REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Totalinis absurdas“, - taip apie Aplinkos ministerijos planus įvesti tiesioginį valdymą Palangoje portalui „Balsas.lt“ sakė Seimo pirmasis vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerija sako, kad artimiausiam Vyriausybės posėdžiui teiks medžiagą, kad būtų sustabdyta Palangos miesto tarybos veikla, ir teigia prašysianti Vyriausybės, jog ši per artimiausią posėdį apsispręstų kreiptis į Seimą, kad Palangoje būtų įvestas tiesioginis valdymas.

REKLAMA

Ministerijos teigimu, to bus prašoma dėl nuolat pažeidinėjamų įstatymų. Tačiau liberalcentristas Algis Čaplikas sako, kad tokie ketinimai yra bandymas išpūsti naują dirbtinį skandalą ir užmaskuoti pačios ministerijos neveiklumą.



Kaltinami – ne tie

„Tai, kad kurortinio sezono įkarštyje pagrindiniame Lietuvos kurorte – Palangoje siūloma įvesti tiesioginį valdymą, yra mažų mažiausiai nevykęs anekdotas“, - piktinosi Seimo vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Čaplikas stebisi, kad Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė, pati būdama tiesiogiai atsakinga už statybos reikalus, tik po trejų „asmeninės priežiūros“ metų pastebėjo, kad Palangos taryboje nėra laiku parengtas ir patvirtintas bendrasis miesto planas, taip pat neva nepaisoma galiojančio paminklotvarkinio plano.

„Tai (...) yra pačios ministerijos klerkės nemokėjimo dirbti pavyzdys“, - rašoma A. Čapliko pranešime spaudai.

A. Čapliko teigimu, Aplinkos ministerija Palangos problemas turėtų pradėti spręsti nuo Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės, kadangi ji „privalėjo tiesiogiai kontroliuoti ir teisinėmis priemonėmis kovoti su galimais Palangos miesto tarybos pažeidimais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangos meras Liberalų ir centro sąjungos narys Vytautas Stalmokas teigia, kad sprendimus, dėl kurių piktinasi ministerija, priėmė buvusi taryba.

„Nežinau nė vieno teismo sprendimo, kad mes šiurkščiai pažeidinėjame Konstituciją ar įstatymus. Aš manau, kad tai kažkokie priešrinkiminiai triukai – nepakalbėjus su savivaldybe imti ir nuversti išrinktą tarybą“, – teigė V. Stalmokas.

Dirbtinis skandalas?

Liberalcentristo įsitikinimu, šie ketinimai įvesti tiesioginį valdymą Palangoje yra ne kas kita, o siekimas dirbtinai sukurti skandalą ir nukreipti dėmesį nuo pačios ministerijos padarytų klaidų Neringoje.

REKLAMA

„Panašu, kad Aplinkos ministerija savo nesėkmes Neringoje nutarė užmaskuoti skambiais pareiškimais apie tiesioginį valdymą Palangoje, nors turbūt pati suvokia, kad tam nėra nei objektyvių, nei subjektyvių galimybių“, - savo nuomonę dėsto A. Čaplikas.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad per visą nepriklausomybės istoriją tiesioginio valdymo Lietuvoje nebuvo įvesta nė viename šalies mieste.

Liberalcentristas neatmeta galimybės, kad tai yra siekis „nuimti“ kokio nors politiko galvą, taip pademonstruojant neva aktyvią Aplinkos ministerijos veiklą.

REKLAMA

Begalė pažeidimų

Aplinkos ministerija teigia, kad tiesioginis valdymas Palangos miesto savivaldybėje siūlomas ne be pagrindo – savivaldybės taryba šiurkščiai pažeidinėja įstatymus.

„Susipažinus su vykdoma Palangos miesto plėtra šalies pajūryje, nagrinėjant parengtus ir patvirtintus detaliuosius planus, pastebėta tendencija planuoti šio miesto teritoriją pagal detaliuosius planus, ignoruojant Palangos miesto centrinės dalies detalųjį planą“, - Aplinkos ministerijos pranešime cituojama ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ministerijos, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija patikrino 10 detaliųjų planų, patvirtintų Palangos miesto savivaldybės tarybos, teisėtumą. Visais atvejais buvo nustatyti pažeidimai.

Prokuratūra dėl 8 atvejų pateikė teismui prašymus dėl administracinių aktų panaikinimo. Šeši detalieji planai buvo patvirtinti 2003-2007 metų kadencijos Palangos savivaldybės tarybos sprendimais. Minėtų ginčijamų detaliųjų planų pagrindu išduoti 3 statybos leidimai pastatams Palangos centrinėse gatvėse. Dabar jau pateikti prašymai teismams dėl minėtų administracinių aktų panaikinimo.

REKLAMA

Keturi Palangos miesto savivaldybės tarybos nariai - Pranas Žeimys, Šarūnas Vaitkus, Mindaugas Skritulskas ir Dainius Želvys, - vertindami dabartinės miesto tarybos sprendimus pareiškė pritariantys iniciatyvai įvesti tiesioginį Vyriausybės valdymą Palangos mieste.

Išplatintame pranešime jie pažymi, kad didžiausiame Lietuvos kurorte jau antri metai vyrauja teisinis nihilizmas, dėl ko nemažą dalį tarybos priimtų sprendimų, įteisinančių agresyvią Palangos kurorto urbanizaciją, šiuo metu tiria prokuratūra.

Grupė tarybos narių atkreipia dėmesį, jog tokius sprendimus miesto taryba priima iš anksto žinodama, kad pažeidžia įstatymus ir kitus teisės aktus.

REKLAMA

Kaip pavyzdį pasirašiusieji pranešimą mini pastarajame miesto tarybos posėdyje liepos 31 dieną priimtą sprendimą „Dėl Vanagupės g. 28, 30, 32, 34, Palangoje detalaus plano tvirtinimo“.

Anot jų, svarstant šį klausimą kurorto vyriausiasis architektas Feliksas Jackevičius ir opozicijoje esantys tarybos nariai įspėjo, kad minėtasis detalusis žemės sklypo planas prieštarauja Palangos miesto generaliniam (bendrajam) planui bei kitiems teisės aktams. Tačiau dauguma miesto tarybos narių pritarė dokumentui, kuriuo buvo įteisinta trijų daugiaaukščių statyba 78 arų žemės sklype be reikiamų 280-320 automobilių stovėjimo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis pavyzdys, kaip ir daugelis kitų, taip pat ir tas faktas, kad mero pavaduotojui Rimantui Garoliui yra pareikšti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi išduodant statybos leidimą, rodo, kad dabartinė Palangos miesto taryba nepajėgi priimti skaidrius ir teisėtus sprendimus, kurie tenkintų ne siaurus atskirų verslininkų, bet visuomenės interesus“, - teigia keturi kurorto tarybos nariai.

Gegužę Klaipėdos prokurorai įtarė, jog Palangos vicemeras liberalcentristas Rimantas Garolis, verslininkui išduodamas leidimą statyti šalia kopų, piktnaudžiavo tarnyba, klastojo dokumentus. Ši byla pasiekė teismą.

REKLAMA

Praeitą savaitę už įstatymų pažeidimus projektuojant pastatus Palangoje Architektų rūmai nubaudė penkis architektus.

Prokurorai tiria kai kurių statybų pajūryje teisėtumą.

Įstatymas numato, kad tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje gali būti įvedamas Seimo nutarimu, jeigu remdamasi teismų sprendimais Vyriausybė konstatuoja, kad savivaldybės taryba šiurkščiai pažeidinėja Konstituciją ir įstatymus.

Ekspertai teigia, kad, jei bus įrodyta, jog šios kadencijos Palangos miesto taryba teismuose gynė neteisėtus savo pirmtakų sprendimus arba jų neatšaukė, tai gali būti konstatuota, kad ji tokiems sprendimams pritaria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų