventojų darbo davusios gamyklos gaminys.

Įmonę palieka skaudančia širdimi


Iš „Tauragės keramikos“ atleisti darbuotojai savo ilgametį darbą palieka su širdgėla. Į redakciją paskambinę keletas jų tikino iš įmonės vadovo nesulaukę informacijos, kas „Tauragės keramikos“ laukia ateityje. Ilgus metus bendrovėje dirbęs vyras sakė esąs įsitikinęs, kad bendrovė nebeprisikels.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keramika“ mirė. Žmonės po 40 metų išdirbo, skaudu, buvo stipri bendrovė. Niekas mums nepaaiškino, kodėl pavasarį remontavo meistrų kambarį, išleido tam nemažai pinigų, jei bendrovę reikia uždaryti, kas bus su jos turtu. Negi neturime teisės žinoti?“ – apmaudžiai kalbėjo tauragiškis.

Gintaras Gražinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų