REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų šaliai atstovaujantys Europos Parlamento (EP) nariai džiaugiasi, kad per pasibaigusią pavasario plenarinių posėdžių sesiją po kelerių metų pertraukos jiems pavyko vaisingai padirbėti, ra6o penktadienio "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Vakar EP baigė pavasario sesiją ir išėjo mėnesio atostogų. Mūsų šalies europarlamentarai jau svajoja apie vasaros malonumus, dėlioja kelionių maršrutus arba, priešingai, planuoja naujus darbus.

REKLAMA

Apžvelgdami per pastarąjį pusmetį nuveiktus darbus ir priimtus sprendimus, Briuselio politikai pažymi, kad sesija nebuvo kuo nors ypatinga, bet vis dėlto svarbi ir rezultatyvi. Jie džiaugiasi ne tik pavieniais savo laimėjimais, bet ir tuo, kad pavyko vieningai suremti pečius siekiant spręsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo klausimą.

Sujudimas dėl jėgainės

EP narys Vytautas Landsbergis teigė, kad Lietuvai atstovaujančius europarlamentarus suvienijo po 2009-ųjų mūsų šaliai prognozuojamos ne itin geros perspektyvos. „Šiuo klausimu mes, Lietuvai atstovaujantys europarlamentarai, ieškome bendros kalbos. Po ketverių metų darbo EP - tai jau savotiška pažanga“, - aiškino V.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šalies EP nariai svarsto, kaip dar labiau atkreipti Europos Komisijos dėmesį į numatytą IAE uždarymą ir dėl to kilsiančius sunkumus. Anot V.Landsbergio, mūsų europarlamentarų iniciatyva EP dėl to galėtų parengti rekomendaciją EK ir Europos Tarybai. Vis dėlto kai kurie mūsų šalies EP nariai nemano, kad tokiomis priemonėmis pavyktų išgelbėti situaciją. Europarlamentarė Ona Juknevičienė LŽ sakė, kad kreiptis į EK dėl jėgainės uždarymo jau per vėlu. „Kalbėdami apie IAE darbo pratęsimą esame vieningi, tačiau reikia suprasti, kad traukinys jau nuvažiavo“, - tvirtino ji. Panašiai mąstė ir europarlamentaras Justas Paleckis. Anot jo, net jeigu EP Lietuvos atstovams pavyktų paveikti kolegas iš kitų šalių ir priimti panašią rezoliuciją, ji nesuvaidintų esminio vaidmens. „EP tokiais klausimais neturi lemiamo balso. Rezoliucija dėl IAE darbo pratęsimo tikrai nebūtų dokumentas, kuris galėtų ką nors pakeisti“, - tvirtino J.Paleckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiškesnės pozicijos

Mūsų šalies europarlamentarai per pasibaigusią EP pavasario sesiją ne tik rūpinosi IAE reikalais, bet ir sprendė kitus visai Europai svarbius klausimus.

V.Landsbergis džiaugėsi, kad pastaruoju metu EP suaktyvėjo diskusijos apie sovietinį režimą ir jo pavergtoms Europos tautoms padarytą žalą. „Man teko susidurti su aiškesne bei aktyvesne EP pozicija dėl mūsų šalies santykių su Rusija ir bendrų mūsų praeities klausimų“, - tvirtino europarlamentaras. V.Landsbergis sakė tikįs, kad nebe už kalnų tas metas, kai komunistinį režimą ir jo veiklą Europos Sąjungos (ES) teisiniuose dokumentuose pavyks prilyginti nacistinės Vokietijos padarytiems nusikaltimams.

REKLAMA

Europarlamentaras Šarūnas Birutis tarp svarbiausių EP darbų paminėjo sureguliuotus tam tikrus energetikos klausimus. „Patvirtintas Trečiasis energetikos paketas labai svarbus ir Lietuvai, nes numato energetikos rinkos liberalizavimą. Manau, kad pasiekėme tikrai gerų ir subalansuotų rezultatų, naudingų vartotojams“, - įsitikinęs jis.

Reikalavimai dėl dujotiekio

Energetinės srities reguliavimą, kaip vieną svarbiausių praėjusios sesijos darbų, išskyrė ir O.Juknevičienė. Europarlamentarė pasidžiaugė, kad jos iniciatyva EP pavyko pataisyti socialinius reikalus tarp Bendrijos narių koordinuojantį reglamentą. Pagal jį keliaujantys, gyvenantys ir dirbantys ES piliečiai kiekvienoje valstybėje narėje galės gauti reikalingas socialines išmokas.

REKLAMA

O.Juknevičienės nuomone, svarbu ir tai, kad EP palaimino dalį migracijos teisės dokumentų, kuriuose numatyti nelegalių migrantų sulaikymo ir išsiuntimo iš šalies reikalavimai, apibrėžta atsakomybė juos įdarbinusiam darbdaviui.

J.Paleckis atkreipė dėmesį į suintensyvėjusią diskusiją dėl ES santykių su Rusija, taip pat į EP priimtą rezoliuciją dėl Baltijos jūra ketinamo tiesti dujotiekio „Nord Stream“. Joje europarlamentarai pareikalavo įvertinti dujotiekio poveikį aplinkai, apsvarstyti alternatyvius jo maršrutus bei aiškiai numatyti atsakomybę už galimą žalą aplinkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia darbingas ruduo

Mėnesio atostogų išėjusių europarlamentarų galvas jau varsto mintys apie jų dar laukiančius darbus. Dauguma mūsų šaliai atstovaujančių EP narių priešpaskutinės savo kadencijos sesijos metu ruošiasi gerokai paplušėti.

Padedamas kolegų EP, V.Lansbergis, nelaukdamas įstrigusio Lisabonos sutarties ratifikavimo, mėgins įtvirtinti vieningą ES energetinę politiką. „Būtina, kad tai taptų realybe, kad sparčiau būtų tiesiamos elektros tinklų jungtys tarp Bendrijos narių ir pavienės ES valstybės neturėtų problemų dėl energetinio bado“, - aiškino jis.

REKLAMA

Europarlamentaras Gintaras Didžiokas jau svarsto apie laukiančius darbus žemės ūkio srityje. Kaip vieną reikšmingiausių rudens sesijos darbų jis nurodė strategiją, nuo kurios priklausys, kaip po 2013-ųjų bus plėtojami ES žemės ūkio ir maisto sektoriai. „Mūsų laukia labai svarbus ruduo, nes nuo to, kaip suformuluosime savo norus ir juos įtrauksime į tą dokumentą, priklausys mūsų žemės ūkio ateitis“, - aiškino europarlamentaras.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų