REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Airijoje du jaunuoliai buvo areštuoti po anksčiau šią savaitę įvykusio incidento, per kurį buvo nušauta viena žurnalistė, šeštadienį pranešė policija.

Šiaurės Airijoje du jaunuoliai buvo areštuoti po anksčiau šią savaitę įvykusio incidento, per kurį buvo nušauta viena žurnalistė, šeštadienį pranešė policija.

REKLAMA

Londonderio (Derio) mieste sulaikyti 18-metis ir 19-metis yra įtariami pagal kovos su terorizmu įstatymus; jie išvežti į Belfastą apklausti, nurodė Šiaurės Airijos policijos tarnyba.

Žurnalistė Lyra McKee buvo nušauta į galvą vėlai ketvirtadienį per riaušes Londonderyje. Policija kelia prielaidą, kad ji galėjo žūti nuo kulkos, paleistos – galbūt atsitiktinai – per disidentų respublikonų, susijusių su sukarinta grupuote „Naujoji IRA“, susirėmimus su policija Kregano gyvenamajame rajone Šiaurės Airijos antrajame pagal dydį mieste.

Mirtiną šūvį paleidusio asmens ieškantys detektyvai paskelbė riaušių vaizdo įrašą, tikėdamiesi, kad visuomenė padės surasti 29-erių žurnalistės žudikus.

REKLAMA
REKLAMA

Belfaste gimusi L. McKee buvo paskelbusi per riaušes padarytą nuotrauką su prierašu „Deris šįvakar. Visiška beprotybė.“

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti degantis lengvasis automobilis ir mikroautobusas, taip pat žmonės su gobtuvais, svaidantys į policijos automobilius Molotovo kokteilius ir pirotechninius užtaisus.

REKLAMA

Policijos viršininkas Markas Hamiltonas penktadienį sakė, kad „vienas ginkluotas asmuo paleido šūvių miesto gyvenamajame rajone ir sužeidė L. McKee“.

Grįžtantis smurtas?

Kai kurie pareigūnai dėl ketvirtadienio riaušių apkaltino „Naująją IRA“ – sukarintą respublikonų grupuotę, nepritariančią perėjimui prie nesmurtinės taktikos, siekiant suvienyti Airiją.

Disidentų respublikonų partija „Saoradh“, kuri neigia esanti „Naujosios IRA" politinis sparnas, penktadienį pareiškė, kad „smarkiai ginkluoti“ policijos pareigūnai įsiveržė į Kreganą ir „užpuolė respublikonus prieš artėjančius Velykų sukilimo minėjimus“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kregano jaunimo pasipriešinimas buvo neišvengiama reakcija į tokį įsiveržimą," – sakoma partijos pareiškime.

L. McKee buvo nužudyta prieš Velykų savaitgalį, kai respublikonai minės 1916 metų sukilimo prieš britų valdymą Šiaurės Airijoje metines.

Londonderyje įvyko vienas tamsiausių konflikto epizodų – 1972-ųjų Kruvinasis sekmadienis, kai britų kariai ėmė šaudyti į demonstraciją už pilietines teises ir nušovė 13 žmonių. 14-oji auka dėl patirtų sužeidimų mirė vėliau.

1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimas iš esmės nutraukė tris dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį kraujo liejimą Šiaurės Airijoje tarp respublikonų ir junionistų ginkluotų grupuočių, ir, taip pat, britų ginkluotųjų pajėgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per konfliktą žuvo maždaug 3,5 tūkst. žmonių, daugelis – nuo Airijos respublikonų armijos (IRA) kovotojų veiksmų.

Dėl smurto suintensyvėjimo pastaraisiais mėnesiais policija kaltino grupuotę „Naujoji IRA“.

„Naujoji IRA“ taip pat buvo kaltinama dėl bombos automobilyje susprogdinimo ir dviejų mikroautobusų užgrobimo Londonderyje anksčiau šiais metais.

Kai kas nuogąstavo, jog pastarojo meto atakos galėtų būti ženklas, kad kovotojai siekia išnaudoti dabartinius, „Brexit“ išprovokuotus politinius neramumus dėl Šiaurės Airijos ir jos sienos su Airijos Respublika.

Airijos premjeras Leo Varadkaras perspėjo, kad „negalime leisti tiems, kas nori skleisti smurtą, baimę ir neapykantą, nutempti mus atgal į praeitį".

REKLAMA

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May irgi sakė esanti pasipiktinusi dėl šio „sukrečiančio ir išties beprasmiško“ nužudymo.

Europos Komisijos atstovas Briuselyje savo ruožtu taip pat pasmerkė šį „baisų incidentą“.

„Smerkiame tokį smurtą ir esame įsitikinę, kad JK tarnybos nustatys šio tragiško įvykio tikslias aplinkybes“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų