REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Džiaugiuosi, kad kūrybos namų „Trinité“ parduotuvė, atsidariusi Vilniuje, Literatų gatvėje birželio mėnesį, vis dar gyva ir kuria naujas madų kolekcijas. Demokratiška, originali, laisva ir nereglamentuota mada dar nenumirė. Antradienį keturi boutique dizaineriai Giedrius Paulauskas, Agnė Kuzmickaitė, Dovilė Gudačiauskaitė ir Vitalis Čepkauskas pristatė rudens/žiemos asortimentą. Modelius demonstravo ne profesionalūs modeliai, o patys autoriai ir jų giminės. Ne žygiuodami specifine modelių eisena, o pozuodami jaukioms šeimyninėms fotografijoms. Visa tai žadina optimizmą – net ir mados pasaulyje gali nebūti idealių proporcijų ir privalomų standartų.

REKLAMA
REKLAMA

„Trinité“ stilius, aišku, išlieka. Prieš žiemą nesiuvami kailiniai, auliniai batai ir kita sunkioji artilerija. Ankstesnį garderobą papildo šaltojo sezono vienetai, išsiskiriantys ne šiltumu, o naujomis tos pačios stilistikos formomis, sprendimais, spalvomis.

REKLAMA

Tebežavi Giedriaus Paulausko konstrukcinis novatoriškumas, kuriuo pagrįstas gaivus, šviežias ir teisingas dekoratyvizmas. Heraldika čia dera su briedžiais, medvilnė – su trikotažo detalėmis. Kai kurie studentai į „Trinité“ neina todėl, kad negali ištverti neįgalėdami nusipirkti jo džinsų, marškinėlių ar batų, kurių skausmingai norisi. Nors kainos ypatingai nekandžioja tų, kurie jau užsidirba – originalių batų pora kainuoja 500 lt. Sunku atsispirti ir pačiam G. Paulauskui – nuo birželio mėnesio jis sunkiai atpažįstamas, pankiškai skiauteriuotas, netgi savo įvaizdį, kaip ir rūbus, sugebantis radikaliai perkonstruoti.

REKLAMA
REKLAMA

Dovilė Gudačiauskaitė taip pat elgiasi protingai. Po ankstesnio persisotinimo ausuotomis kepuraitėmis šį kartą jų temačiau vos vieną ar dvi. Žiūrovai buvo užmėtyti rankinių tipo pagalvėlėmis, kurias galima neštis už rankenėlės. Atrodo, jai rūpi sušildyti, prisijaukinti švelnumu, priversti šyptelėti. Drabužiuose D. Gudačiauskaitė vis dar skoningai senamadiška, lyg būtų pasiskolinusi rūbų modelius iš blusų turgaus ar močiutės spintos. Kolekciją itin pagyvino naujas juodų žirnelių baltame fone motyvas. Liūdnai šventinis, žaismingas rudens puošnumas. (Viena nežymi pastaba – kitą kartą pagalvėlių užrašais geriau neaprašinėti, nes jie disonuoja su tikslia ir minkšta daikto struktūra.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi „Trinité“ autoriai labai skirtingi. Kiekviename boutique asmeniniame kampelyje randi individualybę su konkrečia stilistika, pomėgiais ir klaidomis. Menininko Vitalio Čepkausko drabužiai labai nedrąsūs, nuosaikūs, santūrūs – galbūt autorius vis dar turi profesinį kompleksą ir bando jį kompensuoti savirealizacija kitose meno rūšyse. Tačiau jose jam pritrūksta savikritikos. Ir jei jo papuošaluose dar norėtųsi pasikapstyti, tai skulptūrėlės jau seniai dvelkia monotonija, o paveikslėlius su katinais „Trinité“ teritorijoje reikėtų uždrausti, perkėlus į anoniminius Pilies gatvės plotus.

REKLAMA

Niekaip nepriprantu prie Agnės Kuzmickaitės aitrumo. Jos rūbai skirti ne dėvėti ir glausti, o stebėti juos iš tolo, efektingai apšviestus. Jie nedraugiški kūnui, negaudo jo linijų ir nuolydžių. Galbūt priešiškumas kūnui sudaro jos kūrybos principą, kurio nuosekliai laikomasi?

Dovilė Gudačiauskaitė išvyksta į Londoną neribotam laikui. Nenuostabu ir sveikintina. Ji nenutraukia veiklos „Trinité“ rėmuose.

Galėtų tokių salonų ir kūrybinių grupių susiburti daugiau. Susibūrus lengviau išlikti savarankiškam, autonomiškam. Lengviau daryti tai, ką norisi. Tokiu būdu, turbūt, nepralobsi, tačiau būsi laisvas ir savitas. Taip kurtųsi atsvara miesčioniškiems skonio įpročiams, reglamentuotai madai, nepajudinamiems grožio kanonams. Formuotųsi įvairesnis gyvenimo būdas, miesto kultūros gyvybė. 

REKLAMA


Giedrius Paulauskas pozavo su broliu Laimonu ir drauge Aiste Krasuckaite.


G. Paulausko švarkas su briedžiais.


A. Krasuckaitė ir G. Paulauskas demonstruoja heraldika išmargintus drabužius.


Su Dovile Gudačiauskaite - puseserė Eglė Kudarauskaitė ir brolienė Gabija Gudačiauskienė.


D. Gudačiauskaitės rankinės tipo pagalvėlė.


Vitalio Čepkausko drabužiais pasipuošė brolio dukra Simona Čepkauskaitė, puseserė Zita B. ir brolis Česlovas.


Rudeninis V. Čepkausko modelis.


V. Čepkausko papuošalai.


Agnei Kuzmickaitei padėjo mama Leonora Jekentaitė Kuzmickienė ir draugės Judita Zareckaitė bei Agnė Byčiūtė Jankauskienė.


VU filosofijos katedros docentė L. Jekentaitė Kuzmickienė ir A. Kuzmickaitė.


Visi žavūs vakarėlio herojai. 

Daivos Bareikaitės nuotraukos          

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų