REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacių ir sovietų režimus dauguma apklaustų didžiųjų miestų gyventojų linkę smerkti kaip vienodai nežmoniškus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo savaitraščio "Veidas" užsakymu skambučių centro "Fonitel" birželio 15-18 dienomis atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 500 penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų.

REKLAMA

Penktadalis didžiųjų miestų gyventojų teigia, jog sovietai buvo gerokai žiauresni už nacius, o daugiau kaip 16 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad naciai buvo žiauresni už sovietus.

Penktadaliui apklaustųjų apskritai neįdomi nei praeitis, nei istorinis teisingumas. Jų vertinimu, tai tik istorikų tyrimų objektas.

1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus. Per sovietų okupaciją iš Lietuvos buvo ištremta apie 150 tūkst. žmonių, nemažai jų žuvo tremtyje nuo bado ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad dėl 50 metų trukusios sovietinės okupacijos per trėmimus, egzekucijas, kalėjimus, rezistentų žudynes, priverstinę emigraciją ir žuvusiųjų nepagimdytus vaikus Lietuva neteko beveik milijono savo piliečių. Sovietų okupacijos padarytą žalą Lietuva įvertino 80 milijardų litų.

Vokietija Lietuvą okupavusi buvo 1941-1944 metais. Nacistinės okupacijos metais taip pat rengtos žmonių naikinimo akcijos. Jų metu daugiausia išžudyta žydų - daugiau kaip 200 tūkst.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų