REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus socialdemokratai toliau lieka sustabdę frakcijos dalyvavimą sostinės savivaldybės valdančiojoje koalicijoje, tačiau savo žmonių iš turimų postų neatšauks. Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį vykusiame Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus tarybos posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai - daugumoje, kuri susidarys

„Nutarimą dėl mūsų dalyvavimo šioje valdančioje koalicijoje mes sustabdėme, iki nepaaiškės naujos aplinkybės, o šitą laiką mes išnaudosime tolimesnėms konsultacijoms su kitomis frakcijomis, tuo atveju ir su centro dviem frakcijomis, kurios iškėlė iniciatyvą (formuoti naują koaliciją - BNS), bandysime aiškintis galimybes visas absoliučiai, kad kuo greičiau Vilniuje nusistovėtų aiški dauguma“, - žurnalistams po posėdžio sakė LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Romas Adomavičius.

REKLAMA

Tačiau paklaustas, ar ketina atšaukti socialdemokratus iš administracijos direktoriaus ir komitetų pirmininkų postų, R.Adomavičius buvo ne toks konkretus.

„Tai reiškia, kad nedalyvaujame priimant politinius sprendimus skiriant ir atleidžiant pareigūnus, kurie neaišku, kokios daugumos jie yra ir ar jie neš atsakomybę. Atšaukti ką nors nėra jokios prasmės, kadangi nėra kam atiduoti. Tarkime, reikėtų paskirti naują administracijos direktorių. Tegu ir blogas direktorius, bet vis tiek yra aišku, yra departamentai, jie turi dirbti, jie turi rinktis. Jeigu mes atšaukiame, padarome chaosą“, - dėstė skyriaus pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, jog „mes lygiai taip pat neagituojame už Juozo Imbraso (dabartinio mero-BNS) interpeliaciją, nes suprantame, kad padarysime visišką bevaldystę“.

Paprašytas įvardyti savo padėtį tarp pozicijos ir opozicijos, R.Adomavičius teigė, kad LSDP frakcija yra „Vilniaus miesto konstruktyvioje daugumoje, kuri sudarys“.

Padėtis - prasta

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Audrius Rudys, posėdyje pristatydamas klausimą „Dėl padėties sostinės valdančiojoje koalicijoje“ siūlė „pradėti nuo švaraus lapo“ ir situaciją sostinės savivaldybėje „spręsti radikaliai iš naujo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esamoje situacijoje beveik neįmanoma priimti kokių nors sprendimų“, - iš tribūnos dėstė A.Rudys.

„Opozicija mus gali apkaltinti, kad mes nedarome ryžtingų žingsnių perimti miesto valdymo ir ką nors sutvarkyti, o dabartinis branduolys valdančiosios koalicijos taip pat mus gali apkaltinti, kad mes neprisidedame konstruktyviu darbu prie tolimesnio miesto klestėjimo. Tenka apgailestauti, kad ir viename, ir kitame pasisakyme, ko gero, yra tiesios“, - sakė R.Rudys.

Viešai konstatavę, kad padėtis sostinės savivaldybėje - prasta, socdemai iš tarybos posėdžio išprašė žurnalistus ir pasiliko vieni spręsti, kaip turėtų elgtis frakcija.

REKLAMA

Prieš susirenkant tarybai tikėtasi, kad ji pareikš poziciją dėl liberalų trečiadienį pasiūlytos iniciatyvos meru kelti liberalsąjūdietį Arūną Štarą ir formuoti naują daugumą, tačiau R.Adomavičius žurnalistams sakė, kad po tarybos posėdžio LSDP niekam jokių signalų nesiunčia ir derėsis su visais.

Socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas anksčiau ketvirtadienį teigė, kad liberalų pasiūlyta kandidatūra - „įmanoma“, bet prioritetas yra iškovoti mero vietą savo partijai. Jo teigimu, socialdemokratų kandidatas į sostinės vadovo postą yra R.Adomavičius.

REKLAMA

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) bei Liberalų sąjūdis trečiadienį paskelbė į sostinės mero postą siūlantys A.Štarą bei pakvietė prie naujos daugumos formavimo prisijungti kitas Vilniaus miesto savivaldybės frakcijas, pirmiausia - Tėvynės sąjungos ir Socialdemokratų partijos. Šiuo metu A.Štaras yra Liberalų sąjūdžio frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas, anksčiau jis ėjo sostinės vicemero pareigas.

Šiuo metu sostinei vadovauja partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Juozas Imbrasas. Meras tikina nieko blogo nepadaręs, kad būtų atstatydintas, dėl to siūlymus liberalsąjūdiečiui Arūnui Štarui užimti jo postą vadina priešrinkime vaidyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint pakeisti merą turi būti inicijuojama interpeliacijos procedūra.

Pagal savivaldos įstatymą, meras ir jo pavaduotojai netenka savo įgaliojimų prieš terminą, jeigu už nepasitikėjimą jais balsuoja ne mažiau kaip pusė visų tarybos narių. Tačiau jeigu sprendimas atleisti merą ar jo pavaduotoją nepriimamas, šį klausimą pakartotinai svarstyti galima tik po metų.

Dabar valdančiąją koaliciją sostinės taryboje sudaro „Tvarka ir teisingumas“ (11 mandatų), Lenkų rinkimų akcija (6), ir Nepriklausoma frakcija (5 mandatai). Socialdemokratai, turintys 5 vietas savivaldybės taryboje, po savivaldybę sukrėtusio korupcijos skandalo paskelbė laikinai sustabdantys frakcijos dalyvavimą koalicijoje.

Liberalų sąjūdžiui rinkimai lėmė 4 mandatus, jie skelbiasi esantys konstruktyvia opozicija. Valdantiesiems oponuojantys konservatoriai taryboje turi 10 vietų, liberalcentristai - 9.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje iš viso yra 51 nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų