REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors savaitgalį prognozuojami šalčiai iki –25, lietuviai sako, kad šalčių yra išsiilgę ir nosies kišti į lauką nebijo. Medikai jau nusiteikę, kad po savaitgalio sulauks žmonių antplūdžio ir perspėja lauke neužsibūti, mat jau dabar daugėja nušalusių.

Nors savaitgalį prognozuojami šalčiai iki –25, lietuviai sako, kad šalčių yra išsiilgę ir nosies kišti į lauką nebijo. Medikai jau nusiteikę, kad po savaitgalio sulauks žmonių antplūdžio ir perspėja lauke neužsibūti, mat jau dabar daugėja nušalusių.

REKLAMA

Štai, kaip nuo šalčio saugosi gyventojai:

„Aš žemaitis, užgrūdintas Sibire, taip kad užgrūdintas ir nebijau to šalčio.“

„Aš tik džiaugiuosi, jau senai reikėjo tų šalčių.“

„Koroną išnaikinsim gal, Lietuvoje išvarysim, tegu būna daugiau.“

Kol vilniečiai džiaugiasi, kad šaltis jau žnaibo ir dar labiau spustels savaitgalį, medikai su nerimu laukia nušalusių žmonių antplūdžio. Šią žiemą į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę atvežti 6 kojas ar rankas nušalę žmones, kai kuriems galūnių pirštus teko ir amputuoti. Medikai perspėja į tokius šalčius žiūrėti pro pirštus pavojinga. Perspėja be rimtos aprangos lauke būti tik tiek, kiek būtina, daugiausia 10-15 minučių.

„Nušąla kokius pirštukus, atrodo tik pirštukai, bet pakyla infekcija tiek, kad tenka ir blauzdoj, ir šlaunį net amputuot, tai vat pasekmės ilgalaikės, niekados jų nepanaikinsime, jų nesugrąžinsime, atgal kojos neprisiųsim“, – sako Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai sako, kad žmonės ypač turėtų atkreipti dėmesį į savo aprangą. Dėvėti vilnonę ar kailinę kepurę, rinktis natūralaus pluošto audinius arba termo rūbus, avėti batus storu padu, taip geriausiai apsaugosime kojas nuo šalčio. Tačiau svarbu ir nepersistengti, tarp drabužių turi likti tarpai.

REKLAMA

„Neaptempti, laisvesni drabužiai, bet šiltai, bet kad jaustumėt viršutinis tas sluoksnis turėtų būti neaptemptas jums, neturi būt prisiglaudę, čia figūrų demonstruoti nereikia“, – pasakoja V. Vaitkus.

Vaistininkai sako, kad žmonės ruošiasi ir perka šalčiui skirtus kremus odai apsaugot. Pasak vaistininkų, labai svarbu atkreipti dėmesį į kremo sudėtį.

„Pirmiausia toks kremas yra maitinantis, ne drėkinantis. Ir šis kremas, kuris yra saugantis nuo šalčio turi mažai vandens arba išvis jo neturi. Tai yra pagrindinė sąlyga, kas turi būti su šalčio kremu“, – teigia „Eurovaistinės“ atstovė Jovita Juodsnukytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vaistininkų, žmonės perka kremus norėdami sumažinti nutrynimus ir nuo kaukių. Medikai, beje, sako, kad esant tokiems šaltiems orams kaukę dėvėti būtina, nes šaltas oras puiki terpė virusui plisti. Tiesa, prie tokių šalčių rekomenduojama dėvėti medžiagines kaukes, kurios gali ir šildyti.

„Kaukė, jeigu ji storesnė, sakykim, su kokiu gal kailiu šiek tiek ar kažkokiu tarpeliu, kad susidarytų oro tarpas, jis turėtų šildyti. Kad ten visi pergyvena, sako, pasakoja vat sušlampa kaukė. Nu tai keiskit, Jėzau Marija, keiskite tą kaukę ir viskas“, – kalbėjo V. Vaitkus.

Jei pajutote, kad nušalote galūnes, visų pirma, turėtumėte eiti į patalpą ir sušilti, atsargiai nusimauti batus, drabužius ir jokiu būdu nušalusios galūnės nekišti po karštu vandeniu. Vanduo privalo būti kambario temperatūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų