REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda padėkomis apdovanojo 18 pavyzdingų tėvų iš visos Lietuvos, daugiausia tų, kurie užaugino būrius savų ir svetimų vaikų. Prezidentas ceremonijos metu pasidalijo istorija, kaip daugiau nei prieš 40-imt metų tėtis jį slaugė po vos tragiškai nesibaigusios dviračio avarijos.

Prezidentas Gitanas Nausėda padėkomis apdovanojo 18 pavyzdingų tėvų iš visos Lietuvos, daugiausia tų, kurie užaugino būrius savų ir svetimų vaikų. Prezidentas ceremonijos metu pasidalijo istorija, kaip daugiau nei prieš 40-imt metų tėtis jį slaugė po vos tragiškai nesibaigusios dviračio avarijos.

REKLAMA

Tiesa, medalių „Už nuopelnus Lietuvai“, kokius gauna moterys, vyrai negavo. Mat, pagal galiojančius įstatymus tokius medalius už puoselėjamą šeimos gali gauti tik mamos. Prezidentas mano, kad tokia tvarka neteisybė, todėl Seimui pateikė įstatymų pataisas, kurios turėtų suvienodinti tėčiams ir mamoms skiriamus apdovanojimus.

„Toks liaudiškas posakis yra. Davė Dievas dantis duos ir duoną. Tai buvo mūsų kredo ir niekad nenusivylėm. Vaikų buvo tiek, kiek duos Dievas, mes niekada nesisaugojome“, – sako 16-os vaikų tėvas Tomas Stravinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietis Tomas Stravinskas su žmona Diana žingsniuoja į Prezidentūrą atsiimti padėkos už atsakingą ir pozityvią tėvystę. Stravinskai užaugino net 16-a vaikų.

REKLAMA

„Šiaip jau mes susituokėm labai jauni. Dianai buvo 19-a, man 22-u, ką gali toks jaunuolis ir mergaitė galvoti apie tai, kiek bus vaikų“, – pasakoja T. Stravinskas.

Stravinskų šeimos dydis nustebina ir Prezidentą Gitaną Nausėdą, kuris Daukanto aikštės rūmuose šiandien iš viso apdovanojo 18-a tėvų:

„Šeimoje vienas ar 16-a. Visi jie mums yra brangūs. Jie yra Lietuvos vaikai.“

Padėkos skiriamos už gausias šeimas, iniciatyvą globos ir įvaikinimo srityje, šeimas ir bendruomenę stiprinančias idėjas, už tėvystę ypač sunkiomis gyvenimo aplinkybėmis. Tiesa, medalių „Už nuopelnus Lietuvai“ vyrai dėl galiojančių įstatymų negalėjo gauti. Šiuo medaliu gali būti apdovanotos motinos, pagimdžiusios, užauginusios ir gerai išauklėjusios penkis ir daugiau vaikų, tačiau šiame įstatyme nėra minimi tėvai, globėjai bei rūpintojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Visai neseniai, prieš mėnesį turėjau garbės įteikti medalius už nuopelnus Lietuvai nuostabioms mamoms išauklėjusioms nuostabius vaikus, gausiose šeimose, bet aš šiandien negaliu padaryti to paties jūsų atžvilgiu“, – teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Tėvo dienos proga Nausėda Seimui pateikė Valstybės apdovanojimų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sudaryti galimybę pagerbti tėvus, globėjus bei rūpintojus lygiaverčiai taip, kaip šiuo metu yra pagerbiamos mamos.

„Galbūt ilgą laiką mes šiek tiek tradicionalistiškai supratome šeimos vaidmenį, laikydami, kad motinystė, jos džiaugsmai ir vargai yra alfa ir omega, kad tėtis turi būti šalia, kad tėtis turi būti šalia. Tėtis neturi būti šalia, tėtis turi būti kartu. Jis turi dalintis tais pačiais vargais, džiaugsmais“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas ceremonijos metu pasidalijo istorija, kaip daugiau nei prieš 40-imt metų tėtis jį slaugė po vos tragiškai nesibaigusios dviračio avarijos.

„Tėvukas norėdamas apsaugoti mamą, prisigalvodamas visokiausių priežasčių, kodėl ji negali manęs aplankyti, kad, neduok Dieve, nepamatytų, kokia yra tikroji situacija pats visą laiką buvo šalia. Dieną, naktį ir turbūt būtent tada susiformavo tas gilus ryšis iki šiandien. Jam jau netrukus bus 91-eri metai“, – sako G. Nausėda.

Nausėda tikisi, kad jau kitąmet ne tik mamos, bet ir tėčiai galės gauti medalius.

„Tėtis ir mama, turėtų būti lygiagrečiai tame auklėjime, nes ir tėtis prisideda, ir mama prisideda, tai įdeda vienas vienokių pastangų, kitas kitokių pastangų, čia geras pavyzdys, kad tėčiai dabar yra neužmiršti“, – pasakoja apdovanotas tėvas Jaroslavas Milevskis.

REKLAMA

„Tie vaidmenys, tėvo vaidmuo, nesvarbu, kokiu būdu atėjo vaikas, yra visada tas pats“, – teigia apdovanotas tėvas Zigmas Giedrimas.

„Tas atėjo supratimas, kokia yra svarbi pozicija tėčio, nors ji visada buvo tarsi reikšminga, bet tokia, ne iki galo įvertinta“, – kalbėjo apdovanotas tėvas Vladyslav Bortkevič.

Prezidentui tėvų kandidatūras už indėlį veikiant globos ir įvaikinimo srityje pristatė Lietuvos globėjų ir įvaikintojų asociacija, Lietuvos negalios organizacijų forumas ir asociacija „Savarankiškas gyvenimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų