REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojų saulės elektrinėms numatoma 4,5 mln. eurų parama

papildyta 11.29 val.

Energetikos ministerija trečiadienį paskelbė kvietimą beveik 4,5 mln. eurų paramai nuotolinėms saulės elektrinėms įsigyti.

Energetikos ministerija trečiadienį paskelbė kvietimą beveik 4,5 mln. eurų paramai nuotolinėms saulės elektrinėms įsigyti.

REKLAMA

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pabrėžia, kad saulės energetikos plėtra Lietuvoje pastaruoju metu yra sparti – per metus gaminančių vartotojų skaičius išaugo maždaug triskart ir pasiekė beveik 6 tūkst., instaliuotų saulės elektrinių galia padidėjo nuo 30 megavatų (MW) iki 60 MW.

Anot ministro, tikimasi, kad naujausias kvietimas taps papildomu impulsu gyventojams įsigyti saulės elektrines.

„Manome, kad ši parama duos papildomą impulsą tiems gyventojams,. kurie nenori kvaršinti galvos dėl techninių detalių, tiesiog galvoja apie tokią alternatyvą, kad galėtų nusipirkti elektrinę iš saulės parko“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, paraiškų įsigyti saulės elektrines su valstybės parama laukiama iki rugpjūčio 1 dienos.

Anot ministro, Lietuva yra pirma valstybė nacionaliniu mastu leidžianti gyventojams įsigyti nuotolines saulės elektrines.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pirma valstybė, kuri tai padarė nacionaliniu mastu. Kai kurios JAV valstijos tokią sistemą taip pat taiko, bet kad nacionaliniu mastu tokia tokia sistema būtų galima naudotis, visoje šalies teritorijoje, tai Lietuva yra pirmoji tokia valstybė“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad gyventojai turėtų įsigyti tokios galios elektrinę, kiek jos suvartoja – tuomet investicija į saulės elektrinę atsipirks greičiausiai.

„Vidutiniam namų ūkiui aprūpinti reikia maždaug 3,5 kilovato (KWh) galios elektrinės. Tiek namų ūkiui, tiek daugiabučio namo butui, galbūt šiek tiek mažiau, priklausomai nuo vartojimo“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

„Reikia nusipirkti tiek, kiek reikia, nes tokiu atveju atsiperkamumas yra didžiausias. Jeigu vartotojas sunaudoja per metus 3 tūkst. KWh, užtektų trijų kilovatų galios elektrinės. Tokiu atveju tokia saulės elektrinė atsipirktų per maždaug 6-7 metus“, – tvirtino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį paskelbtus kvietimus buvo žadėta skelbti tik kitų metų sausį, bet jie paankstinti. Anot Ž. Vaičiūno, taip nuspręsta padaryti dėl didelio susidomėjimo.

Energetikos ministerija skelbė, kad iš viso šiemet saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti arba nutolusiuose parkuose įsigyti bus skirta beveik 40 mln. eurų valstybės paramos.

Paraleliai – kvietimas renovuoti daugiabučius

Aplinkos viceministras Marius Narmontas taip pat pranešė, kad paraleliai su parama nuotolinėms saulės jėgainėms įsigyti, startuoja ir kvietimai gauti paramą renovuoti daugiabučius.

Anot jo, naujiena yra ta, kad daugiabučiams, kurių plotas viršija 1,5 tūkst. kv. metrų, bus siūloma pasistatyti saulės jėgaines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turime dar vieną priemonę, kuri susijusi su saulės energetika ir atsinaujinančiais ištekliais – šiandien bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas ir daugiabučių renovacijai“, – spaudos konferencijoje sakė M. Narmontas.

„Šiemet yra pirmas kartas, kuomet daugiabučiams, kurie yra didesni nei 1,5 tūkst. kv. metrų, taip pat bus rekomenduojama, siūloma pastatyti saulės jėgaines. Tai tokia sinergija, kuomet pastatas renovuojamas ir naudojami atsinaujinantys ištekliai“, – sakė jis.

Pasak jo, kvietimas skelbiamas trečiadienį, paraiškų bus laukiama iki kitų metų vasario. Paramos intensyvumas sieki 30 proc. paraiškai, skiriama suma – 14 mln. eurų.

REKLAMA

„Bus galima keisti iškastinio kuro šaltinius į atsinaujinančius, ne tik į saulės jėgaines, bet ir kitus šaltinius. Tai gali būti geoterminė, vėjo energetika“, – pabrėžė M. Narmontas.

Pasak jo, toks pasiūlymas itin aktualus tiems daugiabučiams, kurie yra neprijungti prie centrinio šildymo.

„Matyt, ateityje galime kalbėti apie tai, kad saulės jėgainių ir šilumos tinklų sinergijoje mes galime ruošti ne tik šilumą, bet ir karštą vandenį, tai turime apie 11 tūkst. daugiabučių, kurie yra neprijungti prie centrinio šildymo. Jiems tokia perspektyva yra labai naudinga, keisti iškastinį kurą į saulės jėgainę“, – sakė viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų