REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galimos butų kainų korekcijos laukiantiems žmonėms nekilnojamojo turto ekspertai gerų žinių neturi. Nors butų pardavimams Lietuvoje šturmuojant seniai matytas aukštumas, vis dažniau prisimenami ikikriziniai metai ir po jų sekęs kainų kritimas, tikėtina, kad šį kartą tokio scenarijaus bus išvengta. Esą būsto kainas į viršų gena ne tik neblėstanti paklausa, bet ir tam tikri valstybės žingsniai.

Galimos butų kainų korekcijos laukiantiems žmonėms nekilnojamojo turto ekspertai gerų žinių neturi. Nors butų pardavimams Lietuvoje šturmuojant seniai matytas aukštumas, vis dažniau prisimenami ikikriziniai metai ir po jų sekęs kainų kritimas, tikėtina, kad šį kartą tokio scenarijaus bus išvengta. Esą būsto kainas į viršų gena ne tik neblėstanti paklausa, bet ir tam tikri valstybės žingsniai.

REKLAMA

Registrų centro duomenimis, Vilniuje šių metų vasarį buvo sudaryta net 45 proc. daugiau būstų pirkimo – pardavimo sandorių nei lygiai prieš metus. Na, o Kaune šis rodiklis buvo kone 16 proc. didesnis nei praėjusių metų vasarį.

Tačiau Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas Mindaugas Statulevičius perspėja, kad daryti išvadas kol kas yra per anksti.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, pastarieji du mėnesiai buvo iš ties aktyvūs ir galėjo sukelti prisiminimų apie tai, kas buvo prieš dvylika metų. Bet reikia pasižiūrėti, kas su kuo lyginama. Ir reikėtų pažiūrėti dar bent dviejų trijų mėnesių pardavimų dinamiką. Iš dviejų mėnesių spręsti apie bendrą tendenciją yra sunku“, – tikina M. Statulevičius.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad sandorių statistiką galėjo iškraipyti ir tai, kad į šių metų pradžią buvo perkelta anksčiau įvykusių pardavimo sandorių registracija.

„Jeigu būna buto rezervacija, išankstinė sutartis, visa tai nefigūruoja pardavimuose. Gal anksčiau tie registravimai buvo aktyvūs metų pabaigoje, o dabar persikėlė į sausį ir vasarį. Keli didesni projektai užregistravo savo pardavimus ir tai atsispindėjo pardavimuose“, – aiškino LNTPA vadovas.

Tiki šviesia ateitimi 

Tiesa, M. Statulevičius pripažino, kad pastaruoju metu rinkoje tvyro bendras optimizmo jausmas. O tai nemenka dalimi lemia galimybės gauti būsto paskolą su palankiomis palūkanomis, didelė vystytojų konkurencija ir dideli vartotojų lūkesčiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar yra palankus metas įsigyti nekilnojamąjį turtą“, – reziumavo M. Statulevičius.

Didesnį nei įprastinis susidomėjimą butais teigia pastebinti ir NT agentūra „Ober Haus“ .

„Kalbant apie didžiausią Vilniaus miesto būsto segmentą, tai itin dideliu aktyvumu pasižymėjo naujos statybos butai. 2019 metų sausį – vasarį, palyginti su 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, naujos statybos butų sandorių įregistruota net 48 proc. daugiau.

Senesnės statybos butų segmentas taip pat pasižymėjo dideliu aktyvumu – per tą patį laikotarpį tokių butų įsigyta 30 proc. daugiau“, – komentavo „Ober Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės duomenimis, per pirmus du šių metų mėnesius Vilniuje ir Kaune butų pardavimo kainos vidutiniškai ūgtelėjo po 0,7 proc. „Ober Haus“ ekspertai prognozuoja, kad tiek būsto pardavimo, tiek nuomos kainos ir toliau turėtų nuosekliai augti.

„NT rinką skatinantys veiksniai pastaruoju metu iš esmės nesikeitė ir visos sąlygos išlieka palankios tolimesniam būsto rinkos aktyvumo palaikymui. Tai bendra ekonominė situacija, augantis gyventojų skaičius sostinėje, būsto paskolų prieinamumas ir jų kaina, toliau auganti naujo būsto pasiūla.

Žinoma, negalima atmesti didesnių momentinių tiek neigiamų, tiek teigiamų aktyvumo pokyčių metų eigoje, kas, pavyzdžiui, buvo stebima sostinėje 2018 metų pradžioje. Tuomet sausį – vasarį buvo užfiksuotas žemiausias rinkos aktyvumas per pastaruosius trejus metus“, – komentuoja R. Reginis.

REKLAMA

Žemės vis mažiau 

Butų kainas, pasak LNTPA vadovo, kelia ir nauji, aukštesni pastatų energetinio efektyvumo reikalavimai ir dėl to didėjantys statybų ir statybinių medžiagų kaštai. Na, o darbo jėga kasmet pabrangsta nuo keliolikos iki net 20 proc.

„Įtaką turi ir mažėjantis prieinamumas prie pagrindinės žaliavos – sklypų. Iš valstybės išsinuomoti žemę vis sunkiau, apribojimų atsiranda daugiau. O ir vis dažniau statybos vystomos centrinėse miesto dalyse, kur žemė brangesnė ir daugiau apribojimų dėl paveldo. Todėl atsiradus daugiau tokių brangių projektų, natūraliai iškeliamas ir bendras kainų vidurkis“, – sako M. Statulevičius.

REKLAMA

Jis priduria, kad nepaisant visko, šiuo metu NT rinka Lietuvoje yra stabili. O ir paralelės su paskutine buvusia krize ne itin vykusios.

„Dabar žmonės uždirba keliasdešimčia procentų daugiau, jų galimybės įsigyti NT yra geresnės. Be to, žmonės pirkdami butus turi įdėti ir patys pinigų, ir tik kitą dalį pasiskolinti. Galiausiai neperkami pirmi butai iš brėžinių kaip anksčiau, apžiūrimi keli butai“, – pažymi LNTPA direktorius.

Įvardijo mėgiamiausias vietas 

Skirtingi nekilnojamojo turto vystytojai skelbia, kad Vilniuje pastaruoju metu tarp pirkėjų didžiausio dėmesio sulaukia trys sostinės gyvenamieji rajonai: Pilaitė, Naujamiestis ir Šnipiškės. Būtent šiose miesto vystuose ir dažniausiai kyla statybų kranai.

Kaune vis daugiau žmonių atsigręžia į centrinę miesto dalį, Santaką ir Ąžuolyną. Be to, rinkos ekspertai pastebi ir didėjantį statytojų dėmesį anksčiau prasta reputacijai garsėjusiems Šančiams. Čia ne tik vis dažniau statomi įvairūs nauji gyvenamieji pastatai, bet ir atliekama vadinamoji konversija: senų pramoninių pastatų prikėlimas naujam gyvenimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų