REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vairuotojai už degalus jau moka rekordiškai dideles kainas, nors šios vis dar yra mažesnės nei kitose Vakarų Europos valstybėse. Tuo naudojasi pasienyje gyvenantys Lenkijos piliečiai, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Tikisi daugiau klientų

Lietuviai pigesnių degalų vežasi iš Rusijos ar Baltarusijos, o lenkai gana dažnai renkasi Lietuvos pasienyje esančias degalines. Pakilus pasienio užkardams degalinių operatoriai tikisi sulaukti dar daugiau klientų iš gretimos valstybės.

REKLAMA

„Pasienyje pardavimas tikrai nemažas, jis beveik prilygsta apyvartai Vilniuje, tačiau pasakyti, kokia dalis degalų parduodama lenkams, labai sunku. Niekas tokios apskaitos neveda. Po kelias mašina su lenkiškais numeriais mūsų degalinėse sustoja kiekvieną dieną, bet daugiausia degalų pilama į sunkiasvorių automobilių bakus. Aišku, visai realu, kad įvertinę kainų skirtumą netoli sienos gyvenantys asmenys degalų pirkti važiuoja į Lietuvą“, – svarstė „Statoil Lietuva“ Pardavimų ir logistikos departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Gaišo laiką pasienyje

Jam pritarė ir bendrovės „Lukoil“ atstovas Dalius Drevinskas: „Nėra taip, kaip prie Baltarusijos sienos, kur žmonės su kanistrais laukia, bet mašinų iš Lenkijos būna visai nemažai. Tačiau negaliu pasakyti, ar jie sustoja važiuodami pakeliui, ar atvažiuoja specialiai įsigyti degalų.“

Lenkai ir pasienyje gyvenantys Lenkijos lietuviai degalų piltis į Lietuvą važiuodavo ir anksčiau, tačiau ne vienas susimąstydavo, ar dėl keliasdešimties sutaupytų zlotų verta gaišti laiką pasienio postuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsiplėtus Šengeno erdvei užkardų nebeliko: Punsko, Seinų ir kitų pasienio vietovių gyventojams nuvykti į Lietuvą yra tas pats, kaip aplankyti kaimyną.

Mieliau važiuoja į Lietuvą

Punske degalinė yra, tačiau daugelis vietos gyventojų yra nepatenkinti parduodamų degalų kokybe, todėl įsigyti benzino ar dyzelino važiuoja į maždaug 10 km nutolusias Šipliškes. Panašus atstumas ir iki Lietuvos, tik degalai čia beveik zlotu pigesni nei Lenkijoje.

„Specialiai į Lietuvą nevažiuoju, bet kai grįžtu iš Suvalkų, pakeliui užsuku ir į Kalvarijas arba kitą arčiau esančią degalinę. Kodėl turėčiau pirkti brangesnius degalus Šipliškėse arba Suvalkuose, kur jie kainuoja apie 4,4 zloto, kai pavažiavus keletą kilometrų toliau jie maždaug zlotu pigesni? Tai gal neatrodo labai daug, bet kai pili pilną baką, apie 65 litrus, tai gali sutaupyti visai nemažai – per 60 zlotų (apie 58 litus – red. past.). Aišku, nevažinėju ten kiekvieną savaitę, bet dabar, kai atsivėrė sienos, mieliau važiuoju į Lietuvą“, – prisipažino Punske gyvenantis Adomas Valinčius.

REKLAMA

Vaikinas taip pat prasitarė planuojantis įsigyti kurios nors degalinės Lietuvoje nuolaidų kortelę.

Proga apsipirkti

Degalų į Lietuvą neretai važiuoja ir kiti Punsko gyventojai. Stasio Jurkūno sūnus mokosi Lietuvoje. Vyras tikino benzino perkantis kiekvieną kartą, kai tenka atžalą pasitikti ar nuvežti į traukinių stotį Kalvarijose.

„Aš labai nedaug važinėju, o ir automobilis nedidelis, tai pilno bako man pakanka beveik dviem mėnesiams. O maždaug kas tiek laiko grįžta sūnus. Benzino Lietuvoje užsipilu ir prieš šventes, nes tuomet važiuojame į Kalvarijas apsipirkti. Lietuvoje šiek tiek pigesnis ir alkoholis, tad neretas punskietis važiuoja ten į parduotuves“, – pasakojo S.Jurkūnas.

Tiesa, nuo šiol degalų kainos Lietuvoje jau nebe taip džiugins Lenkijos gyventojus. Tačiau pastarieji teigia vis tiek pirksiantys lietuviškus degalus tol, kol išliks kainų skirtumas.

Gintautas Degutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų