REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Rūta Beišytė ir jos receptai (nuotr. Instagram)

Pasibaigus pirmajam karantinui, daugelis žmonių susidūrė su ne pačiais maloniausias savo kūno pokyčiais, mat jo metu, dėl sumažėjusio judėjimo, priaugo nemažai svorio. Vis daugiau kalbant apie tai, kad netrukus galime sulaukti dar vieno karantino, daugybė žmonių, tikėtina, norės išvengti pavasarį padarytų klaidų.

14

Pasibaigus pirmajam karantinui, daugelis žmonių susidūrė su ne pačiais maloniausias savo kūno pokyčiais, mat jo metu, dėl sumažėjusio judėjimo, priaugo nemažai svorio. Vis daugiau kalbant apie tai, kad netrukus galime sulaukti dar vieno karantino, daugybė žmonių, tikėtina, norės išvengti pavasarį padarytų klaidų.

REKLAMA

Apie tai, kaip reikėtų save prisižiūrėti, o ko – vengti, naujienų portalui tv3.lt papasakojo sporto trenerė Rūta Beišytė.

Paklausta, kokia buvo dažniausia klaida, kurią darė žmonės pirmojo karantino metu priaugę nemažai svorio, trenerė pasakojo, kad tokių buvo net ne viena.

„Žmonės save guodė maistu, dažniau smaližiavo, kylančią nervinę įtampą malšino alkoholiniais gėrimais ir įvairiausiais itin kaloringais patiekalais. Taip pat tapo pasyvesni, mažiau judėjo, negalėjo prisiversti sportuoti namuose“, – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Jei taip nutiktų, kad vėl teks karantinuotis, anot Rūtos, svarbiausia būtų vadovautis sveikos mitybos piramidės principu: „Vengti saldžių, riebių, itin kaloringų patiekalų, gazuotų saldžių gėrimų ir alkoholinių gėrimų. Valgyti daugiau daržovių, idealu  – sezoninių. Daržovių reikėtų suvartoti bent 2-3 porcijas per dieną, jas vartoti neapdorotas, iš jų gaminti sriubas, troškinius, neriebius apkepus.“

REKLAMA

Anot jos, saldumynus taip pat reiktų keisti į protingesnius užkandžius. „Norint patenkinti saldumo poreikį, rinktis ne sausainius ar saldainius, o vaisus ir uogas, idealu – šviežius, ne džiovintus. Taip pat per dieną išgerti ne mažiau, kaip 8 stiklines vandens“, – pridėjo ji.

R. Beišytė pasakojo, kad ne ką mažiau svarbu yra ir išlaikyti reguliarumą. „Pusryčius reiktų suvalgyti ne vėliau, kaip per valandą nuo nubudimo, o vakarienę – ne vėliau, kaip likus 2-3 valandoms iki miego. Visus valgius išskaidžius į 4-6 valgymus (3 pagrindinius ir 1-3 užkandžius)“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, specialistų nuomonė – valgyti tik pagrindinius valgymus, ar leisti sau ir paužkandžiauti – yra nevienoda. Anot Rūtos, tai renkantis svarbiausia yra atkreipti dėmesį į savo pačių poreikius, gyvenimo būdą.

„Kiekvienas yra individualus ir jo mityba priklauso ne tik nuo rekomendacijų, bet ir nuo gyvenimo būdo, kasdieninių aplinkybių. Pirmiausiai reiktų valgyti kuo įvairesnį, neapdorotą, sveikos mitybos piramidės pagrindą atitinkantį maistą. O į kelis – 3 ar 5 kartus skirti – priklauso nuo žmogaus“, – sakė specialistė.

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių išbando ir protarpinį badavimą. Rūta pastebi, kad jis tinka ne visiems, o ir prie papildomo svorio atsikratymo tai gali neprisidėti. „Vienos taisyklės visiems pritaikyti neišeitų. Tačiau, vėlgi, svarbus yra ne tik valgymo laikas, o ir mitybos racionas. Tad jei protarpinis badavimas bus pilnavertės mitybos pagrindu, tuomet viskas gerai. Bet jei tai taps vakarine puota be širdies graužimo, tai gali ne tik nepadėti, bet ir trukdyti lieknėjimui“, – sakė trenerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad prisiversti sportuoti namie kai kuriems tapo tikru iššūkiu, tačiau Rūta pasiūlė būdą, kuris galėtų tam padėti: „Puikiai tinka trenerių pasidalintos treniruotės viešoje erdvėje. Tuomet ir motyvuotis lengviau girdint, kaip sportuoti skatina treneris. Tačiau tam taip pat būtina disciplina – nusistatyti, kiek kartų savaitėje sportuoti, ir nebandyti savęs apgauti ar išsisukti.“

Nevertėtų pamiršti ir treniruočių lauke: „Siūlyčiau pirmiausiai daugiau vaikščioti, bent po 7000-10000 žingsnių per dieną gryname ore, taip pat tinka bėgimas, važinėjimas dviračiu, riedučiais ir t.t. Tai bus puikus kardio.“

REKLAMA

Kalbėdama apie kalorijų skaičiavimą, trenerė atkreipė dėmesį, kad tą daryti būtina ne visiems. „Jei intuityviai su savimi susitarti neišeina ir svoris auga, atrodytų, „iš oro“, ir plika akimi nepavyksta pamatyti savų klaidų, tuomet taip, paskaičiuoti kalorijas būtų pravartu. Taip pamatytumėte pagrindines klaidas, iš kur susirenkamas kalorijų perteklius, ir kaip su tuo kovoti. O jei esate patenkinti savo svoriu ir jis nekinta, tuomet savęs apkrauti griežtu kalorijų skaičiavimu nereikėtų“, – siūlė ji.

O štai paklausta, ką galvoja apie svarstykles, Rūta tai įvardijo kaip vieną iš būdų savo svorio palaikymui. „Taip, svertis pravartu, tik idealiausia tai daryti ryte, prieš valgį“, – pokalbį baigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų