REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keičia Covid-19 valdymą: įtrauks naują ekspertų tarybą

Negerėjant epidemiologinei situacijai iniciatyvos imasi prezidentas Gitanas Nausėda – steigiama patariamoji sveikatos specialistų taryba. Ji rūpinsis COVID-19 pandemijos valdymu ir patirties perdavimu naujai valdžiai.

Negerėjant epidemiologinei situacijai iniciatyvos imasi prezidentas Gitanas Nausėda – steigiama patariamoji sveikatos specialistų taryba. Ji rūpinsis COVID-19 pandemijos valdymu ir patirties perdavimu naujai valdžiai.

REKLAMA

Kaip informavo vyriausiasis prezidento patarėjas Simonas Krėpšta, priimtas sprendimas prie prezidentūros steigti sveikatos ekspertų patariamąją tarybą tam, kad būtų užtikrinta, jog ekspertų balsas būtų girdimas ir įgalintas.

„Antrasis tarybos tikslas – užtikrinti kuo sklandesnį  koronaviruso krizės valdymo perdavimą iš vienų rankų pereinant į kitas“, – sakė jis.

Kaip sakė prezidentūros atstovas, šios ekspertų tarybos tikslas yra laikinas, vėliau ji planuojama perduoti naujajai Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Be jokios abejonė, situacija neramina,  matome eksponentinį užsikrėtimų augimą, tad reikia imtis visų būtinų sprendimų“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Anot jo, tai, ką toliau reikia keisti suvaldant situaciją, turi priklausyti nuo ekspertų įžvalgų ir rekomendacijų.

Situacija blogėja visur

Kaip po susitikimo sakė prof. Edita Sužiedėlienė, tokios tarybos sukvietimas yra daugiau nei savalaikis. Jos teigimu, jau turima 8 mėnesių pandemijos patirtis būtų itin vertinga.

„Vyriausybės įdirbis įvairiose grupėse yra padarytas, tad tuo tikrai bus naudojamasi. Bet situacija yra labai pasikeitusi – tiek politiniame lauke, tiek sveikatos srityje, todėl turi būti priimami nauji sprendimai. (...) Ta situacija pasikeitė ne tik šalyje, bet visoje Europoje, visoje pasaulyje, tad reikia atsižvelgti tiek į įvairius virusologinius dalykus, sprendimus, kurie priimami kitose šalyse“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, antros bangos situacija sparčiai vystosi ir kaimyninėse šalyse.

LSMU prof. Mindaugas Stankūnas pabrėžė, kad ši iniciatyva kiek skiriasi nuo dabar egzistuojančių darbo grupių.

„Ši taryba nėra dėl to, kad ji yra prieš kažką, kad kažkas ką blogai darė, kad praeita valdžia nesiklausė mokslininkų patarimų ir panašiai. Valdžia tikrai klausė, kviesdavo ekspertus, mokslininkus, tikrai bandydavo išgirsti. Bet kuo skiriasi ši prezidento iniciatyva, tai tuo, kad komisija prie Vyriausybės buvo nereguliari“, – kalbėjo jis.

Planuojama, kad ekspertų taryba sudarys apie 30 specialistų, tačiau jie kol kas nėra įvardijami, nes nėra atrinkti. Tą, pasak M. Stankūno, planuojama padaryti artimiausiu metu. Ekspertų taryba turėtų darbą pradėti kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie galbūt dabartinės valdžios padarytas klaidas, M. Stankūnas teigė, kad dar liepą buvo galima numanyti apie būsimą naujų atvejų augimą ir būtinybę stiprinti epidemiologinę atvejų analizę Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

„Tikrai buvo galima pamąstyti, kad tikrai reikės kontaktų atsekamumo“, – sakė jis, tačiau pridūrė, kad dabar reikia galvoti apie tai, kaip šiuo metu galime padaryti geriau.

Nausėda: padėtis rimta

Dar anksčiau prezidentas, reaguodamas į prastėjančią COVID-19 situaciją šalyje, konstatavo, kad „padėtis yra tiek rimta, kad mes turėtume pamiršti visus kitus dalykus ir imtis šios problemos sprendimo“.

REKLAMA

„Tikiuosi, kad ta nauja valdančioji dauguma, kokia ji bebūtų, nediskutuokime apie tai, tikrai suvoks padėties rimtumą, nes padėtis nėra rimta, padėtis yra labai rimta, padėtis yra tiek rimta, kad mes turėtume pamiršti visus kitus dalykus ir imtis būtent šios problemos sprendimo“, – akcentavo prezidentas  ir pabrėžė, kad dėl koronaviruso suvaldymo reiktų turėti nuoseklią ir moksliškai pagrįstą strategiją. 

Prezidentas dar anksčiau pabrėžė, kad svarbu sutelkti ir konsoliduoti mokslininkų pajėgas.

Kaip savaitės pradžioje  konstatavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, šalyje jau fiksuojamas eksponentinis virusu atvejų augimas.

REKLAMA

Per parą – naujas rekordas

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 950 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 350 iš jų registruoti Vilniaus, 152 Kauno, 124 Klaipėdos, 120 Telšių, 97 Šiaulių apskrityse. Dar 35 atvejai registruoti Panevėžio, 32 Tauragės, 28 Marijampolės, 7 Alytaus ir 5 Utenos apskrityse.

Iš šių atvejų didžioji dauguma registruoti, kai asmenys užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas. Tuo metu, atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 142. Tačiau šie skaičiai dar tikslinti, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pranešta apie 6 asmenų mirtis nuo COVID-19.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų