REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Vėlinėms auga susidomėjimas kapų žvakėmis ir gėlėmis. Prekybininkai pastebi, kad pirkėjai domisi naujovėmis, pavyzdžiui, vietoje įprastų žvakių perka elektronines. Taip pat populiariąsias kapų gėles chrizantemas vis dažniau iškeičia į viržius. O puošti kapams tautiečiai skiria nuo kelių iki kelių dešimčių eurų.

Artėjant Vėlinėms auga susidomėjimas kapų žvakėmis ir gėlėmis. Prekybininkai pastebi, kad pirkėjai domisi naujovėmis, pavyzdžiui, vietoje įprastų žvakių perka elektronines. Taip pat populiariąsias kapų gėles chrizantemas vis dažniau iškeičia į viržius. O puošti kapams tautiečiai skiria nuo kelių iki kelių dešimčių eurų.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebėjo, kad Vėlinėms ir Visų Šventųjų dienai pirkėjai pradeda ruoštis dar rugsėjo mėnesį.

„Kapų žvakių paklausa rugsėjo viduryje ūgtelėjo apie penkis kartus, o spalį jų pardavimai būna patys didžiausi. Štai per visus 2019 metus žmonės nupirko beveik 7 mln. kapų žvakių, iš jų pusė 3,6 mln. – parduota spalio mėnesį“, – teigė prekybos tinklo atstovė.

Anot jos, rinkdamiesi kapų žvakes žmonės daugiausiai dėmesio skiria jų degimo laikui, apsaugai nuo vėjo ir lietaus, ne mažiau svarbi ir skoninga išvaizda.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais metais pirkėjai dažniausiai renkasi nedideles žvakes su skaidriu gaubtu, tačiau paklausios yra ir raudonos spalvos indeliuose esančios žvakės. Dalis pirkėjų renkasi religiniais simboliais papuoštas žvakes.

REKLAMA

Plastikiniame indelyje esančių žvakių kaina prasideda nuo 0,19 euro, o stikliniame indelyje – nuo 0,49 euro. Akcijų metu kapų žvakes ir kitas prekes galima įsigyti dar pigiau. Nuolaidos kapų žvakėms bus taikomos šį savaitgalį“, – komentavo E. Dapkienė.

Be to, pasak jos, šiemet ir vėl asortimente siūlomos elektroninės kapų žvakės., kurioms gyventojai parodė nemažą susidomėjimą užpernai. Šių žvakių skleidžiama šviesa yra panaši į įprastų žvakių liepsną, tačiau šviečia gerokai ilgiau. Dėl to tokios žvakės laikomos ekologiškesnėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai pat šiuo laikotarpiu ženkliai yra suaktyvėjusi paklausa ir kapams skirtų gėlių – tiek dirbtinių, tiek gyvų.

Iš gyvų gėlių kategorijos populiariausiu pasirinkimu Vėlinių laikotarpiu neabejotinai tampa chrizantemos ir švelnių spalvų viržiai, kuriuos gyventojai mėgsta dėl paprastos šių augalų priežiūros.

Nusprendę kapus papuošti dirbtinėmis gėlėmis dažniausiai renkasi baltas ir neryškių spalvų chrizantemas, taip pat rožes ir nedideles šių gėlių puokštes“, – pasakojo prekybos tinklo atstovė.

E. Dapkienės teigimu, pastarųjų metų tendencijos rodo, kad žmonės vis mažiau linkę pirkti dideles ir masyvias kapų žvakes, o rinkdamiesi gėles kapams papuošti ieško santūresnių ir ryškumu ar dydžiu neišsiskiriančių augalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be to, gyventojai vis mažiau linksta kapus puošti dirbtinėmis gėlėmis. Šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, jų nupirkta dešimtadaliu mažiau.

Dar pastebime, kad šiuo laikotarpiu žmonės skuba apsirūpinti kapų priežiūros reikmenimis – sodo įrankiais, žemės mišiniais, trąšomis“, – sakė prekybos tinklo atstovė.

Daugiausiai perka prieš pat Vėlines

Kito prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad prekyba Vėlinėms skirtomis prekėmis prasidėjo paskutinį rugsėjo mėnesio savaitgalį.

„Nors tradiciškai aktyviausiai jomis prekiaujama likus kelioms dienoms iki pačių Vėlinių, jau kuris laikas Vėlinėms skirtų prekių pardavimai pastebimai auga. Geri orai leido žmonėms pradėti ruoštis Vėlinėms anksčiau nei įprastai.

REKLAMA

Prekybos tinklas Vėlinėms siūlo kapų žvakes, žvakių įdėklus, žvakių pridegimo priemones, dirbtines ir gyvas gėles, kapų vazas gėlėms, taip pat antkapių valymo priemones, kapų tvarkymo ir priežiūros įrankius (grėbliukus, kastuvėlius) bei kapinių žemę“, – sakė D. Ryliškis.

Anot jo, tikimasi, kad vėliau, artėjant Vėlinėms ypač augs kapų žvakių įdėklų ir dirbtinių gėlių paklausa.

„Bendrovė prekiauja 22 rūšimis dirbtinių gėlių ir jų puokščių, pritaikytų kapų papuošimui. Atsiliepiant į pirkėjų poreikius, jų asortimentas parduotuvėse padidėjo daugiau nei trečdaliu. Dirbtinių gėlių kaina svyruoja nuo keliolikos centų iki 6,99 euro.

REKLAMA

Prekybos tinklas siūlo ir gyvas gėles, tarp kurių populiariausios yra lietuviškos ir olandiškos chrizantemos, taip pat lietuviški ir vokiški viržiai. Paskaičiavus taikomas nuolaidas, chrizantemos kainuoja nuo 0,99 iki 8,59 euro, o viržių kaina svyruoja nuo 1,01 iki 6,19 euro“, – kainas komentavo D. Ryliškis

Pasak jo, populiariausia Vėlinėms skirta prekė, be abejo, yra žvakė.

„Prekiaujame 25 rūšių lenkiškomis ir lietuviškomis žvakėmis, kurių kaina prasideda nuo keleto centų iki 8,98 euro.

Nepaisant epidemijos, manytume, Vėlinėms skirtos prekės išliks paklausios. Tikimės, kad jų pardavimai parduotuvėse šiemet didės apie 10 proc., kaip ir kiekvienais metais“, – teigė D. Ryliškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vieno prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigė, kad prekybą kapų žvakėmis ir kitomis Vėlinėms skirtomis prekėmis parduotuvės pradėjo nuo spalio pradžios, kad pirkėjai galėtų viską įsigyti neskubėdami.

„Vienos populiariausių gėlių išlieka chrizantemos ir viržiai. Šiuo metu asortimente siūlome viržius vazonėliuose po 1,49 euro, taip pat dirbtines chrizantemas ir dirbtinių chrizantemų puokštes, kurių kaina atitinkamai yra 1,89 ir 1,39 euro, dirbtinių rožių puokštes kainuoja 2,49 euro.

O kapų žvakes galima įsigyti tiek vienetais, tiek pakuotėmis, taip pat galima įsigyti ir kapų žvakių įdėklus. Žvakių kainos svyruoja nuo 0,49 euro iki 2,99 euro. Žvakių įdėklų kainos prasideda nuo 0,35 euro“, – pasakojo prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA

Jos teigimu, šią savaitę galima įsigyti ir keturių žvakių įdėklų pakuotę, kurios kaina siekia vos 1,33 euro.

„Artimiausiomis savaitėmis, artėjant Vėlinėms, asortimentas dar bus pildomas – pasirinkime turėsime daugiau gyvų gėlių, žvakių ir jų priedų“, – teigė L. Skersytė.

Populiariausios prekės – žvakės, jų įdėklai

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė teigė, kad parduotuvėse esantis gėlių ir kapinių žvakių pasirinkimas pritaikytas kiekvieno pirkėjo poreikiams.

„Štai kalbant apie dirbtines gėles, turime savo asortimente dekoratyvinių gėlių ir po vieną žiedą, ir puokštelių (nuo 6 iki 12 žiedų) ir vainikų. Taip pat pirkėjams siūlome ir gyvų gėlių – chrizantemų ir viržių. Beje, pastebėjome, kad kasmet viržių pardavimai auga ir chrizantemos nebėra vienvaldės Vėlinių gėlės. Dekoratyvinių gėlių kainos siekia nuo 0,99 iki 11,99 euro.

REKLAMA

Žvakių asortimentas taip pat įvairus. Vėlinėms siūlome įsigyti ir kuklesnių, ir prabangesnių žvakių. Taip pat turime daug ir įvairių žvakių dėklų – nuo standartinių iki blizgių, su įmantriais papuošimais. Žvakės kainuoja nuo 0,29 iki 9,99 euro“, – prekių asortimentą ir kainas komentavo prekybos tinklo atstovė.

Pasak jos, žmonės po truputį jau perka gėles ir žvakes.

„Vis dėlto didžiausias pirkėjų antplūdis būna paskutinėmis savaitėmis, o pats intensyviausias – paskutinę savaitę, prieš pat Vėlines. Gyvas gėles žmonės perka jau prieš pat Vėlines.

O šiuo metu populiariausias pirkinys – vidutinio dydžio žvakė, kuri kainuoja apie 1 eurą“, – sakė V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, šią savaitę pirkėjai jau gali pasinaudoti 56 proc. nuolaida žvakėms.

Pirmenybę teikia ilgiau degančioms žvakėms

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė tikino, kad parduotuvėse Visų Šventųjų ir Vėlinių dienai besiruošiantys pirkėjai jau kelias savaites gali įsigyti įvairaus dydžio ir kainų kapų žvakių ir gėlių.

„Žmonės jau dairosi ir įsigyja kapų lankymui skirtų prekių – žvakių, gėlių, tačiau tradiciškai daugiausia jų perkama paskutinėmis dienomis prie vykstant lankyti artimųjų kapų. Šiais metais Visų Šventųjų diena – sekmadienis, Vėlinės – pirmadienis, tad daugiausia perkančiųjų žvakių ir gėlių turėtume sulaukti būtent tą savaitgalį.

REKLAMA

Tačiau raginame pirkėjus atvykti ir kapų lankymui reikiamų prekių įsigyti anksčiau. Taip pirkėjai galės ramiai ruoštis ir vykti lankyti artimųjų kapų, o parduotuvėse pavyks išvengti didesnių pirkėjų srautų ir būtinybės juos reguliuoti“, – teigė prekybos tinklo atstovė.

Anot jos, pačių žvakių pirkėjai kasmet įsigyti šiek tiek mažiau, bet daugiau perka joms skirtų įdėklų – vadinasi, žvakes jau turi įsigiję anksčiau.

„Pirkėjai gali rinktis nuo nedidelių, degančių vos 8 val., iki didelių žvakių ir jų įdėklų, degančių iki 110 val.

Remiantis pirmųjų savaičių duomenimis, šiemet pirkėjai įsigyja ilgesnio degimo žvakių bei jų įdėklus. Prekybos tinklo gausiausiai parduodamų žvakių trejetą sudaro 38 val., 60 val. ir 110 val. degančios žvakės“, – pastebėjo R. Keršienė.

REKLAMA

Anot jos, kalbant apie gėles, pirkėjai pirmenybę skiria gyvoms gėlėms.

Populiariausios gėlės – chrizantemos. Taip pat pastebime, kad pirkėjai vis dažniau kapus puošia ir viržiais, erikomis“, – komentavo R. Keršienė.

Kainos Kalvarijų turguje

Vilniuje, Kalvarijų turguje jau galima įsigyti kapinių žvakių ir gėlių. Populiariausios yra vazonuose augančios chrizantemos ir viržiai. Priklausomai nuo vazono dydžio gėlės kainuoja nuo 1 iki 4,5 euro. Prekybininkai pastebi, kad šiuo metu pirkėjų susidomėjimas dar vangus.

„Šiuo metu gėles perka tie, kurie iš anksto tvarko ir puošia kapus. Daugiausiai pirkėjų sulaukiame paskutinę savaitę prieš Vėlines, kai šie vyksta lankyti kapų. Dažniausiai pirkėjai išleidžia gėlėms apie 10 eurų, šios sumos užtenka papuošti keliems kapams“, – tikino prekeivis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat turguje galima įsigyti ne tik gyvų, bet ir dirbtinių gėlių. Šios kainuoja nuo 0,3 iki 3 eurų, didesnių puokščių kainos siekia ir 15 eurų.

Dirbtines gėlėmis prekiaujanti Ilona teigė, kad šias dažniausiai perka tie žmonės, kurie nori, kad papuošti kapai džiugintų keletą savaičių ar net mėnesių. Tokias gėles žmonės įsigyja anksčiau, nes nereikia baimintis, kad jos nuvys.

O norintys įsigyti žvakių gali rinktis iš didžiulės pasiūlos. Prekeiviai siūlo įsigyti baltų, raudonų, geltonų, žalių, mėlynių, stiklinių ar plastikinių, mažų ir labai didelių, pigių, vos nuo 0,45 euro ir brangesnių 4–6 eurus kainuojančių žvakių.

Norintys sutaupyti gali naudoti senus stiklinius gaubtus, o pirkti tik žvakių įdėklus, šie priklausomai nuo dydžio kainuoja nuo 0,25 iki 2,30 euro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų