REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jonas Jagminas

LSDP tarybos narys

LSDP kandidatas vienmandatėje Plungės - Rietavo rinkimų apygardoje Nr. 35

LSDP daugiamandatės apygardos sąraše Nr. 29

REKLAMA
REKLAMA

Gimė 1949 m. birželio 20 d. Tytuvėnuose, Kelmės rajone, tarnautojo šeimoje. Mokėsi Tytuvėnų pradinėje ir vidurinėje mokyklose.

REKLAMA

Būdamas 15 metų pradėjo darbinę biografiją. Dirbo Tytuvėnų durpių įmonėje darbininku, šaltkalviu remontininku. Vėliau baigęs traktorininkų kursus dirbo traktorininku Kelmės MSV, Tytuvėnų miškų ūkyje. Baigė Smalininkų žemės ūkio mechanizacijos technikumą ir įgijo techniko mechaniko specialybę.

1972 m. pradėjo dirbti Raseinių rajono „Lenino keliu“ kolūkyje vyriausiuoju inžinieriumi mechaniku.

1973 m. gyvenimo aplinkybių verčiamas persikėlė gyventi į Kėdainių rajone esančio Lietuvos hidrotechnikos ir melioracijos mokslinio tyrimo instituto eksperimentinio ūkio Keleriškių skyrių. Buvo paskirtas šio skyriaus valdytoju.

REKLAMA
REKLAMA

1974 m. įstojo į Lietuvos žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto neakivaizdinį skyrių. Kaip jaunas žemės ūkio specialistas Kėdainių rajono vadovybės buvo pasiųstas į vadovaujančiųjų darbuotojų kursus prie Lietuvos žemės ūkio akademijos.

1975 m. kolūkio „Tarybinis rytas“ kolūkiečių visuotiniame susirinkime buvo išrinktas šio kolūkio valdybos pirmininku.

1976 m. sujungus „Tarybinio ūkio“ ir Truskavos kolūkius, buvo išrinktas tuomet stambiausio Lietuvoje (sujungti trys kolūkiai) „Varpos“ kolūkio pirmininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1979 m. baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją, įgijo mokslinio agronomo kvalifikaciją.

Kėdainiuose tris kadencijas iš eilės buvo renkamas rajono tarybos deputatu.

1980 m. LTSR žemės ūkio ministro M. Grigaliūno įsakymu buvo paskirtas Rietavo tarybinio ūkio technikumo direktoriumi, subūrė gerą ir darbingą kolektyvą.

1982 m. įstojo į Lietuvos žemdirbystės mokslinių tyrimų instituto (Dotnuva) aspirantūrą.

1987 m. tuometinio LKP CK sprendimu buvo paskirtas vadovauti Šilalės rajonui.

1988 m. Laukuvos rinkimų apygardoje buvo išrinktas LTSR Aukščiausiosios Tarybos deputatu. Aktyviai prisidėjo prie tautinio Lietuvos atgimimo, buvo vienas iš Sąjūdžio įkūrėjų Šilalės rajone. Rajono žmonės pirmajame Sąjūdžio mitinge išrinko į rajono Sąjūdžio tarybą.

REKLAMA

1989 m. buvo pasiūlytas tuo metu aukščiausias postas Lietuvos agropramoniniame komplekse – Lietuvos Respublikos vadovybės sprendimu 1989 m. liepos 4 d. buvo paskirtas LTSR Ministrų Tarybos Pirmininko pavaduotoju, agropramoninio komplekso pirmininku.

1990 m. kovo 11 d. pagal to meto Konstituciją LTSR Ministrų Taryba teikė naujai išrinktai Aukščiausiajai Tarybai atsistatydinimo pareiškimą. Pasitraukęs iš Vyriausybės 1990 m. savo noru parašė pareiškimą ir išstojo iš LKP narių. Už tai LKP CK buvo pasmerktas.

1990 m. birželio mėn. baigė anksčiau pradėtą mokslinį darbą. Disertaciją sėkmingai apgynė Baltarusijos žemdirbystės mokslo tyrimų instituto taryboje, buvo suteiktas žemės ūkio mokslų kandidato laipsnis. Darbas buvo nostrifikuotas Lietuvos Mokslų akademijoje, suteiktas agrarinių mokslų daktaro laipsnis.

REKLAMA

1990 m. rudenį Kietaviškių šiltnamių kombinato darbo kolektyvo tarybos nutarimu ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro V. Knašio įsakymu buvo paskirtas šio kombinato generaliniu direktoriumi. Kombinatas jam vadovaujant pasiekė geriausių rodiklių tarp kitų Lietuvos šiltnamių kombinatų.

1992 m. savo noru išėjo iš kombinato generalinio direktoriaus pareigų ir perėjo dirbti į privatų verslą. Turi akcijų keliose įmonėse.

1999–2004 m. tapo VĮ „Lietuvos naftos produktų agentūra“ generaliniu direktoriumi.

2004 m. Plungės–Rietavo vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Lietuvos Respublikos Seimo nariu. Aktyviai dalyvauja Vilniaus „Rotary“ klubo veikloje. 2004–2005 m. buvo Vilniaus „Rotary“ klubo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2004 m. parašė ir išleido knygą „Grumtynės su likimu: gyvenimas, darbai, mokslininko žvilgsnis į kaimo rytdieną“.

Lietuvos socialdemokratų partijos narys, partijos tarybos narys.

Domisi Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių žemės ūkio plėtros perspektyvomis, kaimo infrastruktūros plėtra, valstybės valdymu ir vietos savivalda.

Pomėgiai – medžioklė, muzika, teatras.

Žmona Audronė Jagminienė (Slavinskaitė) gimė 1953 m. Šiuo metu yra ūkininkė ir valdo jai priklausančius broilerių auginimo kompleksus Širvintų ir Varėnos rajonuose. Sūnus Darius Jagminas gimė 1973 m. Baigęs Lietuvos teisės akademiją dirba teisėsaugos sistemoje. Dukra Evelina Jagminaitė gimė 1979 m., 2006 m. baigė JAV Floridos universiteto magistrantūros studijas ir šiuo metu yra šio universiteto doktorantė. Už dukros mokslą moka pats kandidatas.

Giminių užsienyje neturi. Šeimoje teistų asmenų nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų