REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos scenoje penktąjį kartą atgims Modesto Musorgskio opera "Borisas Godunovas".

Į premjerinius spektaklius vasario 29 bei kovo 1 ir 8 dienomis pakvies Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

REKLAMA
REKLAMA

Operą Vilniuje statantis lenkų režisierius Mariuszas Trelinskis teigia siekiantis, kad kūrinys būtų patrauklus ir suprantamas šių dienų žiūrovui.

REKLAMA

"Man svarbu, kad opera būtų nuostabus muzikinis, meninis kūrinys, ir čia labai didelis vaidmuo tenka dirigentui. Kita vertus, man svarbu, kad ši opera turėtų prasmę, kad ji jaudintų kiekvieną iš mūsų, kad mes neliktume abejingi. Statydamas įvairius kūrinius, stengiuosi surasti tokius elementus, kurie būtų įdomūs mums, gyvenantiems šiuolaikiniame pasaulyje", - spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo režisierius.

R.Trelinskis scenoje perteiks Boriso Godunovo - Rusijos caro ir valdovo - istoriją, jo iškilimą ir žlugimą, atskleis dramatišką herojaus likimą.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes visi turime televizorių ir žinome, kas yra politika, valdžia. Nuo Boriso Godunovo laikų politika vykdoma tais pačiais būdais. Keičiasi tik kostiumai, dekoracijos, o esmė lieka ta pati. Mane labiausiai domino žmogiškasis matmuo, kuris, mano mano akimis žiūrint, yra tragiškas. Mano tikslas - papasakoti istoriją apie žmogų, atskleisti politinę kovą, kurioje visi kovoja prieš visus. Aš ieškau dramos, stiprių žmonių charakterių, tikrų istorijų, kurias galima būtų autentiškai papasakoti scenoje", - kalbėjo režisierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot spektaklio muzikos vadovo ir dirigento Roberto Šervenikas, opera yra įdomi, bet sudėtinga.

"Solistams dirbti sudėtinga ir nelengva, režisierius jiems kelia daug užduočių. Su jais dirbama kaip su dramos aktoriais", - pasakojo R.Šervenikas.

Operoje pagrindinius vaidmenis kuria lietuvių solistai bei svečiai iš užsienio: Vladimiras Prudnikovas, Edemas Umerovas, Vytautas Kurnickas, Audrius Rubežius, Vytautas Bakula, Sergėjus Grankvistas ir kiti.

Spektaklio scenografiją kuria Borisas Kudlička, choreografiją - Tomaszas Wygoda, kostiumų dailininkė Magdalena Musial.

REKLAMA

"Borisas Godunovas" - viena iš populiariausių rusų operų, dažnai statoma pasaulyje. Prie jos garsinimo daug prisidėjo legendinis rusų solistas Fiodoras Šaliapinas. Su Boriso vaidmeniu jis nesiskyrė visą gyvenimą, dainavo jį Milano "La scala" teatre, Paryžiuje, Londone, Niujorke, Buenos Airėse.

F.Šaliapinas Borisą Godunovą dainavo ir Kauno valstybiniame teatre, kuriame opera pastatyta 1930 metais. Ją dirigavo Mykolas Bukša, scenografiją kūrė Mstislavas Dobužinskis. Vėliau Lietuvoje atgimė dar tris kartus: 1944-aisiais, 1950-aisiais ir 1982-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų