REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainių ūkininkai jau pradeda bulviakasį. Pirmųjų lietuviškų bulvių derlius džiugina ir jau greitai keliaus į prekybos vietas. O lietuviai šviežienos labai pasiilgę, dažnas turguje klausinėja, ar dar nėra šviežių lietuviškų bulvių. Tik čia kol kas karaliauja pernykštės ir įvežtinės. O kavinių atstovai sako, kad patiekalai iš šviežių lietuviškų bulvių atsiras tik vasaros viduryje, mat jos dabar ir brangios, ir ne viską pavyktų pagaminti.

Kėdainių ūkininkai jau pradeda bulviakasį. Pirmųjų lietuviškų bulvių derlius džiugina ir jau greitai keliaus į prekybos vietas. O lietuviai šviežienos labai pasiilgę, dažnas turguje klausinėja, ar dar nėra šviežių lietuviškų bulvių. Tik čia kol kas karaliauja pernykštės ir įvežtinės. O kavinių atstovai sako, kad patiekalai iš šviežių lietuviškų bulvių atsiras tik vasaros viduryje, mat jos dabar ir brangios, ir ne viską pavyktų pagaminti.

REKLAMA

Kėdainių pašonėje ūkininkaujantis Saulius Dambrauskas, kaip ir žadėjo, pirmąją birželio savaitę pradeda bulviakasį. Darbininkės vos spėja grumstus rinkti ir rūšiuoti bulves pagal dydį. Ūkininkas skaičiuoja tonas ir džiaugiasi – ankstyvosios bulvės tarsi rinktinės.

„Iš hektaro 18 tonų bulvių, tai ganėtinai gerai tokiai datai, aš birželio 5 norėjau pradėti, bet šeštadienis, Tėvo diena, tai kiek anksčiau paplanavom ir nesigailiu dėl to“, – sakė S. Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dambrauskas atvirauja, kad dėl permainingų orų tik kovo antroje pusėje pasodinęs bulves kiek nuogąstavo, ar pavyks užauginti gerą derlių.

„Labai buvo šaltas pavasaris ir pradžia buvo sunki, bet kai prasidėjo lietūs, o pas mus labai lengva žemė – smėlis, buvo uždengta plėvele ir jos pasivijo tą, kas buvo prarasta“, – kalbėjo S. Dambrauskas.

REKLAMA

Nors investicijų ir priežiūros taip anksti sodinant bulves daug, esą palepinti pirkėjus norisi, o ir uždirbti pavyksta. Prekybos centruose ar turguje šviežios lietuviškos bulvės turėtų pasirodyti jau kitą savaitę. Pirkėjai sako jų labai pasiilgę.

„Taip labai, ypač kai yra namie mažų vaikų, tai labai.“

„Nėra lietuviškų dar...“

Pardavėjai pasakoja, kad dažnas, besirenkantis pernykštes lietuviškas bulves ar perkantis kilogramą kitą atvežtų iš Kipro ar Rumunijos, vis klusteli, kada jau ant prekystalių ras savame krašte augintų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Pirkėjai laukia lietuviškų šviežių bulvių, o jos vėluoja“, – sakė pardavėja Vlada.

Pirkėjų negąsdina ir kaina. Nors ūkininkai kilogramą parduoda po 70 centų, atkeliavusios iki prekybos vietos bulvės gerokai išbrangsta – priklausomai nuo dydžio kaina šokteli du ar tris kartus – pirmų lietuviškų bulvių kilogramas ir šiemet kainuos apie du eurus.

Lietuviškų patiekalų restorano atstovė sako, kad geriau nerizikuoti ir iš šviežių bulvių cepelinų negaminti, tik sugadinsite, bet kiti patiekalai bus purūs ir gerokai skanesni.

„Cepelinams, taip vadinamiems didžkukuliams, gaminti naudojamos tik senos bulvės, nes šviežios bulvės labai vandeningos, mažai krakmolo iš jų neįmanoma pagaminti gero cepelino, bet kitiems patiekalams kaip plokštainiai, bulviniai blynai yra labai skanu šviežios bulvės“, – pasakojo „Bernelių užeiga“ maisto technologė Rasa Vasiliauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis kavinių į meniu šviežias lietuviškas bulves įtraukia jau įpusėjus vasarai, kai nukrinta jų kaina.

„Masiškai pradedamos kasti apie birželio pabaigą – liepos pradžią. Tada restoranai ir pradeda jas naudoti, nes pirmos bulvės būna ne tik vandeningos, bet ir labai brangios“, – sakė R. Vasiliauskaitė.

Lietuva nuo seno vadinama bulvinių patiekalų kraštu, o bulvės – antrąja lietuvių duona. Skaičiuojama, kad vienas lietuvis per metus šių daržovių suvalgo apie 100 kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų