REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistai ragina rudeniui ruoštis iš anksto – ligos neva kibs mažiau, jei stiprinsime imunitetą gėrybėmis iš gamtos. Soduose ir laukuose gausybė vaistinių augalų, kurie ir imunitetą stiprina, ir lytInių problemų turintiems vyrams gelbsti.

Specialistai ragina rudeniui ruoštis iš anksto – ligos neva kibs mažiau, jei stiprinsime imunitetą gėrybėmis iš gamtos. Soduose ir laukuose gausybė vaistinių augalų, kurie ir imunitetą stiprina, ir lytInių problemų turintiems vyrams gelbsti.

REKLAMA

Tautiečiai vardija, kaip stiprino organizmą ruošiasi rudens sezonui:

„Visokių vaisių, uogų, tai jau tikrai sustiprės imunitetas – tiek valgom.“

„Po citriną į dieną suvalgau ir vandens kokius tris litrus išgeriu.“

„Vaikščioju po parką, išsimiegu gerai.“

„Ežiuolės nusipirkau irgi geriu, taip kad daugiau žolelių arbatas.“

Pasak profesorės Onos Ragažinskienės, deja, daugelis vaistažoles prisimena tik susirgę, o juk vasara pats palankiausias metas stiprinti imunitetą vitaminais iš gamtos, ypatingą vietą čia užima ir adaptogenų grupei priskiriami vaistiniai augalai.

REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kad susirgimų rodikliai vis primena apie kylančią antrą Covid-19 infekcijos bangą, o kur dar rudeniop kamuojantys gerklės skausmai, sloga ar įvairios kitos virusinės infekcijos.

REKLAMA

„Ateina ruduo, tas persivertimo metas, ir visi ima sirgti peršalimo ligomis, tai ne tada jau laikas griebtis, kai mes sergame“, – sako Vaistinių augalų sektoriaus vedėja Ona Ragažinskienė.

O štai kaunietės jau paminėta ežiuolė, anot mokslininkės, turi itin platų spektrą biologiškai veikliųjų medžiagų: „Skinamos 60 cm, džiovinamos smulkinamos ir laikomos.“

Ežiuolių arbata stiprina imunitetą, slopina uždegiminius procesus, gerina medžiagų apykaitą, malšina migreninius skausmus, gelbsti gydant įvairias odos ligas: pūslelinę, egzemą, dilgėlinę

REKLAMA
REKLAMA

„Fenolkarboninės rūgštys, kurios turi tą imunomoduliuojantį poveikį, flavonoidai, kurie turi priešuždegiminį poveikį. Nors ir nedidelis eterinių aliejų kiekis, bet jis taip pat labai svarbus, mikro, makro elementai, vitaminai – tai labai unikalus augalas“, – pasakoja O. Ragažinskienė.

Tačiau, kaip sako specialistai, joks vaistinis augalas nėra panacėja, dėl jų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju, ypač sergant lėtinėmis ligomis ar vartojant vaistus, kad nepakenktų. Ežiuolių arbata irgi reikia vartoti atsargiai.

„Jokiais būdais negalima nei užsigerti, nei kartu gerti, nes sustiprinamas hepatotoksinis paracetamolio poveikis, taip pat nevartojamas su kofeino turinčiais preparatais“, – teigia O. Ragažinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie organizmą stiprinančius augalus Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode pasakojanti mokslininkė kviečia paragauti ir vienos jų arbatos.

„Mes ragaujame kininių citrinvyčių lapų arbatą – tai galėtų būti lietuviškas kavos pakaitalas“, – kalbėjo O. Ragažinskienė.

Raudonų uogų kekes nokinantis kininis citrinvytis prilyginamas net ženšeniui, tik gerti jo arbatos negalima padidėjus jautrumui, kai vargina nemiga, sutrikusi širdies veikla ar pakilęs kraujospūdis.

„Puiki priemonė fizinio, protinio pervargimo atvejais ir augalas sustiprina žmogaus imuninę sistemą“, – sako O. Ragažinskienė.

O štai rapontikas ne tik veikia tonizuojančiai, gerina virškinimą, miegą ar atmintį. Čia turėtų suklusti ir potencijos problemų turintys vyrai.

REKLAMA

„Tas augalas būtent impotencijos gydymui oficialioje medicinoje yra naudojamas. Jis turi stimuliuojantį poveikį, stimuliuoja žmogaus visą organizmą ir stimuliuoja hormonalinę sistemą“, – pasakoja O. Ragažinskienė.

Specialistai primena, kad vaistažolių arbatas geriau gerti ryte, vartoti sakingai ir tik išaiškinus, kam jos naudingos, o kam gal net labai žalingos. O imuninę sistemą būtina stiprinti visus metus, tada ir ligos mažiau kibs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų